Egy választás margójának a lábjegyzetének a függelékébe

Nem szoktam politizálni. (De.)

Nem az a szomorú, hogy nyolc ilyen (milyen?) év után ez (mi?) lett az eredmény.

Az a szomorú, hogy van ez a fajta “magyar vagyok” érzés. Hogy mit jelent magyarnak lenni. A magyar utánad lép be a forgóajtón, de előtted lép ki belőle. A “magyar rapper ember bajsza, mint a magyar bika szarva: fölfelé áll, nem lekonyul, körszakállhoz nem hasonul” (Bëlga) A magyaroknál van az egy főre eső legtöbb Nobel-díjas. (Ami egyébként nem így van, csupa olyan ország előz meg minket, akikkel fociban mindig megszenvedünk, pl. Feröer-szigetek, Luxemburg, Izland.) A magyar ember ez meg az.

Hát nem. (Pedig háttal nem is kezdünk mondatot.)

A magyar ember elhiszi, hogy az újhollandok leigázzák a világot, hogy az időjárást indiai kamaszok hekkelik, és hogy a migránshordák semmi mást nem akarnak, csak elvenni az ember munkahelyét, és aztán ott ülni, és nem dolgozni. Ez a szomorú.

Úgyhogy most majd szépen bemegyek a Kreisbüróba, megkérdezem, hogy mi kell a C permithez (letelepedési engedély, nem “csak” munkavállalási) pontosan, aztán maradunk.

Kalandok az okmányirodában, avagy hogyan kell kijelentkezni Magyarországról gyerekkel

Újabb hatásvadász cím és poszt, mint az adózós még régről. Ha hasonló ütemben stagnál az olvasótábor, akkor pár éven belül ki tudok venni 10 eurót az AdSense-ből.

Ahogy az egy jogkövető magyar állampolgártól elvárható, lassan négy év Svájc után elkezdett foglalkoztatni ez a kijelentkezéses dolog. Volt több kisebb-nagyobb ok is, hogy miért kellene meglépni, pl.

  • lehetne levélben szavazni, nem kellene a követségre zarándokolni,
  • nem piszkálnának minket a gyerekek óvodai elhelyezése miatt,
  • rontanánk a statisztikákat;

nyilván ez utóbbi volt a legnyomósabb érv. Szóval szent fogadalmat tettem, hogy a legközelebbi családi hazatérésünk alkalmával mindenképpen sort kerítünk egy kis ügyintézésre.

Mivel tisztában vagyok a magyar ügyfélszolgálatok által nyújtott szolgáltatásokkal, illetve Kata és Zizi igényeivel (főleg akkor, ha nincs Internet az iPaden, mert nincs adatroaming!), első körben egyedül mentem el a lakóhely szerinti okmányirodába. Azért oda, mert pont arra jártam, egyébként nem kell lakóhely szerint menni. Ja, és nem is okmányiroda, hanem kormányablak, de a lényegen ez nem változtat.

Szóval a kispesti kormányablakba mentem, téptem egy sorszámot, és meglepve láttam, hogy 27-en vannak előttem. Hétfő délután 3-kor, nem munkaidő előtt-után, na mindegy. Sokan ácsorogtak-ücsörögtek a számukra várva, mégis az volt a furcsa, hogy a számok sokkal jobban pörögtek, mint az emberek. Nem hinném, hogy statisztikákat akarnának javítani, hogy egy nap 2000 számot hívtak, de akkor is érdekes volt, hogy miért csak minden 2-3. hívásra megy oda valaki valamelyik ablakhoz. Mindegy, vártam, nézelődtem, játékgépeztem Down the Mountainnel játszottam. Szólítottak.

Egy kedves ügyintézőhöz kerültem, akivel nagyon nehéz volt szemkontaktust teremteni. No nem azért, mert én ilyen perverz vagyok, hanem mert ügyesen beült a monitor mögé, én meg próbáltam a képernyő alatt-fölött-mellett beszélni hozzá, kevés sikerrel. Hívjuk tehát az ügyintéző hölgyet stílszerűen Benqnének.

