Tépelődés (még mindig Nokia N8)

Igen, még mindig az N8-as témánál tartok. Engem ez a telefon egyszerűen nem hagy békén, ezért én sem hagyom a témát békén.

Szóval szép csendben, november közepén elindult a Nokia N8 magyarországi forgalmazása. Jelenleg ott tartunk, hogy 115.000 és 155.000 HUF között lehet kapni kártyafüggetlen kivitelben; Telenornál nincs, T-Mobile-nál van, de raktáron nincs, én meg nem hagynám el a flottát. Ez minden, ami konkrét és tényszerű. Minden mást vázlatosan, ahogy a fejemben tekereg.

 • Szeretem a mostani Nokia E51-emet. A legjobb telefonom eddig.
 • Sajnálok ennyi pénzt telefonra kiadni, mert azért ez mégiscsak egy telefon. Érted, beszélsz vele tíz percet egy nap, és minden egyéb funkció meg nem létkérdés.
 • Lenyűgöző az a sok dolog, amit az N8-ba belepakoltak. Már írtam erről külön, de még egyszer kiemelném: 12 MP kamera, 720p videó, HDMI-out stb.
 • Bántó az a sok dolog, ami csak most került bele a Nokia zászlóshajójába. Legalább egy évet késett az N8 ahhoz, hogy igazán esélye legyen a piacon.
 • Tartok a Symbian^3-tól, főleg amióta Ertli Gergő kipróbálta a telefont, és nem voltak túl pozitív élményei.
 • Olyan választék van a piacon (itt főleg az androidos HTC-kre és egyéb, komolyabb telefonokra gondolok), ami mellett kérdéses, hogy egy Nokiával, egy symbianos telefonnal érdemes-e nekimenni a 2011-es évnek. Itt most elsősorban az elérhető szoftverekre gondolok, az Ovi Store – hogy is mondjam – ovis cipőben van még.
 • Másfél év után az E51 szép lassan kezdi megadni magát, főleg a telefonnál nem elhanyagolható telefonálás funkciójával vannak mostanában gondok.
 • 150.000 forintból lehet kapni egy szuper HTC-t, vagy akár egy iPhone-t is.
 • Karácsonyra kapok egy Amazon Kindle-t, így nem érzem kínzó szükségét még egy olyan kütyünek, amivel az egyébként meglehetősen kevés szabadidőmet hülyeségekkel tölthetném ki.
 • Valahogy még mindig ódzkodom a “nem telefonnak kinéző telefonoktól”. Szóval a telefon a bőröndös időktől kezdve úgy néz ki, hogy alul a billentyűk, felül a kijelző. 2000 óta ezt kiegészíthetjük azzal, hogy elfér a tenyeredben és a zsebedben. És még azt is tegyük hozzá, hogy leejthető, nem kell a kijelzőjét úgy félteni, mint egy plazmatévéét stb. Szóval én ilyen konzervatív elveket vallok mobiltelefon-témában, ez pedig eléggé távol tart az ilyen egészméretű érintőképernyősöktől.

Röviden ennyi. Szerintem az lesz, hogy kivárásra játszom, idén biztosan nem lesz t.csere, jövőre megvárjuk a család megduplázódását, aztán meglátjuk, mi lesz. Egyébként nekem már egy Nokia E52 is nagy előrelépés lenne, mert legalább van benne GPS, így tök jól menne a 4sq, haha! :)

Rafa klafa?

Inter: a klub hároméves szerződést és évi 5.5 milliót kínál Beníteznek
Helyi lapértesülés szerint a Bajnokok Ligája-győztes Internazionale konkrét ajánlatott tett a vezetőedzői posztra Rafael Beniteznek. (NSO)

Érzéseimet a fenti hírrel kapcsolatban öninterjú formájában szeretném megosztani a t. olvasóközönséggel.

