Névválasztás

Hogy, hogy nem, úgy alakult, hogy megint csak kellett választanunk egy nevet az egyébként tökéletes “Markert” családnév mellé. Nem egyszerű az ilyen feladat. Először is, vannak praktikus megfontolások:

 1. Németes vezetéknévhez nem olyan jó a latinos keresztnév, ezért nem lehet mondjuk Markert Alejandro.
 2. Hagyományos hangzású vezetéknévhez nem passzol a haladó szellemű keresztnév, így nem lehet Markert Aviána.
 3. Nem lehet mindkettő hosszú, mert kifogy a tintapatron, így elvethető a Markert Bonaventúra.
 4. Érdemes figyelni arra is, hogy ha alacsony hangrendű az egyik név, akkor a másik is legyen az, ugyanez magas/magas esetén is, de a Markert az vegyes hangrendű, így végülis erre nem kell figyelni?
 5. Vigyázni kell a magánhangzók és mássalhangzók ütközésére, mert a Markert Dzsamalt még a lengyelek is nehezen ejtik ki.
 6. Nem árt odafigyelni az áthallásokra, mert nem mindegy, hogy Markert Eszter vagy Marker Teszter.

Ha ezeken túl vagyunk, akkor jöhet az ötletelés a maradék nagyjából 600 potenciális névvel.

Viszonylag hamar eldöntöttem, hogy ha fiú lenne az új gyermek, akkor az egyetlen lehetséges név az a Bendegúz. Markert Bendegúz, baromi menő. Mondjuk a fenti 6 alapelvből 2-3 sérül, de hát mégiscsak Bendegúz. Mivel a családban van más is, muszáj volt támogatókat szereznem az ötletemhez. Katával elég volt egyszer megnézni az Indul a bakterházat, és már rögtön megvolt a buy-in a részéről. Zizi eléggé Regi befolyása alá került, és azt mondta, hogy “ne már, Apa, ne rontsuk már el az életét egy ilyen névvel”. Nonszensz. Gondoltam, cselhez folyamodok, és megpróbálom meggyőzni máshogy:

– Zizi, kapsz 20 frankot, ha támogatod a Bendegúz nevet.

– Apa, ne hülyéskedj már! Ezt nem lehet így eldönteni!

– 50 frank.

– Oké, lehet Bendegúz!

Akárhogy is számoljuk, megvolt a kétharmad a családon belül, sőt, háromnegyed is. Regit minden további nélkül leszavazhattuk.

Kiderült a gyerek neme: leány.

Kata, Zizi, Laci (egyszerre): basszus, nem lesz Bendegúz!

Mentünk hát tovább női vonalon, ami azért nem egyszerű, mert két igen jó nevet 2011-ben már ellőttünk. Sőt, nem is kettőt, hanem négyet, hiszen Katalin Zóra is, Izabella pedig Hanga. A háttérben az volt egyébként ezekkel a nevekkel kapcsolatban az ötlet, hogy legyen egy hagyományosabb és egy modernebb, aztán a gyerek majd válogat.

Több nevet is kipróbáltunk, de valahogy nem volt az igazi, nem állt rá a szánk. Volt egy hosszabb időszak, amikor a Szonját favorizáltuk, de újranéztük a Sofőröket, és ez mindent elrontott. Aztán beugrottam, hogy a nagy fehér denevérnek nagy fehér guánója van Anna. Hagyományos, szép, ki tudják mondani Svájcban is, nem ütközik (nagyon) a Markerttel.

De mi legyen a másik név?

Egyszer csak felizzott a horizonton Dénes barátom (aki szintén január 20-ai és szintén iker) ex-barátnőjének a neve.

Médea, azaz Médi.

