Meghúztam a tőke bajszát

Előzmény: “Simon Gábor” számlája a MagNet Banknál

LACI → BANK
Tisztelt MagNet Bank!
Jelenleg van még magyarországi lakcímem, de azon gondolkozom, hogy előbb-utóbb kijelentkezem, mivel évek óta külföldön élek. Ha nem lesz mo-i lakcímem, fogok még tudni Önöknél ügyeket intézni

pl. bissau-guineai

vagy magyar útlevéllel?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Markert László

BANK → LACI
Tisztelt Ügyfelünk!
Levelére válaszolva tájékoztatjuk, hogy személyes azonosításhoz érvényes személyazonosító okmány szükséges.
Továbbá tájékoztatjuk, hogy amennyiben változnak az adatai, úgy a módosításra személyesen bármelyik bankfiókban lehetősége van.
(…)
Üdvözlettel:
(…)

Én magamat minden további nélkül elküldtem volna messzi-messzi tájakra az ügyintéző helyében. Nem tudom, naponta hány pöcs ügyfél süti el ezt a viccet, de én azért mosolyogtam, amikor megírtam a levelet.

Pszichológia és a pénzügyi válság

Courserán hallgatok most egy kurzust, igen ambíciózusan mindössze az a címe, hogy Financial Markets. Gyakorlatilag mindenről szól, amit pénzpiacok alatt érteni lehet, értékpapírok, bankok, szabályozás, ingatlanok, bármi, amit venni/eladni lehet. Néhány hét után esett csak le, hogy a professzor bácsi (Robert J. Schiller), aki tartja az egészet, nem egy túl nagy koponya, tavaly például megkapta a közgazdasági Nobel-díjat.

Egy szó mint száz, a kurzus maga igen jó, a tanár pedig igen hiteles. Már kicsit bánom, hogy nem fogadtam meg Regi tanácsát, hogy kapjak róla hivatalos certificate-et.

De nem is ez a lényeg.

Pár hete volt egy érdekes házi feladat. Egy rövid, tizenegynéhány oldalas paper (pépör, papper) alapján kellett írni egy max. 500 szavas esszét, amit aztán az osztálytársak értékeltek. Mivel 10/10-et kaptam rá, úgy gondoltam, hogy ide rakom, mert ilyen nagy sikerben nem volt részem a diplomavédés óta (az Óbudai Egyetem nyilván nem számít).

A cikk: Nicholas Barberis: Psychology and the Financial Crisis of 2007-2008

Az esszém:

Mr. Barberis’ paper is focusing on three aspects of the crisis: the surge in house prices, bank’s large positions in subprime linked securities; and the decline in value of many risk asset classes. To study those, he is using psychology-based mechanisms, especially over-extrapolation of past price changes; and belief manipulation.

The surge in housing prices, as Mr. Barberis explains, was probably caused by the above mentioned over-extrapolation: forecast is using experience from the past, but the sample is too small, and the forecast is reaching too far into the future. In case of housing prices, this happened in many different cases. Buyers paid too much for the house, because they thought it will worth much more in the future. Lenders, who are providing the money for the purchase, were also over-extrapolating the prices, so they lent more than they should. They could do that, because these subprime loans were very attractive to investors, who bought the securitized products because they over-extrapolated the housing prices. And the attractiveness of these securities was provided by rating organizations, who were over-extrapolating the increase of prices again. As a result, more people were able to spend more money on over-valued houses then desirable.

The large positions in subprime-linked securities that many banks had accumulated, as it is written in the paper, could be caused by belief manipulation. First of all, the mortgage traders might manipulated their beliefs to remove their dissonance, which was caused by their thoughts about subprime-linked securities being very risky. The same belief manipulation could probably happen at credit risk agencies. Everyone wanted these assets to have low risk, and when analysts were evaluating the risk of these products, calculating a high risk might caused dissonance in them. To solve that, belief manipulation helped them to think that these securities were not so risky.

The dramatic decline in value of many risky asset classes is explained with two psychological amplification mechanisms, loss aversion and ambiguity aversion. Loss aversion, when we are talking about the subprime mortgage crisis, means that when investors started to lose money because of decrease of housing prices, they wanted to get a rid of other risky assets. This caused price reduction not just for mortgage backed securities, but also other risky products. Ambiguity aversion means that when the housing prices were falling, investors thought that they are less competent as they were not foreseeing this happening. Because of that, they were selling these products, as they wanted to reduce their risk in assets they didn’t understand so well anymore. Also, losing competency could also cause losing self-confidence, which could cause the same happening for other assets.