K.: Örülünk, Vincent?
V.: Az első gondolatom az volt, hogy “jajj”, a második pedig az, hogy “jajj, ne”. Aztán most kicsit utánagondoltam a dolognak, és kezdem objektíven és pozitívan felfogni ezt az egészet.
K.: Pozitívan?
V.: Feltétlenül. Arra gondoltam, hogy Benítez eddigi edzői tevékenységét vétek lenne az utóbbi rövid időszak (ld. 7. hely a Liverpoollal) vagy egy konkrét versenysorozat (ld. Premier League) alapján megítélni. 2001 óta nagy 7 trófeát nyert Rafa, ez persze egy Joséhoz képest elenyésző (2002-: 17!), de nem egy nyeretlen kétéves edzőről van szó.
K.: Miért vagy bizakodó pont ezen számokat felemlegetve?
V.: Azért, mert amiben eddig (az idei évet leszámítva) az Inter gyenge volt (BL, UEFA), abban Rafa erős (2004: UEFA-kupa a Valenciával, 2005: BL-győzelem és UEFA-szuperkupa a Liverpoollal). Fordítva: amiben Rafa nem jeleskedett (Liverpoollal sorrendben 5., 3., 3., 4., 2., 7. lett az angol bajnokságban), azzal az Internek nem volt gondja (öt Scudetto egyhuzamban). Nagyon remélem, hogy a kettő összefésülése hazai és nemzetközi eredményeket hoz, és nem olasz/európai eredménytelenséget.
K.: Miért lehet jobb eredményeket elérni az Interrel, mint a Liverpoollal vagy a Valenciával?
V.: Erre két dolgot tudok mondani. Először is azért, mert Olaszország nem Anglia. Nem szívesen mondom ki, de attól még tény: olasz bajnokságot nyerni a Calciopoli óta olyan, mint magyar bajnokságot nyerni a Fradi kizárása után – a Debrecennel. Szóval nem egy nagy kunszt. Ugyanez Angliában kicsit komolyabb kihívás. (Mondjuk Spanyolországban a Real és a Barca ellenében a Valenciával sikerült – kétszer, persze az egy másik Real és egy még másabb Barca volt.) Másrészről pedig azért, mert ami Valenciában és a Liverpoolnál nem nagyon volt (gyk. pénz), az az Internél nem lesz gond. Szóval ezért vagyok bizakodó.
K.: Mit vársz a 2010/11-es szezontól?
V.: A komolytalan címek (olasz- és UEFA-szuperkupa, Világkupa, klub-VB) besöprését, valamint címvédést minden fronton. Optimista vagyok, na.
K.: Köszönöm az öninterjút! Amennyiben mégsem Rafa, jöhetek vissza egy újabb adag kérdéssel?
V.: Szívesen. És természetesen – mindig állok rendelekésemre.

Böngészni mobilon

Kb. egy hónapja úgy döntöttem, hogy nem lenne olyan rossz, ha bármikor, bárhol tudnék netezni, vagy legalábbis megnézni a leveleimet, foursquare-ezni, twitterezni, ilyenek. A Pannon Telenor akkoriban csinált egy új mobilnetes csomagot, 100MB/hó talán 2000-ért, ami még mindig nevetségesen drága, de hát ez a magyar távközlési helyzet, majd talán pár év múlva jobb lesz. (Meg aztán még élénken él bennem az az eset, amikor telefonról néztem YouTube-on 1 db Bugatti Veyronos videót, és mivel véletlenül nem WiFi-n kapcsolódtam, hanem 3G-n, fizethettem érte vagy 3000-et. Ahhoz képest a 2000 Ft méltányos ár.) Szóval azóta tudok netezni mobilról, ami jó, de egy fontos kérdést vet fel.

Milyen böngészőt használjak?

A telefonom egy Nokia E51, az első telefonom, amit igazán, feltétel nélkül szeretek, még a hibáival együtt is. Jó, nincs benne 2.1-es hangrendszer (!), mint az előző Alcatelben, de van egy csomó más feature. Szóval Nokia telefon, Symbian oprendszer, ezek a keretek, amiket a böngészőválasztásnál figyelembe kell venni. Végigmegyek az eddig kipróbált browsereken, aztán ti jöttök (ha még itt vagytok).