Jelentése: bölcs asszony. Ízlelgettük, próbálgattuk, megcselendzseltük, és állva maradt. Elkezdtük használni, és úgy is működött. Aztán egy kellemes nyári napon a teraszon henyéltünk, beszélgettünk, és hirtelen szembe jött a név eredetijéül szolgáló Médeia Wikipédia-szócikke:

Médeia (görögül Μήδεια, „férfiasság”) kolkhiszi varázslónő, Hekaté papnője a görög mitológiában.
Aiétész király és Idüia lánya. Héra és Aphrodité szerelmet keltettek benne Iaszón iránt, ezért segített a Kolkhiszba hajózott Iaszónnak az aranygyapjú megszerzésében. Utána megszökött Iaszónnal és az argonautákkal Iolkoszba indultak. Útközben megölte testvérét, Apszürtoszt, akit magukkal vittek.
Iolkoszban rávette Peliasz lányait, hogy öljék meg öreg édesapjukat, mert varázserejével meg fogja őt fiatalítani. Mivel az ígéretét nem teljesítette, Peliasz fia kiűzte őket a városból. Ezután Iaszón és Médeia több évig Korinthoszban, Kreón udvarában éltek. Később Iaszón elhidegült Médeiától és Kreuszát akarta feleségül venni, de Médeia egy méreggel átitatott díszköntössel megölte vetélytársnőjét. A kitűzött esküvő napján Médeia megölte saját két gyermekét is, hogy ezzel is bántsa a hűtlen Iaszónt.
Ezután Athénba repült sárkányfogaton, itt Aigeusz befogadta. A hazatérő Thészeuszt meg akarta mérgezni, de nem sikerült neki. A gyilkossági kísérlet miatt Aigeusz is elűzte, ekkor visszatért Kolkhiszba.

Tehát a név első és leghíresebb viselője testvér- és gyermekgyilkos, de szimplán sorozatgyilkos és felbújtó is.

A szócikk elolvasása után Regivel egymásra néztünk, és azt mondtuk:

Jó, akkor legyen Médi!

Mondjuk az Édes Anna áthallás se semmi, nemdebár?

Én vagyok Kata

szeretem a nyuszikat

a kedvenc ételem a spageti bolonyai szószal

szeretek olvasni

ha nagy leszek kertész leszek

Én vagyok Zizi

szeretem az elefántokat a fagyit is szeretem

szeretem a családomat

ma van vasárnap a családal elmegyűnk brancsolni mert holnap elutaszunk

A hétvége 3 képben

SzombatGatterhütte, Winterthur

Nagy volt a hőség, medence nem volt, csak egy marhaitató. Az alján a lyukat egy műanyag pohár tömte be. Hideg volt a víz, kondérban forralt vízzel melegítettük meg. Fotó: én.
Nagy volt a hőség, medence nem volt, csak egy marhaitató. Az alján a lyukat egy műanyag pohár tömte be. Hideg volt a víz, kondérban forralt vízzel melegítettük meg. Fotó: én.

VasárnapKatzensee, Regensdorf

Zizi, a gyerek, aki néha a sima kenyeret sem eszi meg, mert van rajta néhány szezámmag, úgy tolta magába a libazsíros piros arannyal telenyomott (!) kenyeret, mintha YOLO. Fotó: Geyer Zoli.
Zizi, a gyerek, aki néha a sima kenyeret sem eszi meg, mert van rajta néhány szezámmag, úgy tolta magába a libazsíros piros arannyal telenyomott (!) kenyeret, mintha YOLO. Fotó: Geyer Zoli.

Kata, akit néha nem lehet rávenni, hogy fél másodpercig egy helyben üljön, és a kamerába meg csak grimaszolva néz, végre hagyja magát lefotózni. Fotó: Zizi (!).
Kata, akit néha nem lehet rávenni, hogy fél másodpercig egy helyben üljön, és a kamerába meg csak grimaszolva néz, végre hagyja magát lefotózni. Fotó: Zizi (!).