Beside many other reasons, it is possible that psychological factors were also playing a big role in the financial crisis. To prevent a crisis in the future, it is important to work on both institutional and psychological changes.

Levelezésem a NAV-val, avagy hogyan kell külföldi jövedelmet (nem) leadózni Magyarországon

A minap Pont egy hónapja írtam egy levelet a NAV-nak, mivel 5 perc guglizás után nem tudtam kitalálni, hogy a külföldi jövedelmet hogyan kell bevallani. Így utólag átgondolva ott volt a szemem előtt a megoldás, de mégsem találtam. Nosza, írtam is egy hosszú, hivatalos levelet a NAV ügyfélszolgálatának.

Kedves NAV!

Tavaly március közepéig dolgoztam Magyarországon, azóta Svájcban dolgozom. Be kell jelentenem a svájci munkabéremet és adómat a 1253-ason? Ha igen, hogyan és miként?

Köszi,
Laci

Gondoltam, nem húzom el hosszan, mert akkor visszajogászkodnak nekem, azt meg úgysem értem. Pusztán a tényekre hivatkozó levelemmel tehát gyors sikert reméltem.

De nem történt semmi. Egy hét, két hét, négy hét, semmi. Aztán tegnap megjött a válasz. Először azt hittem, életfogytiglanra ítéltek, mert a ránézésre is kisregény hosszúságú levél nem lehet válasz egy ilyen primitív és egyszerű kérdésre.

Dehogynem.

Mielőtt továbbmennénk, egy dolgot szeretnék leszögezni. Tényleg alapos és átfogó választ kaptam, megválaszolták a kérdést, sőt, még kaptam hozzá némi olvasnivalót is. Az viszont vicces, hogy a 196 karakterem 9.104 karakteres lavinát indított.

Tisztelt Ügyfelünk!

Szia, Laci!

Tájékoztatjuk, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) jelenleg hatályos 2. § (4)-(5) bekezdése alapján a belföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége összes bevételére kiterjed (teljes körű adókötelezettség). A külföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége kizárólag a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó, vagy egyébként nemzetközi szerződés, viszonosság alapján a Magyarországon adóztatható bevételére terjed ki (korlátozott adókötelezettség). A nemzetközi szerződés előírását kell alkalmazni, amennyiben törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés e törvénytől eltérő előírást tartalmaz.

Magyar ember mindig adózik. Nem magyar ember (turista) csak a magyar jövedelme alapján adózik. Vannak egyéb szabályok is.

A Magyar Népköztársaság és a Svájci Államszövetség között a kettős adóztatás elkerülésére a jövedelem- és a vagyonadók területén Budapesten, az 1981. évi április hó 9. napján aláírt egyezmény kihirdetéséról szóló 1982. évi 23. törvényerejű rendelet (a továbbiakban: Egyezmény) rendelkezik.

Első óra: történelem. Ma 32 éve a kapitalista svejciek Budapestre látogattak, és kötöttek egy jóféle egyezményt a magyar betyárokkal.

A fentiek figyelembevételével először azt kell meghatározni, hogy Ön a jövedelem megszerzésekor belföldi, vagy külföldi illetőségűnek minősült, majd azt kell megállapítani, hogy az Ön által szerzett jövedelem az Egyezmény alapján hol (melyik államban) adóztatható.

Kitaláljuk, hogy magyar vagy-e, és hogy kell-e Magyarországon adóznod.

I. Illetőségre vonatkozó általános szabályok

Mindenek előtt tájékoztatjuk, hogy a magánszemély tényleges ILLETŐSÉGÉT egyrészt az illetőségre vonatkozó MAGYAR szabályok, másrészt az érintett KÜLFÖLDI ÁLLAM illetőségre vonatkozó előírásai, harmadrészt a két állam között fennálló, a KETTŐS ADÓZTATÁS ELKERÜLÉSÉRŐL SZÓLÓ nemzetközi EGYEZMÉNY szabályai (jellemzően annak 4. Cikke) együttesen határozzák meg. Szintén megállapítható, hogy az Egyezmény szabályai döntőbíróként funkcionálnak, azaz amennyiben mind a magyar, mind a külföldi állam megállapította a saját belső joga szerint a magánszemély belföldi illetőségét, akkor ennek az ellentmondásnak a feloldására az Egyezmény szabályai szolgálnak.

