Egy linkért 150 dollárt?

Nálam már szinte hagyománya van a nem túl sok munkával történő “online” pénzkeresésnek, ld. kobrás videó, online fogadás (most is 300%-os pluszban vagyok egy ingyenes kuponnal) stb. A mostani történet viszont mindent visz, illetve vihet, ha úgy döntök, hogy belevágok.

Szóval az egész úgy kezdődött, hogy július 12-én kaptam egy spamet. Volt már ilyen csoda, a legjobb gmail postafióknál is előfordul. Egy Amy nevű hölgy/robot írt nekem egy angol digitális ügynökségtől.

I work for (…); a UK based Digital Marketing Consultancy.
We represent clients interested in social media marketing on smaller sites with little or no existing advertising and we’re currently looking for advertising partners.
We pay a fixed upfront annual fee which we will agree on with you. Once the ad is in place, payment is made within approximately 48 hours.
Would you be interested in placing a small text-based ad on Markert.hu?

Hm, mondtam a borostám alatt, hm, hm. Ez már most mókás volt, nosza, válaszoltam is neki egy óvatosat.

Yeah, why not?
Please send me the details.

Alá is írtam hivatalosan, mint a markert.hu nagyhatalmú tulajdonosa (“Laci”). Bő egy hétig csend volt, aztán megkaptam az eredeti levelet Lupétől, de ezúttal egyenesen nekem címezve. Mivel még mindig nem tudtam, hogy most akkor ez mi a szösz, megint kértem tőle konkrétumokat. Kisvártatva válaszolt is.

New Page With the Content of your Choice
You will be free to create a new page or blog post and write the content how you wish. We will provide you with the URL to our clients website that we would like you to link to, you can link to our clients site in any manner you see fit. We would offer you 150USD for a one year placement.
(…)
We pay the full annual fee via secure payment partners Paypal or Moneybookers within 48 hours of the advert going live on your site.
(…)

Hoppá, mondtam ekkor magamban, ezek itt tényleg úgy tesznek, mint akik komolyan gondolják. Írtam is nekik.

I’m still interested. Can you please show me a website where you have such an advertising?

Erre tegnap kaptam választ, íme a lényeg.

My sincere apologies for the delayed response but I am glad to let you know that we are now ready to proceed with our offer.
I sent your site to our technical team for further assessment and I am pleased to inform you that your site has been approved!
(…)
1) Kindly create a new blog post on Markert.hu written in Hungarian. It can be about anything you normally write on this site. We are not requiring you to write about our client but you can do that if you prefer.
2) Once you have written the post, you should find a section or keyword in the content to link to:
(…)
3) It would be ideal if the anchor text is related to the client’s niche. We suggest placing it in the middle of the page and embedded in the content to optimise its exposure.
(…)
Please let me know your thoughts on this. Should you decide to move forward, please send me an email along with your Paypal or Moneybookers registered email address when you have uploaded the ad so we could process the payment.

Ezen felül küldött még nekem egy screenshotot is egy korábbi postomról, amiben egy szót linkké konvertált, és mutatta, hogy ennyi az egész, így kell ezt csinálni.

Itt tartunk most. 150 dollárért “eladhatom a blogom függetlenségét” (by Regi). Hol itt a kamu? Töke van a menyasszonynak?

Spam

Régen rengeteg levelet írtam, undorító stílusban, anyázva, okoskodva. Hol igazam volt, hol nem. (Forrás: HK-külső levelezési lista)

Ahogy nőttem, e tulajdonságom úgy kezdett szép lassan elveszni. Előbb a levelek száma, majd a piszkált emberek/intézmények/… száma, végül a stílus is egyre normálisabb lett. Most ott tartok, hogy csak a Cukorborsó c. “vicces”, “HK-közeli” listán vagyok fenn, és egy dolog emlékeztet a régi szép (anyázós) időkre: a spamek kezelése.

Egyszerűen képtelen vagyok időnként egy-egy spamet nem elküldeni az NHH-nak. Tudom, hogy csak le kéne törölni, de nem megy. Forward, spam-bejelentes, és már megy is. Ösztönösen. Eddig szerintem 6-8 ügy zárult a totális győzelmemmel, ami mindössze annyit jelent, hogy kapok egy levelet, hogy felszólították a spammelőt: ne spammeljen. Ilyenkor nem érzek se örömöt, se elégtételt, de legalább eggyel kevesebb helyről kapok spamet.

Eddig volt pár érdekes eset, pl. amikor kiderült, hogy Regi egyik barátnőjének a “cégét” sikerült feljelelenteni, de a mostani az mindent űberel. Van egy XYZ nevű káefté, akik heti rendszerességgel spammelnek. Nem tudom, hogyan találtak meg, mindenesetre az nem igaz, amit írnak, nem iratkoztam fel a hírlevelükre, és nem regisztráltam a webshopjukba, ugyanis ez egy motoros bőrszerkókat és mindenféle alkatrészeket áruló vállalkozás, az meg tőlem elég messzi terület.

Lényeg a lényeg, hogy pár hónapja elegem lett belőlük (addig a gmail kiszűrte a levelüket mindig, szóval még azt se mondhatom, hogy a pofámba tolakodtak, de mégis ott volt a spam mappában), és feljelentettem őket az NHH-nál. Hamar (ez mondjuk másfél hónapot jelent) jött a végzés, hogy nyertem, spammeltek, figyelmeztették őket. Kb. 10 perccel a levél olvasása után jött még egy spam tőlük… Megint jelentés, megint eltelt pár hét, megint szól az NHH, hogy most már végleg távolítsanak el, mert különben baj lesz. És mi jön ma? Még egy spam. Itt tartunk most. Kiváncsi vagyok, mennyi lesz a büntetés. (Amit ugye nem én kapok meg.)