Default böngésző
++ mindig működik
++ a weboldalak látják, hogy mobilról netezem, így sok oldalnak a mobil verziója jön be
++ tud “mobil nézetet”, azaz összehúzza a szöveget, hogy kiférjen a képernyőre
— elég light-os az egész, nem tud túl sok mindent
— valamiért a bejelentkezős oldalakat nem szereti (pl. twitter, foursquare)
— könyvjelzőkezelése nem tetszik

Opera Mini
++ mivel az Opera szerverein keresztül zajlik a kommunikáció, ahol csökkentik a képek méreteit, optimalizálják az oldalakat mobilra stb., az adatforgalom töredéke a normálisnak
++ MyOpera segít, hogy pl. szinkronizáljam a könyvjelzőimet mobilon, számítógépen stb.
++ böngészés tabokkal (mármint lapokkal, mármint fülekkel)
— nagyon sokszor képtelen vagyok csatlakozni bármilyen weboldalra mobilneten keresztül, kattintok, és semmi; hálózatmódosítás és/vagy reboot oldja meg a problémákat
— annyira nem gáz, de azért mégiscsak: minden adatom átmegy az ő szervereiken, ez azért kicsit fáj
— sok oldal nem szereti, szétcsúszik, nem lehet elérni a normál tartalmakat stb.

Opera Mobile
++ kb. mint az Opera Mini
— nekem kicsit túl béta
— elsősorban nagyobb kijelzőjű és teljesítményű eszközökre szánták, E51-en nem nyerő

Skyfire
++ nagyon durva, de gyakorlatilag mindent tud, mint egy számítógépes böngésző: Flash (!), Silverlight stb.
++ mivel nincs norvég szerveren keresztülmenő forgalom, mindig mindenhova tudok csatlakozni
— mivel nincs norvég szerveren keresztülmenő forgalom, egy weboldal letöltése 1-2MB, és ehhez mérten 1-2 perc is (akár)
— kicsit “fekete ló” nekem ez a program

Néztem az idevágó Wikipedia oldalt, ami a mobil böngészőkről szól. Az ottani információk alapján még esélyes lehet a Firefox for mobile, talán az IE Mobile is.

VOT? (Vélemények? Oltások? Tanácsok?)

Linda kvíz – eredményhirdetés

Dobpergés, függöny fel, Linda betipeg a színpadra kétlábon, mancsai között egy üveg “finom” borral – ugye mindenki látja e képet maga előtt?

Kezdjük a válaszokkal.

 1. válasz: Linda 2009. szeptember 12-én született, pontosan azon a napon, amikor Regivel a templomi esküvőnk volt.
 2. válasz: Valentin-napon Linda 5,1 kg-ot nyomott, itt elfogadtam helyes válasznak mindent 4 és 6 között.
 3. válasz: Ahogy arról itt a blogon is beszámoltam, Linda szívesen hurcolja el a pelusát mindenféle helyekre, emellett pedig szívesen rak csomagot a konyhába, a sütő elé. Itt elég volt a konyhát tudni.
 4. válasz: Linda legnagyobb ellenfele Homer Simpson, aki háztartásunkban Regi mamusza formájában van jelen. Az egyik Homer egyik füle már áldozatul esett a támadásoknak.
 5. válasz: Ha Linda elmerülten rágcsálja a farkát, ezt legszívesebben a babzsákfotelben teszi, mert akkor nem csúszkál el, és el tudja kapni a renitens testrészt.

Nem meglepő, de telitalálat egy sem volt. Holtversenyben második helyen végzett Komcsy, Pityu és Peti, akik egyaránt egy-egy helyes választ adtak. (Gratulálok nekik, csak így tovább!) Az abszolút győztes, két helyes válasszal pedig nem más, mint Toncsi & Gergő (a versenykiírás és az ÁSZF szerint nem volt megtiltva, hogy csapatban szerepeljenek a beküldők, szóval reklamációnak helye nincs), hurrá! Nyereményük pedig egy “finom” bor, ugye, amit majd úgy adunk át nekik, hogy abban valahogy Linda is szerepet kap.

Maradjatok velem ezután is, mert soha nem látott izgalmak jönnek!

Linda kvíz

Elhatároztam, hogy nagyszabású kvízt csinálok, mert rég volt már bármi ilyen vagy bármilyen eksön itt.

Linda kvíz

A játékszabály egyszerű: a leggyorsabb ember nyer, aki minden kérdésre helyesen válaszol, illetve ha a határidőig (ami legyen mondjuk 2010. február 28. 23:59) nincs 100%-os megfejtés, akkor az, aki szerintem a legközelebb volt. A győztes kap egy üveg finom bort, amit Linda fog átnyújtani neki (megoldjuk valahogy).

Tehát akkor lássuk a kérdéseket! (Néhány nagyon egyszerű, hogy legyen önbizalom a nehezebbekhez.)