Az Szja. tv. 3. § 2. pontja alapján belföldi illetőségű magánszemély többek között a magyar állampolgár (kivéve, ha egyidejűleg más államnak is állampolgára, és belföldön nem rendelkezik a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényben meghatározott lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel).

Abban az esetben, ha egy magánszemélyt két állam a saját belső joga alapján egyaránt belföldi illetőségűnek tekinti, akkor a tényleges illetőség kérdését az Egyezmény illetőségről szóló Cikkét kell alkalmazni.

A tankönyvben ez az ún. kisbetűs rész.

TÁJÉKOZTATÁSUNKAT AZZAL A FELTÉTELEZÉSSEL ADJUK, HOGY ÖN MAGYAR ILLETŐSÉGŰNEK MINŐSÜL.

Szerintünk magyar vagy.

II. Az Egyezmény 15. Cikke tartalmazza a munkaviszonyból származó jövedelem adóztatása helyének meghatározására vonatkozó szabályokat.

Az Egyezmény 15. Cikk (1) bekezdés értelmében a 16., 18. és 19. Cikkek fenntartásával a fizetés, a bér és más hasonló térítés, amelyet az egyik Szerződő Államban (Magyarországon) illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, csak ebben az Államban (Magyarországon) adóztatható, kivéve, ha a munkát a másik Szerződő Államban (Svájcban) végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, úgy az ezért kapott térítés a másik Államban (Svájcban) adóztatható.

Az Egyezmény 15. Cikk (2) bekezdés úgy rendelkezik, hogy tekintet nélkül az (1) bekezdésre, az a térítés, amelyet az egyik Szerződő Államban (Magyarországon) illetőséggel bíró személy a másik Szerződő Államban (Svájcban) végzett nem önálló munkáért kap, csak az először említett Államban (Magyarországon) adóztatható, ha
a) a kedvezményezett a másik Államban (Svájcban) a vonatkozó adóévben összesen nem tartózkodik hosszabb ideig, mint 183 nap, és
b) a térítést olyan munkaadó fizeti vagy olyan munkaadó nevében fizetik, aki nem bír illetőséggel a másik Államban (Svájcban), és
c) a térítést nem a munkaadónak a másik Államban (Svájcban) levő telephelye vagy állandó berendezése viseli.

A 15. Cikk (1) bekezdés rendelkezésének alapján Önnek, mint magyar illetőségű munkavállalónak a Svájcban végzett, munkaviszonyból származó jövedelme Svájcban adóztatható, azonban a 15. Cikk (2) bekezdésében foglalt konjunktív feltételek teljesülése esetén (vagyis ha a 15. Cikk (2) bekezdésben foglalt mindhárom feltétel teljesül) Önnek, mint magyar illetőségű munkavállalónak a Svájcban végzett, munkaviszonyból származó jövedelme mégis Magyarországon adóztatható (rövidtávú kiküldetés).

Akkor adózol kinn, ha ott vagy többet, mint itthon, és kinti cégnél dolgozol.

A levelében közöltekben nincs utalás arra vonatkozóan, hogy Ön Svájcban kiküldetés keretében végezne munkát, ezért vélelmezzük, hogy a Svájcban végzett jövedelmet egy Svájcban illetőséggel bíró munkáltatótól kapta. Ennek alapján az Ön esetében, mivel a 15. Cikk (2) bekezdésében foglalt konjunktív feltételek nem állnak fenn, azaz nem teljesül a 15. Cikk (2) bekezdésében foglalt mindhárom feltétel maradéktalanul, ezért ÖNNEK, MINT MAGYAR ILLETŐSÉGŰ MUNKAVÁLLALÓNAK A SVÁJCBAN VÉGZETT, NEM ÖNÁLLÓ MUNKÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELME nem Magyarországon, hanem SVÁJCBAN ADÓZTATHATÓ.

Kiszámoltuk, hogy márciustól decemberig több mint 183 nap van, és úgy véljük, Svájcban nem egy türkmén cégnek dolgozol.

Az Egyezmény 23. Cikk (1) bekezdés a) pont szerint a Magyar Népköztársaságban a kettős adóztatást a következőképpen kell elkerülni: amennyiben a Magyar Népköztársaságban illetőséggel bíró személy jövedelmet élvez vagy vagyona van és ez a jövedelem vagy vagyon az Egyezmény értelmében a Svájci Államszövetségben adóztatható, úgy a Magyar Népköztársaság a b) és c) pontok fenntartásával ezt a jövedelmet vagy vagyont kiveszi az adóztatás alól.

A Magyar Népköztársaság a hanyatló (és kapitalista) Nyugat felé nemes gesztust gyakorol, és nem kér adót azon jövedelem után, amihez a Magyar Népköztársaságnak egyébként semmi köze sincs.

Az Egyezmény 23. Cikk (1) bekezdés c) pont szerint azonban a Magyar Népköztársaságban illetőséggel bíró személy olyan jövedelme vagy vagyona, amely az Egyezmény értelmében a Magyar Népköztársaságban ki van véve az adóztatás alól, a Magyar Népköztársaságban ennek a személynek a többi jövedelmére vagy vagyonára vonatkozó adó megállapításánál mégis figyelembe vehető.

Az Szja. tv. 7. § (1) bekezdés m) pont szerint jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az adó alól Magyarországon mentesített azon jövedelmet, amelyet egyébként az összevont adólapba kellene beszámítani. Ugyanakkor az Szja tv. 3. § 75. pont ab) alpontja az éves összes jövedelem számításánál figyelembe kell venni a törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az adó alól Magyarországon mentesített azon jövedelmet, amelyet az összevont adólapba nem kell beszámítani.

Azért írd be az adóbevallásodba, hogy mennyit kerestél, mert szeretjük azt tudni. Bennünk megbízhatsz!

ÖSSZEGEZVE A FENT ÍRTAKAT: HA ÖN MAGYARORSZÁGON BELFÖLDI ILLETŐSÉGŰ ÉS SVÁJCBAN VÉGZETT MUNKÁRÓL VAN SZÓ, AKKOR AZ EBBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM SVÁJCBAN ADÓZTATHATÓ, AMENNYIBEN AZ EGYEZMÉNY 15. CIKK (2) BEKEZDÉSÉBEN FOGLALTAK NEM TELJESÜLNEK MARADÉKTALANUL.
EZ A JÖVEDELEM AZ EGYEZMÉNY SZERINT MAGYARORSZÁGON MENTESÍTETT AZ ADÓ ALÓL, MIVEL AZONBAN ÖNNEK MAGYARORSZÁGRÓL IS SZÁRMAZOTT JÖVEDELME A KÖZÖLT INFORMÁCIÓK ALAPJÁN, ÍGY TÁJÉKOZTATÓ ADATKÉNT A 2012. ADÓÉVRŐL SZÓLÓ 1253 SZÁMÚ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS 44. SORÁBAN KELL FELTÜNTETNI A SVÁJCBAN SZERZETT, NEM ÖNÁLLÓ MUNKÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMET.

Lackó, ha megnyitod az AbevJavát (ami egy igazi hungarikum), akkor a 44-es sorba írd be azt az összeget, m’kay?

Végezetül utalni kívánunk arra, hogy az Szja tv. 5. § (7) bekezdése szerint a külföldi pénznemben keletkezett bevételt, felmerült kiadást, valamint bármely bizonylaton külföldi pénznemben megadott, az adó mértékének meghatározásához felhasznált adatot a 6. § rendelkezéseinek figyelembevételével a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamának, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyam alapulvételével kell forintra átszámítani.
Az Szja tv. 6. §-a alapján a külföldi pénznemről történő átszámításhoz bevétel esetében – ha e törvény másként nem rendelkezik – a BEVÉTELSZERZÉS IDŐPONTJÁBAN, kiadás esetében a teljesítés időpontjában érvényes árfolyamot kell alkalmazni.

Ha a svájci fizetésedet Svájcban svájci frankban kaptad (van rá esély), akkor eltölthetsz azzal egy boldog egy fertályórát, hogy egyesével átszámolgatod az MNB-árfolyamokkal forintra

Ettől eltérően ha a bevételt külföldi pénznemben szerezte, vagy ha a kiadást külföldi pénznemben fizette ki, és rendelkezik a bevétel megszerzése időpontját (a külföldi pénz eladását) követő 15 napon, illetve kiadás esetén a teljesítést (külföldi pénz vételét) megelőző 15 napon belül PÉNZÜGYI INTÉZMÉNY ÁLTAL az adott külföldi pénz eladását/vételét igazoló, a nevére kiállított bizonylattal, akkor a figyelembe vett ÁRFOLYAMOT a bizonylat szerinti összeg mértékéig alkalmazhatja a forintra történő átszámításhoz.

Ha voltál olyan hülye, és forintot vettél, akkor számolhatsz azzal az árfolyammal.

Lehetőség van arra is, hogy a leírtaktól eltérően – választása szerint – az adóelőleg, adó megállapításához a bevétel forintra történő átszámítására a megszerzése NAPJÁT MEGELŐZŐ HÓNAP 15. NAPJÁN ÉRVÉNYES MNB HIVATALOS DEVIZAÁRFOLYAMOT, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot alkalmazza.

Még mindig nem elég bonyolult a törvény, ezért beleraktunk még egy §-t.

Itt vetném közbe, hogy ennek az árfolyamszámításnak azért nincs a világon semmi értelme, mert a bruttó jövedelmemet nem mondom meg (nem is kell). Innentől kezdve aztán hót mindegy, hogy az X-et szorzom 220-szal, vagy az Y-t 230-cal. Good luck!

Természetesen a fentiekben említett forintra történő átszámításnál a bruttó jövedelmet kell alapul venni.

A bruttó béreddel számoljál. Tudod, ez az, ami Svájcban a nettó 110%-a, Magyarországon a nettó 200%-a.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Köszi, hogy elolvastad a levelünket. Ha így jársz el, még mindig megbüntethetünk, ez van.

Üdvözlettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága
Tájékoztatási Főosztály

Marika a 3-as szobából.

Pilatus

Khm, ez egy spontán bejegyzés lesz. Csak a pénzért csinálom, vessetek meg! :D

Pilatus
Pilatus (forrás: Wikipedia)

Az a nagy terv, hogy szombaton egy kollégámmal elmegyünk Luzernbe (a.k.a. Lucerne, Lucerna (!), Lozärn), illetve ha már ott vagyunk, akkor megmásszuk a Pilatust. Amennyiben rossz lenne az idő, akkor itthon maradok, és pókerezni fogok. (Ezt a bekezdést nehezen bírtam ki kacagás nélkül.)

A Pilatusról egyébként több dolgot is érdemes tudni. A nevét Poncius Pilátusról kapta, aki a legenda szerint itt van eltemetve, illetve egy másik legenda szerint az olasz Vettore nevű hegyen nyugszik. Mindegy, Pilatus közelebb van, így oda megyünk. Ha Pilátus sírja nincs is itt, egy sárkánnyal bármikor összefuthat itt az ember, hiszen egy harmadik legenda szerint egy sárkány lakik itt. Ami viszont tény, hogy a Pilatus 2128 méter magas. Nagy mászás nem lesz, van vasút, azzal megyünk majd.

Bocs!

Egy linkért 150 dollárt?

Nálam már szinte hagyománya van a nem túl sok munkával történő “online” pénzkeresésnek, ld. kobrás videó, online fogadás (most is 300%-os pluszban vagyok egy ingyenes kuponnal) stb. A mostani történet viszont mindent visz, illetve vihet, ha úgy döntök, hogy belevágok.

Szóval az egész úgy kezdődött, hogy július 12-én kaptam egy spamet. Volt már ilyen csoda, a legjobb gmail postafióknál is előfordul. Egy Amy nevű hölgy/robot írt nekem egy angol digitális ügynökségtől.

I work for (…); a UK based Digital Marketing Consultancy.
We represent clients interested in social media marketing on smaller sites with little or no existing advertising and we’re currently looking for advertising partners.
We pay a fixed upfront annual fee which we will agree on with you. Once the ad is in place, payment is made within approximately 48 hours.
Would you be interested in placing a small text-based ad on Markert.hu?

Hm, mondtam a borostám alatt, hm, hm. Ez már most mókás volt, nosza, válaszoltam is neki egy óvatosat.