Azon kedves olvasóimnak, akik nem rendelkeznek szélessávú internettel, le is írom címszavakban.
Szombaton Gábor barátom 40. születésnapját ünnepeltük. Fa-alapú tüzön sütött végtelen kaja, tucatnyi gyerek, rókacsapda készítése az én terveim alapján. Hazafelé egy üveg bor elfogyasztása az autóban (kilépő pohár helyett), közben Welcome to St. Tropez.
Vasárnap kis késéssel (4 óra) érkeztünk egy nagy magyar (de nem nagymagyar) családi napba. Pörköltfőző-verseny, negyedik hely (négyből), mert elajándékoztuk a tüzelőt. A harmadik helyezett pörkölt felrúgva egy úr által, pörkölt fele a lábán, majd a porban. Katzensee megismerése, tiszta Balaton (északi part). Angolos távozás szalonnasütés előtt/helyett.

Kalandok az okmányirodában, avagy hogyan kell kijelentkezni Magyarországról gyerekkel

Újabb hatásvadász cím és poszt, mint az adózós még régről. Ha hasonló ütemben stagnál az olvasótábor, akkor pár éven belül ki tudok venni 10 eurót az AdSense-ből.

Ahogy az egy jogkövető magyar állampolgártól elvárható, lassan négy év Svájc után elkezdett foglalkoztatni ez a kijelentkezéses dolog. Volt több kisebb-nagyobb ok is, hogy miért kellene meglépni, pl.

 • lehetne levélben szavazni, nem kellene a követségre zarándokolni,
 • nem piszkálnának minket a gyerekek óvodai elhelyezése miatt,
 • rontanánk a statisztikákat;

nyilván ez utóbbi volt a legnyomósabb érv. Szóval szent fogadalmat tettem, hogy a legközelebbi családi hazatérésünk alkalmával mindenképpen sort kerítünk egy kis ügyintézésre.

Mivel tisztában vagyok a magyar ügyfélszolgálatok által nyújtott szolgáltatásokkal, illetve Kata és Zizi igényeivel (főleg akkor, ha nincs Internet az iPaden, mert nincs adatroaming!), első körben egyedül mentem el a lakóhely szerinti okmányirodába. Azért oda, mert pont arra jártam, egyébként nem kell lakóhely szerint menni. Ja, és nem is okmányiroda, hanem kormányablak, de a lényegen ez nem változtat.

Szóval a kispesti kormányablakba mentem, téptem egy sorszámot, és meglepve láttam, hogy 27-en vannak előttem. Hétfő délután 3-kor, nem munkaidő előtt-után, na mindegy. Sokan ácsorogtak-ücsörögtek a számukra várva, mégis az volt a furcsa, hogy a számok sokkal jobban pörögtek, mint az emberek. Nem hinném, hogy statisztikákat akarnának javítani, hogy egy nap 2000 számot hívtak, de akkor is érdekes volt, hogy miért csak minden 2-3. hívásra megy oda valaki valamelyik ablakhoz. Mindegy, vártam, nézelődtem, játékgépeztem Down the Mountainnel játszottam. Szólítottak.

Egy kedves ügyintézőhöz kerültem, akivel nagyon nehéz volt szemkontaktust teremteni. No nem azért, mert én ilyen perverz vagyok, hanem mert ügyesen beült a monitor mögé, én meg próbáltam a képernyő alatt-fölött-mellett beszélni hozzá, kevés sikerrel. Hívjuk tehát az ügyintéző hölgyet stílszerűen Benqnének.

Röviden elmeséltem az elmúlt négy évünk történetét. Dzsentri életstílus, feleség, két kiskorú gyermek, Svájc, kispesti állandó lakcím, szándék, hogy adminisztratíve is disszidáljunk. Benqné kérte a lakcímkártyámat, persze én felkészült voltam teljesen, már a kocsiban eszembe jutott, hogy azt Reginél hagytam. Nincs, mondtam neki, látogatásomat vegye információigénylésnek, a kijelentkezés aktusát hagyjuk inkább későbbre, jó? Jó, bólintott, persze én ezt nem láttam, de a monitor egy kicsit megdőlt felém. Folytattam, meséltem a rémtörténetekről, amiket olvastam a különféle balliberális szennyportálokon, miszerint elveszik a gyerekeket, felmérik a külföldi lakást, és ha valami nincs rendben, neadjisten hiányzik a gyerek seggéről az okmánybélyeg, akkor kérdezés nélkül jön a brisz, mármint nekem. Benqné felkacagott volna halkan, ha lett volna humorérzéke, de ehelyett talán rázta a fejét, vagy valami arra emlékeztetőt csinált. Azt mondta, hogy nincs semmi ilyen. Hm. Akkor mi igaz ebből a sok hülyeségből? Régi lakcímkártya be, új lakcímkártya azzal a bizonyos “külföldi cím” felirattal ki? Így van. Személyi igazolvány be, útlevél maradhat? Nem a személyit sem veszik be. Hoppá. Azért itt már gyanút fogtam, szóval elővettem a gonosz keresztkérdéseket is. Elég az, ha mindannyian – szülők, gyerek(ek) – jövünk, és jelentkezünk, mármint ki? Minek hozná a gyerekeket, kérdezte Benqné, maguk a gondviselők, nem? De. Akkor nem kell gyerek? Nem. Biztos? Biztos. Jó, de a születési anyakönyvi kivonat biztos kell, az sokszor fontosabb Magyarországon gyermekellátás szempontjából, mint a nutellás kalács. Nem kell. Biztos? Biztos.

Azok kedvéért, akik elvesztették a fonalat a fenti, igen hosszú bekezdésben, röviden összefoglalom.

 • Személyesen lehet kijelentkezni, de nem kellenek a kiskorú gyerekek.
 • Nem veszik el a személyi igazolványt.
 • Kapunk új lakcímkártyát.
 • Nem kell a születési anyakönyvi kivonat, még a gyerekeké sem.
 • Tényleg nem kellenek a gyerekek.
 • Elég a két szülő, gyereket nem kell vinni, oké?!

Soha ilyen boldogan még nem álltam fel ügyintézés helyetti információszerzés után a magyar bürokrácia bármelyik intézményében.

A továbbiakban megtudhatod, kedves olvasó, hogy az elmélet után hogyan sikerült mindez a gyakorlatban!

Pár nappal később Regivel elautóztunk a szigetszentmiklósi okmányirodába (nem kormányablak – ide még nem ért el a fülkeforradalom, úgy látszik, komcsi egy vidék ez a Csepel-sziget) kijelentkezés végett. Nem volt nálunk se Kata, se Zizi, azaz egy fő gyermek sem, ők akkor éppen anyukámékkal korzóztak a szigethalmi állatsimogatóban, nem mintha ez kijelentkezés szempontjából releváns lenne, de információnak információ. Szóval mentünk az okmányirodába, ahova anyukám még időpontot is foglalt nekünk – ez egyébként nem hátrány, ajánlott. Negyed órával korábban értünk oda, mint kellett volna, és csak úgy megszokásból sorszámot is téptünk. Ami meglepő volt, hogy azonnal behívtak minket, még a várót se találtuk meg időben, ennyire gyorsan megy minden vidéken. Bementünk, leültünk – volna, mert csak egy szék volt, így én álltam. Mindegy. Az ügyintézőt hívjuk Gizikének, mert őt speciel lehetett látni, de a nevére sajnos nem emlékszem.