Röviden elmeséltem az elmúlt négy évünk történetét. Dzsentri életstílus, feleség, két kiskorú gyermek, Svájc, kispesti állandó lakcím, szándék, hogy adminisztratíve is disszidáljunk. Benqné kérte a lakcímkártyámat, persze én felkészült voltam teljesen, már a kocsiban eszembe jutott, hogy azt Reginél hagytam. Nincs, mondtam neki, látogatásomat vegye információigénylésnek, a kijelentkezés aktusát hagyjuk inkább későbbre, jó? Jó, bólintott, persze én ezt nem láttam, de a monitor egy kicsit megdőlt felém. Folytattam, meséltem a rémtörténetekről, amiket olvastam a különféle balliberális szennyportálokon, miszerint elveszik a gyerekeket, felmérik a külföldi lakást, és ha valami nincs rendben, neadjisten hiányzik a gyerek seggéről az okmánybélyeg, akkor kérdezés nélkül jön a brisz, mármint nekem. Benqné felkacagott volna halkan, ha lett volna humorérzéke, de ehelyett talán rázta a fejét, vagy valami arra emlékeztetőt csinált. Azt mondta, hogy nincs semmi ilyen. Hm. Akkor mi igaz ebből a sok hülyeségből? Régi lakcímkártya be, új lakcímkártya azzal a bizonyos “külföldi cím” felirattal ki? Így van. Személyi igazolvány be, útlevél maradhat? Nem a személyit sem veszik be. Hoppá. Azért itt már gyanút fogtam, szóval elővettem a gonosz keresztkérdéseket is. Elég az, ha mindannyian – szülők, gyerek(ek) – jövünk, és jelentkezünk, mármint ki? Minek hozná a gyerekeket, kérdezte Benqné, maguk a gondviselők, nem? De. Akkor nem kell gyerek? Nem. Biztos? Biztos. Jó, de a születési anyakönyvi kivonat biztos kell, az sokszor fontosabb Magyarországon gyermekellátás szempontjából, mint a nutellás kalács. Nem kell. Biztos? Biztos.

Azok kedvéért, akik elvesztették a fonalat a fenti, igen hosszú bekezdésben, röviden összefoglalom.

  • Személyesen lehet kijelentkezni, de nem kellenek a kiskorú gyerekek.
  • Nem veszik el a személyi igazolványt.
  • Kapunk új lakcímkártyát.
  • Nem kell a születési anyakönyvi kivonat, még a gyerekeké sem.
  • Tényleg nem kellenek a gyerekek.
  • Elég a két szülő, gyereket nem kell vinni, oké?!

Soha ilyen boldogan még nem álltam fel ügyintézés helyetti információszerzés után a magyar bürokrácia bármelyik intézményében.

A továbbiakban megtudhatod, kedves olvasó, hogy az elmélet után hogyan sikerült mindez a gyakorlatban!

Pár nappal később Regivel elautóztunk a szigetszentmiklósi okmányirodába (nem kormányablak – ide még nem ért el a fülkeforradalom, úgy látszik, komcsi egy vidék ez a Csepel-sziget) kijelentkezés végett. Nem volt nálunk se Kata, se Zizi, azaz egy fő gyermek sem, ők akkor éppen anyukámékkal korzóztak a szigethalmi állatsimogatóban, nem mintha ez kijelentkezés szempontjából releváns lenne, de információnak információ. Szóval mentünk az okmányirodába, ahova anyukám még időpontot is foglalt nekünk – ez egyébként nem hátrány, ajánlott. Negyed órával korábban értünk oda, mint kellett volna, és csak úgy megszokásból sorszámot is téptünk. Ami meglepő volt, hogy azonnal behívtak minket, még a várót se találtuk meg időben, ennyire gyorsan megy minden vidéken. Bementünk, leültünk – volna, mert csak egy szék volt, így én álltam. Mindegy. Az ügyintézőt hívjuk Gizikének, mert őt speciel lehetett látni, de a nevére sajnos nem emlékszem.

