Házimozi-élmény 2016, egyben Jurassic World-kritika

A minap családunk bővült egy Xbox One-nal, mert én mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem. Hogy jusztifikáljam eme beruházást, azt találtam ki, hogy fifázni akarok így lesz végre Blu-ray lejátszásra alkalmas eszközünk. Ez egy fontos szempont, mert összesen van egy Blu-ray filmünk: Jurassic World, Regi nyerte a céges karácsonyi tombolán, amit egyébként ő szervezett. Senki se jelentsen be cinkelést, mmkay?

Megint egy kicsit sok volt az elkalandozás. A lényeg, hogy vettem egy Xbox One-t, és mivel volt egy filmünk, ki is próbáltuk. Belenéztünk a Jurassic Worldbe, szép volt a kép, nagyon menő volt, hogy Blu-ray-t nézünk, de mivel késő volt, másnapra halasztottuk a befejezést (5 percet néztük).

Másnap csőre töltött popcornnal vártuk a családi moziélményt. Film be, hátradőlés, mienk a világ (a gyerekek alszanak, ugye). Megint meg kellett nézni az összes jogi figyelmeztetést, hogy mit vágnak le, ha berippeled, mennyire perelnek stb. Aztán elkezdődött a film, de valami rosszat nyomtam (az Xbox kontrollerén), ezért újrakezdődött az egész. Legal notice, csapó 2, cirka 3 perc, és már megint be is jött a főmenü. Nyelvválasztás, feliratválasztás – hiába vagyunk Svájcban, most kivételesen nem EDF néztük a filmet (gy.k.: angol nyelv, német és francia felirat). Indul a film!

És nincs hangja. Illetve van, de úgy, hogy az emberek szövege nem hallatszik, csak a háttérhangok. Egy nappal korábban ugyanezekkel a beállításokkal minden szuper volt, most meg némafilm szép aláfestőzenével. Nem estünk kétségbe, Xbox reboot, lemez ki, próbáljuk elölről! (Mármint újra, a filmet, nézni.) Legal notice, csapó 3, 3 perc után főmenü, nyelv- és feliratválasztás, most jó lesz!

Nem lett jó. Mindenki néma! Hallani a varjú lépéseit és minden apró zörejt, de mindenki tátog! Hát mi folyik itt Gyöngyösön?! Én itt feladtam, illetve fogtam a lemeztokot, és elkezdtem nézegetni, hogy mit lehet még csinálni, közben Regi harcolt a kontrolleren keresztül a beállításokkal.

Van ilyen, hogy UltraViolet Universal. Ez azt jelenti, hogy ha megvetted a Blu-ray-t, de nincs hozzá lejátszód, akkor jól meg tudod nézni a filmet streamelve vagy letöltve is, akár mobilon, tableten vagy számítógépen. Nosza, nekiugrottam, beírtam a 700 karakter hosszú azonosítót, hogy “3 egyszerű lépés” után már nézhessem is a filmet. Az UVU persze átdobott egy másik oldalra (Flixster), ahol újra meg kellett adni a kódot. Kiválasztod a filmet, és indul a stream!

Nem indul. Pörög egy kicsit a homokóra, aztán megáll, 5 percet várok, nem megy. Jó, akkor majd az app biztos viszi. Persze regisztrálni is kell, az is pár perc, letölteni az alkalmazást, felinstallálni, belépni, még nem volt 10 óra se, és már minden jónak látszott. (Fél 9-kor kezdtünk “mozizni”). A stream az appban sem megy, de le lehet tölteni, és amikor lejött már valamennyi a filmből, akkor lehet nézni. De nem lehet! És hiába a 250-es net, 5,5 GB nem jön le valami gyorsan. Fél óra is eltelt, míg végre lejött. Nyomom a “plaj” gombot, és …! Nem megy.

Közben Regi szerelte a Blu-ray-t, és sikerült hangot csiszolnia, nem az angol hangsávot, hanem valami látássérült hangalámondásosat, amiben az emberek végre beszélnek, de közben egy narrátor mondja unott hangon, hogy mi történik. Pl. “a gyerek felrakja a koszos lábát” vagy “a dinoszaurusz rálép a katonára, a szívmonitor jele kiegyenesedik”. És így végül így néztük végig az egész filmet. Hangalámondással.

Maga a film szerintem pocsék, persze az élvezeti értékéhez valószínűleg sokat hozzátett volna, ha nem bemondásra támadnak a raptorok, hanem meglepetésszerűen. Semmi logika, semmi váratlan fordulat, egy nagy fos az egész. Egyes női nézők szerint Andy Dwyer a Park & Rec-ből (Chris Pratt) jól néz ki, de erre inkább nem mondok semmit.

Filmklub 2

December: Karácsony, hó, advent, 16 óra túlóra egy szombaton, és rengeteg horrorfilm. Plusz még pár nem (annyira) horror az új évből, ezeket sikerült megnéznem/megnéznünk az elmúlt pár hétben.

Falling Down (1993): láttam már régen, valahogy eszembe jutott Michael Douglas bácsi, és ez a cseppet sem nyomasztó, téli hangulatot sugárzó film. Harmadszor már nem fogom megnézni, ennyi elég volt.

The Langoliers (1995): láttam is, olvastam is. Ha korábban eszembe jut, hogy három óra (!) hosszú, akkor nem nézem meg újra. De egyébként kiváló, igazi Stephen King sci-fi / thriller.

Any Given Sunday (1999): elkezdtem nézni, aztán rájöttem, hogy nem szeretem a sportfilmeket, és nem értem az amerikai foci szabályait. Abbahagytam. Aztán úgy voltam vele, hogy egyszer csak kibírom, és kibírtam. Jó film, de nekem annyira nem tetszett.

Fight Club (1999): örök klasszikus, nemrég megnéztük Regivel. Nagyon érdemes megnézni a Hollywood Hírügynökség vonatkozó youtube-videóját.

Sleepy Hollow (1999): nem láttam korábban, pedig alap. Johnny Depp végig fantasztikus, Christopher Walken arcmimikája pedig lenyűgöző, főleg a lovas snitteknél. Nagyon ajánlom.

American Psycho (2000): ezt sem láttam még. Elolvasnám a könyvet is. Nagyon tetszett, és azóta rendszeresen csókolgatom a bicepszemet. Ajánlom.

Memento (2000): fantasztikus film, megnéztem egyedül, aztán Regivel is. Nekem ez az ide-oda vágás már a Pulp Fictionnél is bejött. Ez az a film, ami minél többször látod, annál jobban tetszik (feltéve, hogy már először is tetszett). Nagyon ajánlom.

The Prestige (2006): korábban együtt láttuk Regivel, de most valamiért eszembe jutott, és megnéztem újra. Jó film, de úgy, hogy már tudtam a végét, valahogy nem annyira tetszett.

The Girl Next Door (2007): nem a 2004-es tinivígjáték, nem is a pornósorozat. Ez kérem Jack Ketchum (“Who’s the scariest guy in America? Probably Jack Ketchum.” – Stephen King) vonatkozó regénye alapján készült, egyébként igaz történeten alapuló film. Rettenetesen nyomasztó végig, időnként kőkemény horror (torture), egyébként meg thriller, dráma, miegymás. Nagyon nehéz volt megnézni, a vége pedig … Viszont egy remek film (a maga műfajában), aki az ilyet bírja/szereti, annak ajánlom.

Eden Lake (2008): hasonló műfaj, mint az előző, kicsit talán “könnyedebb”, de más szempontból keményebb. Van benne Michael Fassbender, így lehet nézni hölgytársaságban – egy darabig … Ajánlom.