 1. kérdés: Mikor született Linda?
 2. kérdés: Hány kilogramm volt Linda 2010. február 14-én?
 3. kérdés: Melyik Linda kedvenc helye, ha gonoszkodni akar, és nem a pelusára piszkít?
 4. kérdés: Ki Linda legnagyobb (rajzfilmhős) ellenfele, akivel vérre menő csatákat vív napról napra?
 5. kérdés: Mi Linda kedvenc helye, ha a farkát kívánja békében rágcsálni?

A megfejtéseket ne kommentbe küldjétek, hanem e-mailben, mondjuk a laci (kukac) markert (pont) hu címre. A subject legyen “Tolni kell a … válaszokat!“, hehe.

Hajrá!

Install

A hétvége meghatározó motívuma volt a géptelepítés. Volt Regi régi asztali gépe, amit kb. másfél hónapja sikeresen megfertőztem egy trójaival, ami aztán hozta a barátait. Egy darabig nem volt semmi tünet, aztán idegesítőbbnél idegesítőbb dolgok történtek, aztán írtottam egy kicsit, némi siker, de hát tudtam, hogy itt csak a reinstall segíthet.

Aztán, ha már úgyis így voltunk, gondoltam egy nagyot, és elhoztam az én régi gépemet Szigethalomról. A kettőt összgyúrtam (mondjuk ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy Regi vincsije bepattant az én gépembe, ez ám a techno-erotikus élmény), és újraraktam a rendszert. Most már minden okés, készen vagyunk, mindenki örül.

Most tehát van TFT, van 5.1-es hangfalrendszer, van fél terra vinyó, egy még mindig elég erős gép, és nuku vírus.

Facebookon már kérdeztem, de: nem tud valaki miniDV-t bedigiző/DVD-re kiíró kisiparost? Az esküvői videót kellene most már végre megvágni, és ezt gépen fogom megejteni.

Munkácsy-trilógia @ Debrecen

Úgy néz ki, átmentünk sajtófigyelőbe/lapszemlébe, de nincs mit tenni, uborkaszezon van.

A tűzoltók hatalmas daruval emelték a ládába csomagolt, nagyméretű Krisztus Pilátus előtt című képet a Déri Múzeum kupolatermének ablakán. A három kép augusztus 19-én tekinthető meg először. 2012-ig biztosan együtt lesz látható Debrecenben a három kép: a múzeum tulajdonában lévő Ecce Homo, a Pákh Imre Amerikában élő gyűjtő tulajdonában lévő, de örökös debreceni letétbe helyezett Golgota és a kanadai Hamilton Galéria tulajdonát képező pilátusos alkotás.

(innen)

A kérdés adott: ki lenne vevő arra, hogy valamikor (mondjuk októberben, mert augusztusban rengetegen lesznek, szeptember meg másra van fenntartva) szépen lemenjünk megcsodálni a képeket? Kommentben lehet jelentkezni. Konkrét időpont nincs, addig ajánlom olvasásra Dallos Sándortól A nap szerelmese és Az aranyecset c. életrajzi regényeket.

Krisztus Pilátus előtt, 1881
Krisztus Pilátus előtt, 1881

Golgota, 1884
Golgota, 1884

Ecce Homo, 1896
Ecce Homo, 1896

(a képek pedig Wikipédiáról jöttek)

1 7

Már csak egy hét, és véglegesen oda a fiatalságom! Mit tegyek?!

Legyen-e buli a Szonátában, vagy valami hasonló kulturális helyen?

Legyen házibuli?

Legyen meglepetésbuli?

Ne legyen semmi?

Szolgálati közlemény: Grafika könyv

Sziasztok.

Valakinek, valamikor kölcsönadtam (?) a “sünis” grafika könyvemet (Szirmay-Kalos László, Antal György, Csonka Ferenc: Háromdimenziós grafika, animáció és játékfejlesztés). Sajnos nem tudom, hogy kinek, így nehéz visszakérni. Viszont kellene a könyv, mert gyp barátunk elért élete azon szakaszához, amikor szeretné berakni a párnája alá. Szóval ha valaki magára ismer, akkor jel’kezzen.

Ha valakinek megvan a könyv, de nem tőlem, akkor meg legyen olyan kedves, és adja oda gyp-nek, hiszen a sünis könyv az sünis könyv.

Sziasztok.