Megest felvázoltuk látogatásunk célját, elmondtuk, hogy mi bizony külföldön élő magyar állampolgárként kívánjuk a továbbiakban magunkat definiálni, ehhez pedig a magyarországi lakcím meglehetősen kontraindikált. Volt pár gyors kérdése Gizikének, amiket csípőből megválaszoltunk, illetve pár akadékoskodása, amiket csírájában elfojtottunk. Nem, nem töltöttünk ki semmilyen lapot előre. Nem, nem hoztunk születési anyakönyvi kivonatot. Itt Gizike feladta, látta, hogy gyakorlott ügyet intéző állampolgárokkal van dolga, és mivel ő ilyen ügyet még nem intézett, áthívta Marikát a 3-as szobából. Amikor már Marika is ismerte az egész családunkat, úgy döntöttek, hogy megkegyelmeznek, és adnak négy darab A4-es “Külföldi letelepedésre vonatkozó nyilatkozat” c. papírt, amiket mindenkire egyesével ki kellett tölteni. Nem egy bonyolult dolog, név, születési hely és idő, régi lakcím, új lakcím, házasságkötés ideje és helye – mondjuk ez utóbbit elrontottam, de azon túl, hogy Regi furán nézett rám, ebből adminisztrációs gond nem lett. A kitöltött nyomtatvány mellé odaadtuk mindenkinek minden létező papírját – a születési anyakönyvi kivonatot nem! – útlevél, személyi (a lányoknak nincs), lakcímkártya, Ausländerausweis. Ez utóbbi érdekes, mert ebben a külföldi cím nem szerepel (mostanában nem írják bele, ha az ember költözik), így a cím abszolút bemondásra megy, javaslom angliai olvasóimnak a “10 Downing Street, London, UK” használatát például. Az ausweis-okat és az útleveleket nem is nézték meg Giziék, csak a nyilatkozatokat, azok alapján intézték a kijelentkezést valamelyik szép eMagyarország almenüben. Nagyjából személyenként 5 perc az egész, ebben benne van már a régi lakcímkártya kilyukasztása és az új kinyomtatása és laminálása is, szóval megy minden flottul.

Ilyen egyszerű az egész. Annyira könnyen ment a kijelentkezés, hogy el is gondolkodtam azon, hogy hazaköltözünk, és akkor megpróbálhatjuk ennek az egésznek a reciprokát. Not.

Meghúztam a tőke bajszát

Előzmény: “Simon Gábor” számlája a MagNet Banknál

LACI → BANK
Tisztelt MagNet Bank!
Jelenleg van még magyarországi lakcímem, de azon gondolkozom, hogy előbb-utóbb kijelentkezem, mivel évek óta külföldön élek. Ha nem lesz mo-i lakcímem, fogok még tudni Önöknél ügyeket intézni

pl. bissau-guineai

vagy magyar útlevéllel?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Markert László

BANK → LACI
Tisztelt Ügyfelünk!
Levelére válaszolva tájékoztatjuk, hogy személyes azonosításhoz érvényes személyazonosító okmány szükséges.
Továbbá tájékoztatjuk, hogy amennyiben változnak az adatai, úgy a módosításra személyesen bármelyik bankfiókban lehetősége van.
(…)
Üdvözlettel:
(…)

Én magamat minden további nélkül elküldtem volna messzi-messzi tájakra az ügyintéző helyében. Nem tudom, naponta hány pöcs ügyfél süti el ezt a viccet, de én azért mosolyogtam, amikor megírtam a levelet.

Pszichológia és a pénzügyi válság

Courserán hallgatok most egy kurzust, igen ambíciózusan mindössze az a címe, hogy Financial Markets. Gyakorlatilag mindenről szól, amit pénzpiacok alatt érteni lehet, értékpapírok, bankok, szabályozás, ingatlanok, bármi, amit venni/eladni lehet. Néhány hét után esett csak le, hogy a professzor bácsi (Robert J. Schiller), aki tartja az egészet, nem egy túl nagy koponya, tavaly például megkapta a közgazdasági Nobel-díjat.

Egy szó mint száz, a kurzus maga igen jó, a tanár pedig igen hiteles. Már kicsit bánom, hogy nem fogadtam meg Regi tanácsát, hogy kapjak róla hivatalos certificate-et.

De nem is ez a lényeg.

Pár hete volt egy érdekes házi feladat. Egy rövid, tizenegynéhány oldalas paper (pépör, papper) alapján kellett írni egy max. 500 szavas esszét, amit aztán az osztálytársak értékeltek. Mivel 10/10-et kaptam rá, úgy gondoltam, hogy ide rakom, mert ilyen nagy sikerben nem volt részem a diplomavédés óta (az Óbudai Egyetem nyilván nem számít).

A cikk: Nicholas Barberis: Psychology and the Financial Crisis of 2007-2008

Az esszém:

Mr. Barberis’ paper is focusing on three aspects of the crisis: the surge in house prices, bank’s large positions in subprime linked securities; and the decline in value of many risk asset classes. To study those, he is using psychology-based mechanisms, especially over-extrapolation of past price changes; and belief manipulation.