Yeah, why not?
Please send me the details.

Alá is írtam hivatalosan, mint a markert.hu nagyhatalmú tulajdonosa (“Laci”). Bő egy hétig csend volt, aztán megkaptam az eredeti levelet Lupétől, de ezúttal egyenesen nekem címezve. Mivel még mindig nem tudtam, hogy most akkor ez mi a szösz, megint kértem tőle konkrétumokat. Kisvártatva válaszolt is.

New Page With the Content of your Choice
You will be free to create a new page or blog post and write the content how you wish. We will provide you with the URL to our clients website that we would like you to link to, you can link to our clients site in any manner you see fit. We would offer you 150USD for a one year placement.
(…)
We pay the full annual fee via secure payment partners Paypal or Moneybookers within 48 hours of the advert going live on your site.
(…)

Hoppá, mondtam ekkor magamban, ezek itt tényleg úgy tesznek, mint akik komolyan gondolják. Írtam is nekik.

I’m still interested. Can you please show me a website where you have such an advertising?

Erre tegnap kaptam választ, íme a lényeg.

My sincere apologies for the delayed response but I am glad to let you know that we are now ready to proceed with our offer.
I sent your site to our technical team for further assessment and I am pleased to inform you that your site has been approved!
(…)
1) Kindly create a new blog post on Markert.hu written in Hungarian. It can be about anything you normally write on this site. We are not requiring you to write about our client but you can do that if you prefer.
2) Once you have written the post, you should find a section or keyword in the content to link to:
(…)
3) It would be ideal if the anchor text is related to the client’s niche. We suggest placing it in the middle of the page and embedded in the content to optimise its exposure.
(…)
Please let me know your thoughts on this. Should you decide to move forward, please send me an email along with your Paypal or Moneybookers registered email address when you have uploaded the ad so we could process the payment.

Ezen felül küldött még nekem egy screenshotot is egy korábbi postomról, amiben egy szót linkké konvertált, és mutatta, hogy ennyi az egész, így kell ezt csinálni.

Itt tartunk most. 150 dollárért “eladhatom a blogom függetlenségét” (by Regi). Hol itt a kamu? Töke van a menyasszonynak?

Magánnyugdíjpénztáras összefoglaló (UPDATED)

Mivel sehol eddig nem találtam egy összefoglalót arról, hogy gyakorlatilag mit csináljon az ember, ha netán pénztártag szeretne maradni, gondoltam, írok egyet. Saját tapasztalatok, politikailag inkorrekt tartalom, 18-as karika. Senki se olvasson tovább!

Hol?
Az ONYF oldalán lehet ügyfélszolgálatokat keresni, ami fontos: bárki bármelyik irodában elintézheti a nyilatkozattételt, nem kell a lakhely szerinti irodába menni! (Budapesten egyébként három hely van: VIII. ker., Fiumei út 19/a., XIII. ker., Váci út 73.; XIII. ker., Visegrádi u. 49.)

Mikor?
Minél előbb, mert 2011. január 31. (illetve nagyon indokolt esetben február vége) a határidő. Nyitvatartási időket érdemes megint csak az ONYF oldalán keresgélni, ahol én voltam (Váci út 73.), ott fél 8-tól vannak nyitva (két ünnep között pedig fél 7-től voltak).
Egyébként nem kell megijedni a sortól, én 20 embert kaptam magam elé, és bruttó egy óra alatt végeztem. Többek elmondása szerint ez az idő inkább még ennél is kevesebb szokott lenni, kis szerencsével 30 perc alatt is megúszható.

Mi kell hozzá?
TAJ-kártya, személyi igazolvány (/útlevél/jogosítvány), lakcímkártya. Tőlem nem kértek tagsági okiratot, tagsági számot, csak a magánnyugdíjpénztár nevét kellett tudnom.

