Lakáskeresés Svájcban, advanced edition

Tavaly márciusban írtam egy hosszabb és naívabb posztot a témában, amihez további adalékokkal szolgálnék, amennyiben valakit érdekel. Ha nem, akkor tessék később visszanézni, a héten lesz még meztelen nős videó és tombola is. *

Szóval legutóbb ott hagytam abba, hogy lakáskeresés, -nézés, -pályázat, illetve az ehhez tartozó papírmunka. Ez eddig alap, a többi leginkább akkor derül ki, amikor az ember már lehúzott egy évet valahol, és aztán újfent beleveti magát az albérletkeresésbe.

Először is, kezdjük az időzítéssel. Általános szabálynak látszik az, hogy a költözés errefelé igen börsztös. Ez kantononként változhat, itt, Zürichben ez annyit tesz, hogy leginkább két időpont van az évben, amikor sok beköltözhető lakás van: április 1. és október 1. Mostanában a hirdetések 80%-a októberi beköltözéssel kecsegtet, a maradék fele “sofort”, azaz azonnal beköltözhető, a többi pedig a “nem október 1.” – szabályt erősítő kivétel. Ez egyrészt jó, mert amennyiben valaki ezzel tisztában van, akkor könnyen tervezhet, viszont ha nem (vagy csak későn kezd neki), akkor nehéz dolga lesz.

Ha már időzítés: általában a lakások 1-2-3 hónapos felmondási idővel futnak, és sokszor alá kell írni minimum egy évet. Ez utóbbi velünk is így volt, amit teljesen véletlenül, pár hete találtunk meg az albérleti szerződésben. Ha mi ezt tavaly, beköltözéskor tudjuk, valószínűleg gyomorfekélyt kaptunk volna az idegeskedéstől (“mi lesz, ha haza kell menni?!), így szerencsére már lejárt a “hűségidő”, marad a három hónapos felmondás. Az aláírt szerződésből is van egyébként kilépési lehetőség: ilyenkor a bérlő feladata (és költsége) újabb bérlő felkutatása. Az ilyen hirdetéseket onnan lehet kiszúrni, hogy a címben vagy szövegben valahova beleírták, hogy “Nachmieter”. Ilyenkor a kiadás időpontja nem nagyon változtatható, mert amennyivel később költözne be az új bérlő, annyival többet kellene fizetnie a régi bérlőnek.

Nachmieter

Ha már itt tartunk: amire még nem jöttünk rá, az az, hogy ha mindenki április vagy október elsejével költözik be, akkor mikor, de legfőképpen hogyan költöznek ki? Ha én október 1-jével kiveszem az új lakást, akkor nyilván nem szeptember 30-ával mondom fel az előzőt (hacsak nem egy éjszaka cuccol át mindenki). Mivel általában egész hónapokat (vagy szerencsésebb esetekben fél hónapokat) lehet felmondani, október 31-ével mondanám fel a régit. De akkor azt csak november 1-jével lehetne kiadni (sőt) – de akkor hogy is van az, hogy minden albérlet október 1-jei? Az évezred talánya.

Tegyük fel, hogy van régi lakás, van új lakás, megpályáztuk és megnyertük az újat, illetve felmondtuk a régit. A be- és kiköltözés között van egy kényelmes 2-4 hét átfedés, ennyi idő van lebonyolítani magát a Nagy Költözést. Ezzel kapcsolatban pár tudnivaló.

Költöztetés: ha hivatásos céget bérel az ember, akkor igen drága. Nem, inkább úgy fogalmaznék, hogy baromi drága (mint minden, amihez ember kell). Mennyiségtől és távolságtól függ, de simán lehet ezres nagyságrendben gondolkodni, vagy konzervatív becsléssel mondjuk egyhavi lakbér számítható. Olcsóbban lehet megúszni, ha ismerősök segítenek és/vagy kocsit bérelsz, illetve simán olcsóbb lehet egy brigád mozgósítása Németországból.