The surge in housing prices, as Mr. Barberis explains, was probably caused by the above mentioned over-extrapolation: forecast is using experience from the past, but the sample is too small, and the forecast is reaching too far into the future. In case of housing prices, this happened in many different cases. Buyers paid too much for the house, because they thought it will worth much more in the future. Lenders, who are providing the money for the purchase, were also over-extrapolating the prices, so they lent more than they should. They could do that, because these subprime loans were very attractive to investors, who bought the securitized products because they over-extrapolated the housing prices. And the attractiveness of these securities was provided by rating organizations, who were over-extrapolating the increase of prices again. As a result, more people were able to spend more money on over-valued houses then desirable.

The large positions in subprime-linked securities that many banks had accumulated, as it is written in the paper, could be caused by belief manipulation. First of all, the mortgage traders might manipulated their beliefs to remove their dissonance, which was caused by their thoughts about subprime-linked securities being very risky. The same belief manipulation could probably happen at credit risk agencies. Everyone wanted these assets to have low risk, and when analysts were evaluating the risk of these products, calculating a high risk might caused dissonance in them. To solve that, belief manipulation helped them to think that these securities were not so risky.

The dramatic decline in value of many risky asset classes is explained with two psychological amplification mechanisms, loss aversion and ambiguity aversion. Loss aversion, when we are talking about the subprime mortgage crisis, means that when investors started to lose money because of decrease of housing prices, they wanted to get a rid of other risky assets. This caused price reduction not just for mortgage backed securities, but also other risky products. Ambiguity aversion means that when the housing prices were falling, investors thought that they are less competent as they were not foreseeing this happening. Because of that, they were selling these products, as they wanted to reduce their risk in assets they didn’t understand so well anymore. Also, losing competency could also cause losing self-confidence, which could cause the same happening for other assets.

Beside many other reasons, it is possible that psychological factors were also playing a big role in the financial crisis. To prevent a crisis in the future, it is important to work on both institutional and psychological changes.

Hoffmann

Van ez a videó erről a nem túl okos néniről.

Kielemezte a Cink, a 444, az Index, és minden minimálisan független híroldal. Igazuk is van teljesen, de szerintem a legfontosabb dolog felett elsiklottak (ld. a videót 2:09-nél).

A tankönyvek a legfontosabb taneszközök.

Szerintem az elmúltháromésfélév legnagyobb faszsága.

A személyes tapasztalatom az, hogy a világ legjobb tankönyve szart sem ér, ha egy alulfizetett, motiválatlan és/vagy lehetetlen helyzetbe hozott tanárnak kell belőle tanítania. Illetve ha egy tanár tényleg érti a dolgát, akkor a tankönyv nem hogy másodlagos, de inkább tizedleges fontosságú (ha van egyáltalán ilyen szó). Ha a taneszközt tágabb értelemben veszem (minden olyan “dolog”, ami a tanuláshoz kell), akkor a legfontosabb taneszköz a tanár, kérem szépen. Őket kellene megfizetni, megbecsülni, és – hogy teljes legyen a tripla alliteráció – megmotiválni. A tankönyveket meg békén kellene hagyni, nem központilag írni, nem központilag elosztani.

Ha a taneszköz szűkebb definíció szerint az, amit a boltban meg lehet venni, akkor is vitatkoznék a fenti állítással. Tábla, kréta, whiteboard, marker, füzet, toll, ezeket én többre tartom. (Érettségire tanultam először tankönyvből, addig nem kellett, persze anno még nem volt Wikipedia.)

Levelezésem a NAV-val, avagy hogyan kell külföldi jövedelmet (nem) leadózni Magyarországon

A minap Pont egy hónapja írtam egy levelet a NAV-nak, mivel 5 perc guglizás után nem tudtam kitalálni, hogy a külföldi jövedelmet hogyan kell bevallani. Így utólag átgondolva ott volt a szemem előtt a megoldás, de mégsem találtam. Nosza, írtam is egy hosszú, hivatalos levelet a NAV ügyfélszolgálatának.

Kedves NAV!

Tavaly március közepéig dolgoztam Magyarországon, azóta Svájcban dolgozom. Be kell jelentenem a svájci munkabéremet és adómat a 1253-ason? Ha igen, hogyan és miként?