Megest felvázoltuk látogatásunk célját, elmondtuk, hogy mi bizony külföldön élő magyar állampolgárként kívánjuk a továbbiakban magunkat definiálni, ehhez pedig a magyarországi lakcím meglehetősen kontraindikált. Volt pár gyors kérdése Gizikének, amiket csípőből megválaszoltunk, illetve pár akadékoskodása, amiket csírájában elfojtottunk. Nem, nem töltöttünk ki semmilyen lapot előre. Nem, nem hoztunk születési anyakönyvi kivonatot. Itt Gizike feladta, látta, hogy gyakorlott ügyet intéző állampolgárokkal van dolga, és mivel ő ilyen ügyet még nem intézett, áthívta Marikát a 3-as szobából. Amikor már Marika is ismerte az egész családunkat, úgy döntöttek, hogy megkegyelmeznek, és adnak négy darab A4-es “Külföldi letelepedésre vonatkozó nyilatkozat” c. papírt, amiket mindenkire egyesével ki kellett tölteni. Nem egy bonyolult dolog, név, születési hely és idő, régi lakcím, új lakcím, házasságkötés ideje és helye – mondjuk ez utóbbit elrontottam, de azon túl, hogy Regi furán nézett rám, ebből adminisztrációs gond nem lett. A kitöltött nyomtatvány mellé odaadtuk mindenkinek minden létező papírját – a születési anyakönyvi kivonatot nem! – útlevél, személyi (a lányoknak nincs), lakcímkártya, Ausländerausweis. Ez utóbbi érdekes, mert ebben a külföldi cím nem szerepel (mostanában nem írják bele, ha az ember költözik), így a cím abszolút bemondásra megy, javaslom angliai olvasóimnak a “10 Downing Street, London, UK” használatát például. Az ausweis-okat és az útleveleket nem is nézték meg Giziék, csak a nyilatkozatokat, azok alapján intézték a kijelentkezést valamelyik szép eMagyarország almenüben. Nagyjából személyenként 5 perc az egész, ebben benne van már a régi lakcímkártya kilyukasztása és az új kinyomtatása és laminálása is, szóval megy minden flottul.

Ilyen egyszerű az egész. Annyira könnyen ment a kijelentkezés, hogy el is gondolkodtam azon, hogy hazaköltözünk, és akkor megpróbálhatjuk ennek az egésznek a reciprokát. Not.

A szmájli

Még csak február van, és már meg is van az első idei poszt.

Tegnap voltak nálunk vendégek. Kata és Zizi jó nagyot játszottak a gyerekekkel, el is fáradtak alaposan. Kata meglehetősen zehernyés lesz egy idő után, amikor az álmossága elér egy bizonyos, kritikus szintet. Ilyenkor tetszőleges, nem várt és negatív esemény hatására nem túl kedvesen reagál, ejtsd hisztizik. Tegnap este ez a vendégség végén, búcsúzkodás után történt, amikor teljesen kiakadt, mert pizsamában és oroszlános mamuszban nem mehetett ki a parkolóba. Hogy annapetigergősen fejezzem ki magam,

“keservesen sírva fakadt”.

Mi közben a hálószobánkból integettünk kifelé, amikor Kata a legvehemensebben hisztizett. Elég hangos volt, aztán fejjel beleugrott az ágyba, arccal lefelé, ettől a hangerő a töredékére esett vissza. Persze ez nem tartott sokáig, mert elég nehéz lélegezni a harminc centis Vejnemöjnen-matracon keresztül. Kata felkelt, és kirohant a szobából (Zizi így találkozott először a Doppler-effektussal). Ez maradt a lepedőn Kata után.

Kata nem boldog

Nekem rögtön a Forrest Gump-féle saras póló jutott az eszembe.

forrest_boldog

Az élet a legjobb rendező, én meg a legjobb fényképész.

Gyerekek ’15 Q4 update

Nem hogy gyerekes update nem volt, egy ideje már semmilyen update sem volt. Pedig írhatnék életem első hackathon-élményéről, az idei Movemberről, vagy arról, hogy hogyan teszem meg Magyarország EB-győzelmét 501-szeres ods-szal.

Mindegy, amíg a gyerekek nem tudnak tiltakozni, hogy fényképezem és videózom őket, addig most miért ne?

Először is, kezembe vettem a zenei neveltetésüket, most tartunk a Happy Gangnél és Császár Elődnél (akit mint zenész, nem szeretek, emberként pedig kifejezetten utálom).

Kata erős Boomshakában.

Zizi pedig mindenkit megtalál.

Mehetünk is tovább. Rendeltem magamnak a Deindealről (a.k.a. svájci Bónusz Brigád) egy pár sílécet, mert ugyan hó nincs és nem is lesz, viszont ha lenne, akkor idén is inkább síelnék, mint snowboardoznék. A lécek két nap alatt érkeztek meg postán, egy akkora dobozban, ami alig fért be az ajtón. Persze Kata és Zizi rögtön kisajátították a dobozt, kiszínezték, felmatricázták. A lenti videón pedig éppen csúszdaként funkcionál. Azóta már kidobtuk, miután hatodszor estünk át rajta egy éjszaka alatt.