Another Year (2010): ez kérem egy brit dráma. Nincs benne horror, se akció, se móka-kacagás. Beszélgetések, karakterek, nagyon jó színészek vannak. Mondanivalója is van, csak gondolkodni kell rajta, hogy mi is az. Ha nyolcadéves lennék az ELTE BTK filmtörténet-esztétika-virágkötészet szaktrilógián, akkor tiszta szívvel ajánlanám minden tankörtársamnak.

Tucker and Dale vs Evil (2010): horror is, vígjáték is, illetve talán horror-paródia leginkább. Könnyed, tényleg nagyon mókás, én végig nagyon élveztem. Ajánlom.

The Muppets (2011): a How I Met Your Motherből Jason Segel játszik benne, illetve ő is írta. Nem szeretem se a Muppet Show-t, se a musicaleket, de összességében rendben volt. Azért nem veszem majd meg Blu-ray-en.

Ted (2012): előbb ezt láttuk, utána az előzőt, nem kicsit hajaz rá. Nekem nagyon tetszett, bár nyilván nincs benne túl mély mondanivaló. Ajánlom.

És a +1 …

Srpski Film (2010): nagyon remélem, hogy válogatott olvasóközösségem nem olvassa a blogomat; vagy ha mégis, akkor ezt a posztot; vagy ha mégis, akkor idáig már nem jutott el. Nem is szabadna erről a filmről írnom, mert annyira rémséges, annyira undorító. Ha azonban eltekintünk ezen tulajdonságaitól, akkor marad egy rettenetes horror-thriller, ami ahhoz képest, hogy szerb (!), rendkívül profin van megcsinálva. Történet, karakterek, színészek, kép, hang, minden nagyon ott van, de annyira beteg az egész, hogy azt nem lehet szavakba önteni. 104 perc hosszú rémálom, abból az idő első 2/3-ában szinte semmi sem történik. Aztán jön az utolsó bő fél óra, és elszabadul a film. Nagyon nehéz volt végignézni: megnyomorít, elborzaszt, félelemmel tölt el. Aztán amikor már nem lehetne rosszabb, akkor meg is ríkat. Nagyon-nagyon nem ajánlom, és nem azért, mert rossz, hanem azért, mert – túl jó. Remélem, érthető. Tényleg ne nézze meg senki. Én szóltam.

Filmklub

Az utóbbi időben a hirtelen jött szabadidőmben – futkosás, német tanulás, rejtvényfejtés, olvasás stb. mellett – sikerült kicsit művelődnöm filmileg. Az alábbi filmeket (ill. sorozatot) láttam – mindegyikről írok egy-két mondatot, hátha valakinek kedvet csinálok.

Dirty Harry (1971): ezer éve láttam. Amikor Clint Eastwood a székkel palorázott, eszembe jutott, szóval megnéztem. Most bizonyára arra gondoltok, hogy ez már a harmadik mondat, pedig fent csak egyet-kettőt ígértem. Bevallom, ebben a nagy kavarodásban én sem figyeltem, de hé … ! :)

Indul a bakterház (1980): a teljes film fenn van youtube-on, egy kollégám kirakta a linket, hiába volt majdnem éjfél, muszáj volt megnéznem!

Die unendliche Geschichte (1984): sosem láttam még, ami ciki, nem is olvastam, ami pedig egyenesen vérciki. Nekem tetszett, pedig utánaolvastam, és kiderült, hogy a könyv jóval hosszabb és sokkal jobb. Maga Herr Ende is kifejezte nemtetszését a megfilmesítéssel kapcsolatban.

Basic Instinct (1992): réges-régen egyszer véletlenül belenéztem videón, pedig akkor még kicsi voltam, le is szídtak anyuék alaposan. Sharon Stone-nak tényleg 160-as az IQ-ja?

A Bronx Tale (1993): ezt se … Hatalmas, nagyon tetszett, mindenkinek ajánlom, aki szereti az ehhez hasonló, kicsit gengszteres filmeket. Az ajtós teszt egyenesen klasszikus! :)

12 Monkeys (1995): és ezt sem láttam még. Pedig alap!

Cube (1997): ezt se! A híre alapján jobbat vártam, kicsit nyomasztó, de szerintem erősen közepes horrorocska.

American History X (1998): régen láttam, aztán valaki mesélte, hogy a My Name is Earl Randy-je benne van, és tényleg. Így 10 év után teljesen másképp éltem meg a filmet.

Office Space (1999): egyszer láttam még régen, és annyit idéztek belőle mostanában a kollégák, hogy muszáj volt megnéznem. Őszintén szólva továbbra is csak közepest adnék rá, persze van néhány jó pillanata.

Ali G Indahouse (2002): egyszer láttam, akkor nem annyira tetszett, de most A diktátor miatt megnéztem alapozásnak ezt is, majd utána a Boratot és a Brünót. Az egy jó hét volt! :)

Borat (2006): ld. fenn. Én imádom, minden alkalommal röhögök rajta, és olyan rejtett poénokat találok, mint pl. a medve feje a hűtőben. Hopp, spoiler.

300 (2006): csak azért néztem meg megint, mert látni akartam, mit bír a tévénk. Jól néz ki, de nem nézném meg a második részt.

The Mist (2007): Stephen King, sci-fi és thriller. Az utolsó 5 percig egy sima közepes, aztán javul minimum kettőt a 10-es skálán. Ajánlom.

Iron Man (2008): szerintem közepes, lehetett volna rosszabb is. Nagyon hiányoltam belőle a futást, az úszást és a biciklizést is, nem is értem, miért ez a címe.

Dead Set (2008): becsapós, mert ez egy angol minisorozat. Azért néztem meg, mert valahol olvastam, hogy a The Walking Dead nem az igazi zombis horror, bezzeg a Dead Set. És tényleg, nekem az előbbi is tetszett, de a Dead Set (magyarul Hulla-ház – jajj!) is igen jó. Akinek bejött a Shaun of the Dead, annak ez is jó móka lesz.

Låt den rätte komma in (2008): Engedj be! címen fut magyarul, a Washington Examiner azt írta erről, hogy “Best. Vampire Movie. Ever.” – hm! És tényleg, ilyen ötletes, jól megcsinált, szerethető vámpíros filmet nem is láttam még. Nagyon ajánlom.

Brüno (2009): ld. fenn, én Sacha Baron Cohent még süketnéma eszkimóként is szeretném.

Inception (2010): nem bírom megunni ezt a filmet. Regi berakta a filmzenéjét egy válogatásba, így jutott eszembe. Rengetegszer fogom még megnézni!

The Crazies (2010): közepes horror, a végén ledobják a … – na jó, nem írok spoilert. Nem ajánlom.

The Cabin in the Woods (2011): az utóbbi időben sok horrort néztem, és ez tetszett a leginkább. A szó szoros értelmében minden van benne, ami kell. Aki szereti a horrort, annak nagyon ajánlom; aki nem, annak csak egy kicsit.

Another Earth (2011): az Eredet óta ilyen jó filmet nem láttam. Minimál költségvetés, egy hatalmas ötlet, pazar minden. Ha egyet ajánlhatok nagyon-nagyon, akkor ez az. Szóval: nagyon-nagyon ajánlom.

The Dictator (2012): kicsit se volt erőltetett, nagyon sokat nevettünk rajta Regivel. Remélem, SBC a következő filmjében magyar politikus vagy oligarcha lesz.

Chernobyl Diaries (2012): valahol olvastam róla, a címe alapján tetszett meg. Egyébként igen rossz, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Egyszer megnézhető, már ha szeretitek az ilyen radioaktív zombis filmeket.