Köszi,
Laci

Gondoltam, nem húzom el hosszan, mert akkor visszajogászkodnak nekem, azt meg úgysem értem. Pusztán a tényekre hivatkozó levelemmel tehát gyors sikert reméltem.

De nem történt semmi. Egy hét, két hét, négy hét, semmi. Aztán tegnap megjött a válasz. Először azt hittem, életfogytiglanra ítéltek, mert a ránézésre is kisregény hosszúságú levél nem lehet válasz egy ilyen primitív és egyszerű kérdésre.

Dehogynem.

Mielőtt továbbmennénk, egy dolgot szeretnék leszögezni. Tényleg alapos és átfogó választ kaptam, megválaszolták a kérdést, sőt, még kaptam hozzá némi olvasnivalót is. Az viszont vicces, hogy a 196 karakterem 9.104 karakteres lavinát indított.

Tisztelt Ügyfelünk!

Szia, Laci!

Tájékoztatjuk, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) jelenleg hatályos 2. § (4)-(5) bekezdése alapján a belföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége összes bevételére kiterjed (teljes körű adókötelezettség). A külföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége kizárólag a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó, vagy egyébként nemzetközi szerződés, viszonosság alapján a Magyarországon adóztatható bevételére terjed ki (korlátozott adókötelezettség). A nemzetközi szerződés előírását kell alkalmazni, amennyiben törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés e törvénytől eltérő előírást tartalmaz.

Magyar ember mindig adózik. Nem magyar ember (turista) csak a magyar jövedelme alapján adózik. Vannak egyéb szabályok is.

A Magyar Népköztársaság és a Svájci Államszövetség között a kettős adóztatás elkerülésére a jövedelem- és a vagyonadók területén Budapesten, az 1981. évi április hó 9. napján aláírt egyezmény kihirdetéséról szóló 1982. évi 23. törvényerejű rendelet (a továbbiakban: Egyezmény) rendelkezik.

Első óra: történelem. Ma 32 éve a kapitalista svejciek Budapestre látogattak, és kötöttek egy jóféle egyezményt a magyar betyárokkal.

A fentiek figyelembevételével először azt kell meghatározni, hogy Ön a jövedelem megszerzésekor belföldi, vagy külföldi illetőségűnek minősült, majd azt kell megállapítani, hogy az Ön által szerzett jövedelem az Egyezmény alapján hol (melyik államban) adóztatható.

Kitaláljuk, hogy magyar vagy-e, és hogy kell-e Magyarországon adóznod.

I. Illetőségre vonatkozó általános szabályok

Mindenek előtt tájékoztatjuk, hogy a magánszemély tényleges ILLETŐSÉGÉT egyrészt az illetőségre vonatkozó MAGYAR szabályok, másrészt az érintett KÜLFÖLDI ÁLLAM illetőségre vonatkozó előírásai, harmadrészt a két állam között fennálló, a KETTŐS ADÓZTATÁS ELKERÜLÉSÉRŐL SZÓLÓ nemzetközi EGYEZMÉNY szabályai (jellemzően annak 4. Cikke) együttesen határozzák meg. Szintén megállapítható, hogy az Egyezmény szabályai döntőbíróként funkcionálnak, azaz amennyiben mind a magyar, mind a külföldi állam megállapította a saját belső joga szerint a magánszemély belföldi illetőségét, akkor ennek az ellentmondásnak a feloldására az Egyezmény szabályai szolgálnak.

Az Szja. tv. 3. § 2. pontja alapján belföldi illetőségű magánszemély többek között a magyar állampolgár (kivéve, ha egyidejűleg más államnak is állampolgára, és belföldön nem rendelkezik a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényben meghatározott lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel).

Abban az esetben, ha egy magánszemélyt két állam a saját belső joga alapján egyaránt belföldi illetőségűnek tekinti, akkor a tényleges illetőség kérdését az Egyezmény illetőségről szóló Cikkét kell alkalmazni.

A tankönyvben ez az ún. kisbetűs rész.

TÁJÉKOZTATÁSUNKAT AZZAL A FELTÉTELEZÉSSEL ADJUK, HOGY ÖN MAGYAR ILLETŐSÉGŰNEK MINŐSÜL.

Szerintünk magyar vagy.

II. Az Egyezmény 15. Cikke tartalmazza a munkaviszonyból származó jövedelem adóztatása helyének meghatározására vonatkozó szabályokat.