Hogyan?
Ez is irodáról irodára eltérhet, de alapvetően így néz ki a folyamat:

 • bemész az ügyfélszolgálatra;
 • kérsz formanyomtatványt*, amit három példányban adnak oda neked (az a pontos neve, hogy “Nyilatkozat a magán-nyugdíjpénztár tagsági jogviszony fenntartásáról”; és én nem találtam meg az ONYF oldalán sehol sem);
 • kitöltöd mindegyik példány “tetejét”, egészen az aláírásig (aláírni már az ügyintézőnél kell), amit beírsz: név, lakcím, TAJ-szám, pénztár neve;
 • kérsz sorszámot (lehet, hogy máshol a formanyomtatványt és a sorszámot egyszerre adják);
 • türelmesen várakozol;
 • szólítanak, odamész az ablakhoz/pulthoz, odaadod a papírokat, a fent felsorolt igazolványokat;
 • a néni (mindig néni) kitölti a hiányzó dolgokat, ellenőrzi az adataidat;
 • aláírod mindhárom példányt;
 • a néni is aláírja, még egy nénivel aláiratja, majd addig pecsétel, amíg van fehér felület a papíron;
 • megtartanak két példányt, visszaadnak egyet, plusz én még kaptam egy fénymásolatot is;
 • a fénymásolatot öt (munka?)napon belül leadod a munkáltatódnak.

Aztán eltelik 30-40 év, “nyugdíjba mész”, és kapod a nyugdíjadat a magán- és (ha van) az önkéntes-nyugdíjpéntáradtól.

Ennyi.

Annyi befolyásolást még megengednék magamnak, hogy a sorbanállás/ügyintézés ne riasszon el senkit. Ha egy egész (szabad)nap rá is megy, akkor se. Szerintem ne ezen múljon a döntés!

*: a Stabilitás feltett egy nyilatkozatmintát, amit akár otthon is ki lehet nyomtatni (3 példány, ugye), kitölteni az aláírásig, és akkor további 1..5 perc spórolható. Megtalálható itt: nyilatkozat.

Nokia N8

Mindig nagy probléma nekem, hogy mikor, milyen telefont vegyek majd. Most van először az, hogy jó előre tudom, mit fogok venni majd. Nokia N8, ennyi.

Van benne 12 megapixeles kamera, HD-felbontású filmeket készít, HDMI kimenete van, GPS benne, Facebook és Twitter kliens is persze stb. stb. stb. Kell nekem, még akkor is, ha annyiba fog kerülni, mint egy iPhone. Nem kell nekem iPhone, Jani óta tudjuk, hogy “a telefon: Nokia”.

Már csak egy dologban kell reménykedni: nem lesz olyan csalódást keltő az egész, mint az N97.

0

Azt hittem, hogy a Pannon kétforintos csekkét nem lehet überelni unterolni. A Főtáv megmutatta, hogy mégis.

0

Volt hozzá (SAP-s) számla is, meg két szép prospektus. Nyomdaköltséggel-postával együtt kijött az egész egy százasból.

OTP -> HBW

Hét évvel OTP-s számlám megnyitása, hat és fél évvel az első “de jó lenne megszüntetni ezt az OTP-s számlát, és keresni egy normális bankot” gondolat felbukkanása, egy héttel a HBW-s bankszámlám megnyitását követően ma betértem egy közeli bankfiókba, és kegyetlenül megszüntettem a számlámat. Hiába probálkozott a pénztáros néni, nem tudott meggyőzni.

– Megkérdezhetem, hogy miért szünteti meg a számláját?
– Meg.
– Miért szünteti meg a számláját?
– Mert az OTP a legdrágább, legrosszabb, legócskább bank, évek óta szerettem volna “szakítani”, de mindig lusta voltam, most végre nem.
– Miért lenne drága?
– Például a netes utalás 360 forint.
– Fogadjunk, hogy tudok olyan összeget mondani, aminél csak 180 forint a netes utalás díja!
– Az új bankomnál 0, az szerintem valamivel kevesebb, mint a 180 vagy a 360. Egyébként meg fogadjunk, hogy megszüntetem a számlámat, akármit is mond!

Erre már nem tudott mit mondani, szóval aláírtam tucatnyi kis papírfecnit, és készen is voltunk.

Én csak annyit mondok: HBW Express. 0 forint a számlanyitás, a számlavezetés, a netbank, a netes utalás, a rendszeres netes utalás, a csoportos beszedési megbízás, a készpénzfelvétel fiókban, egy ATM-es és még két saját ATM-es készpénzfelvétel.

És a logójuk se olyan, mintha a kövér bankár lesz*patná a szerencsétlen ügyfelet. (Vagy pedig a Cool TV-től lopták, az se jobb.)