The Expendables 2 (2012): várom a harmadik részt, remélem, lesz benne Görbe Nóra! :)

Moziélmények

A héten voltam egy igazi, svájci moziban, és néztem egy igazi, svájci filmet (The Expendables 2). Ezt kell tudni az itteni mozizásról:

  • A film pontosan kezdődik, a hivatalos időpontban elkezdik adni a reklámokat, pontosan 10 perc után átváltanak trailerekre, majd újabb 10:00.00 után jön a várva várt film.
  • A büfében van csapolt sör. Lehet, hogy ez otthon is van, de nekem még valahogy sosem tűnt föl, most mindenesetre ittam egy pohárral.
  • Lehet, hogy ez is van otthon, de én most találkoztam vele először: e-jegy. Kinyomtatod, és egy vonalkódolvasóval szépen leolvassák, és mehetsz is be. 0 sorbanállás, 0 intéznivaló a pénztárnál.
  • A filmet angol nyelven, német és francia (!) felirattal vetítették. Megint csak nem tudom, hogy ez mennyire elterjedt, mennyire változik kantononként, mindenesetre egy élmény volt angolul hallgatni és időnként viccből németül és franciául olvasni.
  • Szünet! Eddig otthon kétszer tapasztaltam ilyet: egyszer a Cirkó-Gejzírben volt szünet a Patyomkin páncélos alatt, mert túlmelegedett a filmszalag (!); egyszer pedig a Puskinban A stepfordi feleségek vetítésén, mert nem ért át időben a 2. tekercs egy másik moziból (!). Itt minden film alatt van szünet, amikor ki lehet menni, lehet pótólni az elfogyott sört/popcornt/nachost. Ez ám a fogyasztóbarát/fogyasztásösztönző megoldás!
  • Mozi előtt, alatt (szünet, ugye), illetve után az utcán olyan fűszag terjengett, mint a legfrekventáltabb amszterdami coffee shopban.

Maga a film egyébként fantasztikus volt, rengeteg akció és poén, nem volt erőltetett. Azt se bánom, ha lesz harmadik rész, ezek a kedves hollywoodi nyugdíjasok tettek le annyit az asztalra a ’80-as és ’90-es években, hogy megérdemeljenek egy háromfelvonásos gálát – főleg, hogy masszívan nyereségesek a filmek.

SzázbólEgy

Igazából jönnie kellene már egy újabb svájci sztorinak, el is kezdtem pár napja írni az egyházi adóval kapcsolatos kalandjaimról, de aztán inkább kitöröltem. Viszont most muszáj írnom erről a SzázbólEgyról, mert ez kész.

Az Index írt ma egy cikket a websorozatokról, és abból mazsoláztam párat. Amikbe belenéztem, mind szar volt, nem is bírtam ki pár percnél többet. Aztán jött a ~, és – ahogy már fent is írtam – ez kész. Ilyen vicces, eredeti (jól van, kicsit mynameisearl-ös), “elsőfilmes” FILMALKOTÁST a Moszkva tér óta nem láttam. Végignéztem az 1. évad mind a 4 részét (ez 21 perc 26 másodpercet jelent), nos, le a kalappal előttük. Riszpekt! (youtube)

Van nekik FB-oldaluk, lehet őket like-olni – hajrá! Ha lesz kickstarterük, én tuti támogatom őket! :)

Horror

Nem tudom, miért, de valahogy az utóbbi pár évben rákaptam a horrorfilmekre. Korábban rettenetesen féltem az ilyenektől, emlékszem arra, amikor fényes nappal néztem A kör c. filmet, és eltakartam a szememet. Erre már csak nevetve tudok visszagondolni, haha!

Amennyire emlékszem, Regi terhessége alatt szoktam rá a horrorra, nem mintha ennek bármihez is köze lenne, de kronológiailag tényleg ekkor kezdtem. Aztán megszülettek a lányok, és amikor békésen aludt a család, akkor én megnéztem olyan alkotásokat, mint például Az emberi százlábú, az Ördögűzés Emily Rose üdvéért és más hasonló ocsmányságokat.