Az Egyezmény 15. Cikk (1) bekezdés értelmében a 16., 18. és 19. Cikkek fenntartásával a fizetés, a bér és más hasonló térítés, amelyet az egyik Szerződő Államban (Magyarországon) illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, csak ebben az Államban (Magyarországon) adóztatható, kivéve, ha a munkát a másik Szerződő Államban (Svájcban) végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, úgy az ezért kapott térítés a másik Államban (Svájcban) adóztatható.

Az Egyezmény 15. Cikk (2) bekezdés úgy rendelkezik, hogy tekintet nélkül az (1) bekezdésre, az a térítés, amelyet az egyik Szerződő Államban (Magyarországon) illetőséggel bíró személy a másik Szerződő Államban (Svájcban) végzett nem önálló munkáért kap, csak az először említett Államban (Magyarországon) adóztatható, ha
a) a kedvezményezett a másik Államban (Svájcban) a vonatkozó adóévben összesen nem tartózkodik hosszabb ideig, mint 183 nap, és
b) a térítést olyan munkaadó fizeti vagy olyan munkaadó nevében fizetik, aki nem bír illetőséggel a másik Államban (Svájcban), és
c) a térítést nem a munkaadónak a másik Államban (Svájcban) levő telephelye vagy állandó berendezése viseli.

A 15. Cikk (1) bekezdés rendelkezésének alapján Önnek, mint magyar illetőségű munkavállalónak a Svájcban végzett, munkaviszonyból származó jövedelme Svájcban adóztatható, azonban a 15. Cikk (2) bekezdésében foglalt konjunktív feltételek teljesülése esetén (vagyis ha a 15. Cikk (2) bekezdésben foglalt mindhárom feltétel teljesül) Önnek, mint magyar illetőségű munkavállalónak a Svájcban végzett, munkaviszonyból származó jövedelme mégis Magyarországon adóztatható (rövidtávú kiküldetés).

Akkor adózol kinn, ha ott vagy többet, mint itthon, és kinti cégnél dolgozol.

A levelében közöltekben nincs utalás arra vonatkozóan, hogy Ön Svájcban kiküldetés keretében végezne munkát, ezért vélelmezzük, hogy a Svájcban végzett jövedelmet egy Svájcban illetőséggel bíró munkáltatótól kapta. Ennek alapján az Ön esetében, mivel a 15. Cikk (2) bekezdésében foglalt konjunktív feltételek nem állnak fenn, azaz nem teljesül a 15. Cikk (2) bekezdésében foglalt mindhárom feltétel maradéktalanul, ezért ÖNNEK, MINT MAGYAR ILLETŐSÉGŰ MUNKAVÁLLALÓNAK A SVÁJCBAN VÉGZETT, NEM ÖNÁLLÓ MUNKÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELME nem Magyarországon, hanem SVÁJCBAN ADÓZTATHATÓ.

Kiszámoltuk, hogy márciustól decemberig több mint 183 nap van, és úgy véljük, Svájcban nem egy türkmén cégnek dolgozol.

Az Egyezmény 23. Cikk (1) bekezdés a) pont szerint a Magyar Népköztársaságban a kettős adóztatást a következőképpen kell elkerülni: amennyiben a Magyar Népköztársaságban illetőséggel bíró személy jövedelmet élvez vagy vagyona van és ez a jövedelem vagy vagyon az Egyezmény értelmében a Svájci Államszövetségben adóztatható, úgy a Magyar Népköztársaság a b) és c) pontok fenntartásával ezt a jövedelmet vagy vagyont kiveszi az adóztatás alól.

A Magyar Népköztársaság a hanyatló (és kapitalista) Nyugat felé nemes gesztust gyakorol, és nem kér adót azon jövedelem után, amihez a Magyar Népköztársaságnak egyébként semmi köze sincs.

Az Egyezmény 23. Cikk (1) bekezdés c) pont szerint azonban a Magyar Népköztársaságban illetőséggel bíró személy olyan jövedelme vagy vagyona, amely az Egyezmény értelmében a Magyar Népköztársaságban ki van véve az adóztatás alól, a Magyar Népköztársaságban ennek a személynek a többi jövedelmére vagy vagyonára vonatkozó adó megállapításánál mégis figyelembe vehető.