Ma csendesülős napot tartottunk, melynek keretében – többek között – VLC-ikont készítettünk papírból. Mi egy ilyen haladó szellemű warez-család vagyunk.

Csoki és VLC

Ennyi.

Bogyó és Babóca a valóságban

Évek óta olvasunk Bogyó és Babócát a gyerekeknek. 5 éves korukra lassan leszoktak róla, kinőtték szerencsére. Nem tudom, hány B&B-mese van összesen, de annyifélét láttam már, olyan változatos felállásokban szerepelnek a rovarok és egyéb állatfajták, hogy azt egy közepesen tehetséges Private Gold-rendező is megirigyelhetné. Két dolog zavart rettentően:

 1. A szereplők hol akkorák, mint igazából (ld. Bogyó és Babóca 1×01, A barátság) – a két kis dög akkora, mint egy cseresznye vs. minden másik mese, ahol meg tojást törnek fel, makkot esznek stb. Mindegy, ezen átugrottam, a Macskafogóban is elfogadtam, hogy Grabowski belemászik a kólásüvegbe, amiből a patkány ivott, pedig egyébként kb. ugyanakkorák.
 2. A szereplők miért élnek ekkora barátságban ahelyett, hogy akkurátusan megennék egymást?

Mivel időm mint a tenger (kifolyik a kezeim közül), ezért az alábbi gyűjtéssel próbálom feldolgozni e második pontot. Miután megtaláltam a megfelelő hentelős videót, akkor utána nagyon hangosan nevettem, amikor lefotóztam a vonatkozó részt a megfelelő mesekönyvből. Néha megdöbbentően stimmelnek az arckifejezések, mintha tényleg mindjárt egymásnak esnének, oszt Bogyó izomból leharapná Babóca 2. bal kezét. (A poszt apropója egy 444-es cikk, amit nem olyan régen olvastam: Nincs az a belezős horror, ami vetekedhetne a látvánnyal, ahogy az egyik állat megeszi a másikat.)

Felhívás: ezek a videók nem cuki kis állatokat mutatnak. Illetve cukik, egy darabig, de aztán az egyik megeszi a másikat. Vagy a másik az egyiket. Vagy csak harcolnak. Vagy harcolnak, és az egyik megeszi a másikat. Olyan nincs, hogy csak úgy elvannak egymással, mondanak egymásnak valamit, és akkor az egyik keservesen sírva fakad. (Vagy Anna/Peti/Gergő fakad keservesen sírva? Ezeket mindig keverem.) Az élet nem ilyen. Ne nézd meg ezeket a videókat!

Százlábú és az egér
Százlábú és az egér

Bogyó és a százlábú
Bogyó és Százlábú

Babóca (vagy igazából akárki, ez a barlangi pók a legkirívóbb szereplő) és a barlangi pók
Babóca és a barlangi pók

Babóca és Baltazár
Babóca és Baltazár

Vendel és Baltazár
Vendel és Baltazár

Bogyó és Sün Soma
Bogyó és Sün Soma

Sün Soma és Baltazár
Sün Soma és Baltazár

Bogyó és a hangyák
Bogyó és a hangyák

Ha Bartos Erika néninek nem tetszik, hogy a gyönyörű rajzait és az élethű szereplőit ilyen alantas témához használtam, akkor készséggel leszedem az összes képet és minden egyéb utalást. Sőt, írok és rajzolok egy saját mesekönyvet, amiben a szereplők nem alá-fölérendeltségi viszonyban lesznek a táplálékláncban!

Ezúton fejezem ki köszönetemet Reginek, aki holnap tovább öregszik. Csak annyit kellett kérdeznem tőle, hogy melyik mesében van benne X és Y, és már mondta is, hogy a kis okkersárga könyvben, amikor elutazik az egész bagázs vidékre haknizni, hogy találkozzanak Bogyó eltitkolt félkegyelmű féltestvérével.