Itt kinn, Zürichben tetőzött a horrorfilmnézési őrületem, egy nap alatt megnéztem a Salo, avagy Sodoma 120 napját, a Groteszket és a Cannibal Holocaustot. Azóta beficcent A texasi láncfűrészes mészárlás, a Fűrész 3D, a Holtak hajnala, és most fogom megnézni a Rosemary gyermekét. Rémes.

Van olyan horrorfilm, aminek a hatására át tudnék állni mondjuk a musicalekre?

Életrevalók (2011)

Tegnap este Regivel elmentünk moziba (!), csak úgy. A tetovált lány remake-jét akartuk első körben megnézni, de túl hosszú lett volna, nem értünk volna haza időben, így a fenti filmre esett a választás.

Ez egy francia film, feliratos, amin eléggé ledöbbentem az első percben. (Mostanában próbálom felirat nélkül élvezni pl. a How I Met Your Mothert, a poénok 90%-át már sikerül értenem.) Aztán elkezdtem olvasni nézni, és …

Azzal, hogy ez a legjobb film, amit idén láttam, nem mondok sokat. Ez egy elképesztően jól megcsinált film, vicces is, szomorú is. Benne van az 5 legjobb filmben, amit valaha láttam, legutóbb talán az Eredet volt az, ami hasonló élményt okozott. MINDENKI NÉZZE MEG!

Részemről 5/5, 10/10, 100% stb. IMDB-n 8.4-et, Rotten Tomatoes-on 89%-ot kapott a nézőktől.

Pech

Van egy interfész, kétóránként fut. 18:35-kor raktam rá fájlokat, persze pont 18:30-kor futott, és most (20:30) fog újra. Ez a pech.

Igazából nem ez az érdekes, csak sok ismerősöm szokott ilyeneket írni, hát én sem akarok nagyon kilógni.

Az éltet, hogy mindjárt “zárok” mára, és akkor…

24, season 6

Már csak egy év a lemaradásunk! :)

Slumdog Millionaire

Te jó ég, ez a film valami elképesztő! Nem szoktam filmekről írni, nem szokott elkapni ennyire az érzés, hogy “mekkora film ez”, de most leborulok az alkotók előtt.

Aki nem akar kicsi spoilert se, az ne jelölje ki ezt itt: ha a végén elütötte volna Dev Patelt (főszereplő) a vonat, akkor felkoncoltam volna Danny Boyle-t (rendező) és Simon Beaufoy-t (forgatókönyvíró).

Slumdog Millionaire

Nézzétek meg, vegyétek meg VHS-en, DVD-n, Blu-ray-en ( hello, Komcsy :) ), és legalább két példányban, ha bekapná a kazettás magnó a szalagot.

Hello

No, volt egy kis hallgatás, usque 10 nap. Sebaj, a hallgatóságunk olyan nagyon úgysem tud elfogyni, lévén az 5%-os küszöböt ugyanúgy nem éri el, mint az MDF és az SZDSZ – együttvéve. Ha ha, mekkora politikai poén így kora délelőtt.

Szóval az elmúlt napokban volt sok minden, érdekes és kevésbé érdekes történés. Voltunk néha-néha bulizgatni, megnéztük a Tropic Thundert (a magyar keresztségben Trópusi vihar), a Holt költők társaságát (szegény Wilson doki @ House…), meg 85%-ig az Incredibles-t, és változatosság kedvéért az IT Crowd 2×01-es részét. (“A gay musical called Gay. That’s kinda gay.”, illetve “Hold my hand! – No, that’s not my hand!”) No mindegy, ezt úgyis csak az érti, aki nézi a fenti fantasztikus angol sorozatot, a többiek meg: nézzétek!

Regináknak vasárnap volt névnapjuk: Isten éltessen, Regi :)

De ami a hír: ma utazom Milánóba. Este, 19:45-kor repül a repülő, el. Pénteken jövök, addig meg lesz, ami lesz. Nem hiszem, hogy lesz blog, sajnálom. Olvassatok sanchez.hu-t, az hasonló kategória.