Az Szja. tv. 7. § (1) bekezdés m) pont szerint jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az adó alól Magyarországon mentesített azon jövedelmet, amelyet egyébként az összevont adólapba kellene beszámítani. Ugyanakkor az Szja tv. 3. § 75. pont ab) alpontja az éves összes jövedelem számításánál figyelembe kell venni a törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az adó alól Magyarországon mentesített azon jövedelmet, amelyet az összevont adólapba nem kell beszámítani.

Azért írd be az adóbevallásodba, hogy mennyit kerestél, mert szeretjük azt tudni. Bennünk megbízhatsz!

ÖSSZEGEZVE A FENT ÍRTAKAT: HA ÖN MAGYARORSZÁGON BELFÖLDI ILLETŐSÉGŰ ÉS SVÁJCBAN VÉGZETT MUNKÁRÓL VAN SZÓ, AKKOR AZ EBBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM SVÁJCBAN ADÓZTATHATÓ, AMENNYIBEN AZ EGYEZMÉNY 15. CIKK (2) BEKEZDÉSÉBEN FOGLALTAK NEM TELJESÜLNEK MARADÉKTALANUL.
EZ A JÖVEDELEM AZ EGYEZMÉNY SZERINT MAGYARORSZÁGON MENTESÍTETT AZ ADÓ ALÓL, MIVEL AZONBAN ÖNNEK MAGYARORSZÁGRÓL IS SZÁRMAZOTT JÖVEDELME A KÖZÖLT INFORMÁCIÓK ALAPJÁN, ÍGY TÁJÉKOZTATÓ ADATKÉNT A 2012. ADÓÉVRŐL SZÓLÓ 1253 SZÁMÚ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS 44. SORÁBAN KELL FELTÜNTETNI A SVÁJCBAN SZERZETT, NEM ÖNÁLLÓ MUNKÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMET.

Lackó, ha megnyitod az AbevJavát (ami egy igazi hungarikum), akkor a 44-es sorba írd be azt az összeget, m’kay?

Végezetül utalni kívánunk arra, hogy az Szja tv. 5. § (7) bekezdése szerint a külföldi pénznemben keletkezett bevételt, felmerült kiadást, valamint bármely bizonylaton külföldi pénznemben megadott, az adó mértékének meghatározásához felhasznált adatot a 6. § rendelkezéseinek figyelembevételével a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamának, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyam alapulvételével kell forintra átszámítani.
Az Szja tv. 6. §-a alapján a külföldi pénznemről történő átszámításhoz bevétel esetében – ha e törvény másként nem rendelkezik – a BEVÉTELSZERZÉS IDŐPONTJÁBAN, kiadás esetében a teljesítés időpontjában érvényes árfolyamot kell alkalmazni.

Ha a svájci fizetésedet Svájcban svájci frankban kaptad (van rá esély), akkor eltölthetsz azzal egy boldog egy fertályórát, hogy egyesével átszámolgatod az MNB-árfolyamokkal forintra

Ettől eltérően ha a bevételt külföldi pénznemben szerezte, vagy ha a kiadást külföldi pénznemben fizette ki, és rendelkezik a bevétel megszerzése időpontját (a külföldi pénz eladását) követő 15 napon, illetve kiadás esetén a teljesítést (külföldi pénz vételét) megelőző 15 napon belül PÉNZÜGYI INTÉZMÉNY ÁLTAL az adott külföldi pénz eladását/vételét igazoló, a nevére kiállított bizonylattal, akkor a figyelembe vett ÁRFOLYAMOT a bizonylat szerinti összeg mértékéig alkalmazhatja a forintra történő átszámításhoz.

Ha voltál olyan hülye, és forintot vettél, akkor számolhatsz azzal az árfolyammal.

Lehetőség van arra is, hogy a leírtaktól eltérően – választása szerint – az adóelőleg, adó megállapításához a bevétel forintra történő átszámítására a megszerzése NAPJÁT MEGELŐZŐ HÓNAP 15. NAPJÁN ÉRVÉNYES MNB HIVATALOS DEVIZAÁRFOLYAMOT, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot alkalmazza.

Még mindig nem elég bonyolult a törvény, ezért beleraktunk még egy §-t.

Itt vetném közbe, hogy ennek az árfolyamszámításnak azért nincs a világon semmi értelme, mert a bruttó jövedelmemet nem mondom meg (nem is kell). Innentől kezdve aztán hót mindegy, hogy az X-et szorzom 220-szal, vagy az Y-t 230-cal. Good luck!

Természetesen a fentiekben említett forintra történő átszámításnál a bruttó jövedelmet kell alapul venni.

A bruttó béreddel számoljál. Tudod, ez az, ami Svájcban a nettó 110%-a, Magyarországon a nettó 200%-a.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Köszi, hogy elolvastad a levelünket. Ha így jársz el, még mindig megbüntethetünk, ez van.

Üdvözlettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága
Tájékoztatási Főosztály

Marika a 3-as szobából.

Mai élmények

Ma két érdekesnek mondható esemény is történt velem.

Először jött egy új kolléga, és őt vezette körbe az egyik munkatársam. Mindenkihez odavitte, és mindenkit bemutatott pár szóban, mondatban. Mikor hozzám érte, azzal kezdte, hogy: ő itt László, Kijevből. Köhintettem, majd jeleztem, hogy ugyan a Lajtától keletre láttam meg a napvilágot, de azért annyira nem keletre. No, javított is rögtön, és folytatta: … Budapestről, de ő egy business analyst. Erre már nem is tudtam mit mondani.

(…)

Aztán délután egy másik kollégám fordult hozzám, és kérdezte, hogy mi is van ezzel az alkotmánnyal nálunk? (Mi folyik itt, Gyöngyösön?) Mondtam, hogy nekünk egy olyan alkotmányunk van, amit nem hívnak alkotmánynak, és most épp negyedszer módosítják, mert annyira kőbe vésett. Elgondolkodott. Megkérdezte, hogy akkor nálunk most mi van, demokrácia? Az. És a nép választja a képviselőket? Valahogy úgy, tök egyszerű az egész, csak országos meg megyei listák vannak, és egyéni képviselőjelöltek, ennél már csak az amerikai elektoros móka bonyolultabb. Megint elgondolkodott. És miért csinálják ezt az egészet?

Nem tudom. Viktor, miért csináljátok?

Nagykép

Lesz majd normális tartalom is előbb-utóbb, csak nehezen veszem rá magamat.

(…) élete összeolvadt a propagandával. Magát, mint népe gondoskodó és bölcs vezérét mutatta be. Az oktatást, a médiát és a filmeket szigorúan ellenőrizték, hogy azt sugallják, hogy a (…) meghaladta a demokráciát, a liberalizmust és a bolsevizmust. Egy időben például nem lehetett rossz híreket bemondani a híradóban. (…) Sok pénzt öltek látványos közmunka-programokra is.

(index.hu)

Esküszöm, hogy a második Orbán-kormány ugrott be nekem erről …

(Század)végünk van

G. Fodor Gábor írása a saját magáról elnevezetett blogon érdekes olvasnivaló. Tóta W. reagált is rá egyet. Én csak egy bekezdést emelnék ki az eredeti anyagból, az egyik legszebbet.

Az Orbán-kormány viszont azt mondja, hogy a megállapodásért cserébe nem fogja feladni céljait: a munkahelyteremtést, a kiterjesztett közteherviselést, az állam hatékonyabbá tételét, a megszorító politika elutasítását. Ez a pozíció szembenáll az IMF hagyományos diktátumaival, de Magyarország nincs egyedül.

Akkor csináljátok! Senki sem csavarja ki a kezetekből a varázspálcát, csináljátok a munkahelyeket, csináljátok a hatékonyabb államot, csináljátok az elosztott közteherviselést! Nem hiszem el, hogy van olyan hülye Fidesz-szavazó, aki elhinné, hogy az IMF azért nem ad pénzt nektek, mert ők magasabb munkanélküliséget, nagyobb-drágább államot és igazságtalan adózást szeretne.

Illetve van egy rossz hírem saját magamnak. Az összes Fidesz-szavazó ezt így elhiszi. Mit elhiszi, duplagondolja! :)

Update: átírtam a címet, mert ez így rövidebb. És jobban kiemeli ezt a rémes szóviccet.

A pálgium

A smitpálgate-ről eszembe jutott a Zedna-féle iwiw-útmutató, ami eredeti formájában eltűnt, de a wordpress-en még megtalálható:

Titulus: buzikám! Ez is egy olyan rovat, amit nem kell kötelezően kitöltened. Ez azoknak van fenntartva, akik kurva sokat tanultak, és elverekedték magukat a doktori címhez, és ezért irdatlan sok faszt szoptak. Ám a kis tizenhatéves csicskák és a Dokkos kurvák semmit nem tettek azért, hogy oda bármit írjanak.

Word!