Takarítás, felújítás: ez lakástól és lakáshasználattól függ. Az alap, hogy a beépített diszkógömböt és táncrudat le kell szerelni, és a lyukakat eltüntetni. Ezen felül lehet kalkulálni egy festéssel (vagy legalább helyenkénti javítással), patyolattisztaságú, ipari takarítással, és a kisebb-nagyobb hibák kifizetésével. Vannak cégek, amik full extrás felújítással foglalkoznak, és még garanciát is vállalnak, a másik véglet meg az, hogy fogkrémmel tömöd be a szögek lyukait, és az átadás előtti hetet napi 8 óra sikálással töltöd. Árban a költözéshez hasonló nagyságrendben lehet gondolkodni.

Átadás-átvétel: ilyenkor a főbérlő (képviselője) és a bérlő négyzetmiliméterenként végignézik a lakást, és jegyzőkönyvben rögzítenek minden miniatűr hibát. Ez azért fontos, mert amit ekkor felírtok, azt nem kell kifizetni, amikor kiköltözöl, minden egyéb a te felelősséged, és fizethetsz. (Illetve ez nem feltétlenül igaz, például lehetséges, hogy a lakás rendeltetésszerű használatából eredő hibákat megtéríti a biztosítód.)

Nem kevés információ, de van még egy kicsi. Kitartás, kedves olvasó!

Pár oldal, ahol érdemes körülnézni, ha az ember lakást keres:

Röviden ennyi. Aki Svájcban lakik, és véletlenül idáig olvasott, és nem read only, az kommentben korrigálhat vagy kiegészíthet. Aki nem Svájcban lakik, és valamilyen kínzó kérdésre nem kapott választ, az kommentben kérdezhet. Amennyiben nem lesz egy komment sem, tudni fogom, hogy megszületett a tökéletes poszt, ami egyrészt hibátlan, másrészt teljes.

*: Nem lesz egyik sem.

4 Replies to “Lakáskeresés Svájcban, advanced edition”

 1. http://www.home.ch/ -t is javaslaom, kevesebb a lakas rajta, viszont van “Szomszedsag” ful, ahol meg tudod nezni, a kornyek nemzetisegi osszetetelet, keresetet, korbeli eloszlasat, es az atlagos csaladok nagysagat %-ban.

 2. És Ti most hol tartotok? Megnyertétek a lakást, amiről szó volt? Mikor kezdtek el csomagolni?

 3. Én amúgy végigolvastam és elkeseredtem a meztelen nős videó hiánya okán. Ha itt nem találok, hol lehet még a neten vajon?

 4. Laci
  Itt az emberek a hétvégét pihenésre hasznàljàk, ezért nem mutogatnak lakàsokat szombaton & vasàrnap. A lakàsok 95%-àt nem a tulajdonosok, hanem irodàk (ebböl 28db van Zürichben) adjàk ki.
  – A 50 év fölötti svàjciak 75% beszél angolul és minden fiatal. A bevàndorlok és annak gyerekei “tudnak” csak németül és a szüleik anyanyelvén beszélni.
  – Fizetös Homepage-k, ahol sokkal egyszerübb jò és olcsò lakàsokhoz jutni. Àrak 50-350.-Frank között
  – Fiataloknak és egyetemistàknak: http://www.WG-Zimmer.ch

  Szerintem összehasonlithatnàd a vàrosi kerületeket is, példàul
  Schwamendingen Wollishofen
  3-1/2 szobàs lakàs 3-1/2 szobàs lakàs
  1`800 – 2`500.- Frank 3`300 – 5`500.- Frank
  57% szakkèpzetlen 78% föiskolai/egyetemi végzetségü
  86.5% bevàndorlò 52% bevàndorlò abbòl
  dél amerikai, afrikai, àzsiai 92% Euròpàbòl
  a Ker. beceneve Isztambul

  linkek:
  http://www.bfs.admin.ch/bfs/de/home.html
  http://www.eda.admin.ch/eda/de/home/leben-im-ausland/publikationen-statistiken/statistiken.html
  http://www.statistik.zh.ch/internet/justiz_inneres/statistik/de/daten/gemeindeportraet_kanton_zuerich.html
  http://www.wollishofen-zh.ch/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *