Insanity, 1. hónap

Bő egy hónappal ezelőtt Regi találta meg az Insanity-t (itt). Elsőre (mármint első említésre, nem első kipróbálásra) nagyon nem tetszett, én az összes ilyen ugra-bugra dolgot rossz szemmel nézem. Mondtam, hogy “biztos tönkre teszi a térdeket”, és részemről le is volt tudva a testmozgás. Pár hónapja kivittem már a kettlebellt az erkélyre, jó az idő, minek porosodjon a hálószobában, majd ősszel visszahozom.

Aztán Regi elkezdte csinálni, és 3 nap után úgy döntöttem, hogy mégis belevágok. Persze már a fit teszt közepén fel akartam adni (hülyeség is, és a térdek, ugye), de végigcsináltam. Volt pár holtpont, volt pár kreatív nap (gyakorlatok felcserélve, ami nem ajánlott egyébként), de kb. 90%-ban menetrend szerint csináltam az első hónapot. Élményeimről és tapasztalataimról számolok most be röviden.

Szóval az Insanity egy 2009-es edzésmódszer, amit egy Shaun T nevű úr rakott össze. Állítólag ez a legkeményebb tornaóra a világon, de aki ezt írta, az bizonyára nem volt még kettlebellen Ervinnél. Annyi a lényeg, hogy 60 nap (igazából négy hét, aztán egy hét “pihenő”, aztán még négy hét), és akkor utána te vagy a legnagyobb király. Most vagyok a “pihenő” előtt, akkor mindjárt félkirály leszek, ugye?

Nem értek az edzésekhez, erről annyit tudok, hogy kardió, magas pulzusra megy rá, Shaun pedig mindig mondja, hogy ellenőrizzük a szívünket, nehogy meghaljunk. (Amiért egyébként nem vállal felelősséget.) Általában minden edzés egy kemény, 5-10 perces bemelegítéssel indul, ami már önmagában elindít az izzadás csatakos útján. Erre T úr azt mondja, hogy ami másnak az edzés, az neki a bemelegítés. Ha ha ha. Aztán jön egy alapos nyújtás, általában ez is minimum 5 perc, ennek a végére érzi azt az ember, hogy “edzettem is, le is nyújtottam, akkor most mennék tusolni”. Nem. Jön az edzés, ami naptól függően 15-20 perc, igen változatos, baromi kemény, már-már szadista. Majd végül jön még 5 perc nyújtás, csak hogy legyen valami kerete az egésznek.

Nem írok az edzésnapokról részletesen, mert akit érdekel, utánanéz, akit meg nem, az már régen átkapcsolt pornóra erről a posztról. Annyi személyes véleményt mondok, hogy vannak szar napok, nagyon szar napok, és amikor a Pure Cardio után egyből jön a Cardio Abs. Ez az első hónap legdurvább edzése: 40 perc “pjúr” – benne 15 perc pihenés nélkül, majd 15 perc hasizmozás, de úgy, hogy a végén sírva könyörögsz a halálért, pedig egy felülés sincs benne. Ez az első hónap, a második alapból min. 60 perces edzésekkel operál. Ja, lesz a jövő héten egy “recovery”, 6 napig ugyanaz a helyrehozó edzés, belenéztünk, 33 perc tömény szívás.

Szóval ez az Insanity, baromira tetszik, nagyon hatásos, és imádom. Amennyiben megérem a végét, beszámolok az eredményekről, meg igény esetén írok részletesebben is róla. Aki még olvasna, annak ajánlom az Insanity hivatalos oldalát, illetve a LifeT!lt részletes bejegyzését.

P.S.: rendeltünk pulzusmérőket, hogy a második hónapban vigyázzon ránk a technika is.

3 Replies to “Insanity, 1. hónap”

  1. Én is hallottam a múltkor, de nem tudtam, hogy nem a közelemből jön, a cégnél néztem meg ezt a csodálatos lapod…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *