Insanity, 2. hónap

No, eltelt egy újabb hónap, és az Insanity edzés hivatalosan véget ért. Én egyébként nem hagyom abba, csinálom tovább kicsit szabadabb programmal júliusban (terveim szerint a szabadság alatt is, amíg otthon leszünk), aztán augusztustól újrakezdem az egészet, kicsit feszesebb tempóval és diétával.

Mit is mondhatnék a második hónapról? Talán azt, hogy ehhez képest az első hónap egy hosszú masszázs, enyhe simogatás a testnek. Rögtön az első nap úgy indul, hogy végigcsinálod a fit tesztet (fél óra), majd utána egy Max Interval Circuit nevű móka (egy óra) következik. Rettenet. Az egész első hét konkrétan olyan, hogy sírsz, de tényleg sírsz, hogy mekkora bénaság, hogy nem tudod rendesen csinálni. És az a vicces, hogy a videón mutatott kollégák is így vannak ezzel, ott a sok kockahasú hölgy és úr, és ők is ellógják a munkát, mert – figyeljél, Shaun T, remélem, olvasod – ezt nem lehet kibírni!

Nem is tudom, melyik edzés a legnehezebb, talán a Max Interval Plyo, ami egyrészt durva intervallumokkal operál, másrészt csupa légi elemmel van tele (ugrálások, nem a kedvenceim). Aztán ott van az Insane Abs, ami a Cardio Abs helyett használható, és a hasizmokat tornáztatja. Na, azt kikapcsoltam, mert annyira ideges lettem, hogy nem tudtam megcsinálni. Rémes. Így emeljem meg a lábam, zárjam mellé a másikat, és a kezeimet is, és konkrétan a seggem két partján egyensúlyozom, miközben az összes végtagomat (számszerűen min. 4 db) leengedem és visszaemelem. Kizárt, én ehhez nem adom a nevem!

Kicsit szétszórt és zaklatott versenyző benyomását keltem? Így igaz. Viszont tényleg bazi kemény volt a második hónap (is).

Eredmények

Az első hónapban nem diétáztam, így nem fogytam semmit, csak erősödtem. A második hónapban kicsit odafigyeltem, kevés kenyeret ettem, le is ment bő 5 kiló.

Van ez a fit teszt ugye, amit írtam, hogy elején is, közben is csinálni kell. Ma megcsináltam a végső tesztet, íme a számok (és itt vannak a gyakorlatok, mindegyiket egy percig kell csinálni):

Mozgás Első nap Utolsó nap Változás
1. Switch kicks 58 78 +34%
2. Power jacks 48 67 +40%
3. Power knees 80 120 +50%
4. Power jumps 31 45 +45%
5. Globe jumps 9 13 +44%
6. Suicide jumps 12 22 +83%
7. Push-up jacks 20 40 +100%
8. Low plank oblique 50 70 +40%

Igazából nem is ezek a számok érdekesek, hanem az, hogy sokkal erősebbnek érzem magam, és baromi jó érzés, hogy sikerült hellyel-közzel végigcsinálni az Insanity-t.

P.S.: vettünk pulzusmérő órákat, amiket összelőttem az Endomondóval. Ezeket mérte nekem edzések közben júniusban (3-án kezdtem a második hónapot):

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
3. 1292 kcal 4. 811 kcal 5. 738 kcal 6. 469 kcal 7. 894 kcal 8. 733 kcal 9. –
10. 756 kcal 11. 930 kcal 12. – 13. 513 kcal 14. – 15. 1130 kcal 16. 455 kcal
17. – 18. 1320 kcal 19. 830 kcal 20. 487 kcal 21. – 22. – 23. 446 kcal
24. 890 kcal 25. 850 kcal 26. 484 kcal 27. 783 kcal 28. 139 kcal 29. 853 kcal 30. –

Σ: 15.803 kcal

Insanity, 1. hónap

Bő egy hónappal ezelőtt Regi találta meg az Insanity-t (itt). Elsőre (mármint első említésre, nem első kipróbálásra) nagyon nem tetszett, én az összes ilyen ugra-bugra dolgot rossz szemmel nézem. Mondtam, hogy “biztos tönkre teszi a térdeket”, és részemről le is volt tudva a testmozgás. Pár hónapja kivittem már a kettlebellt az erkélyre, jó az idő, minek porosodjon a hálószobában, majd ősszel visszahozom.

Aztán Regi elkezdte csinálni, és 3 nap után úgy döntöttem, hogy mégis belevágok. Persze már a fit teszt közepén fel akartam adni (hülyeség is, és a térdek, ugye), de végigcsináltam. Volt pár holtpont, volt pár kreatív nap (gyakorlatok felcserélve, ami nem ajánlott egyébként), de kb. 90%-ban menetrend szerint csináltam az első hónapot. Élményeimről és tapasztalataimról számolok most be röviden.

Szóval az Insanity egy 2009-es edzésmódszer, amit egy Shaun T nevű úr rakott össze. Állítólag ez a legkeményebb tornaóra a világon, de aki ezt írta, az bizonyára nem volt még kettlebellen Ervinnél. Annyi a lényeg, hogy 60 nap (igazából négy hét, aztán egy hét “pihenő”, aztán még négy hét), és akkor utána te vagy a legnagyobb király. Most vagyok a “pihenő” előtt, akkor mindjárt félkirály leszek, ugye?

Nem értek az edzésekhez, erről annyit tudok, hogy kardió, magas pulzusra megy rá, Shaun pedig mindig mondja, hogy ellenőrizzük a szívünket, nehogy meghaljunk. (Amiért egyébként nem vállal felelősséget.) Általában minden edzés egy kemény, 5-10 perces bemelegítéssel indul, ami már önmagában elindít az izzadás csatakos útján. Erre T úr azt mondja, hogy ami másnak az edzés, az neki a bemelegítés. Ha ha ha. Aztán jön egy alapos nyújtás, általában ez is minimum 5 perc, ennek a végére érzi azt az ember, hogy “edzettem is, le is nyújtottam, akkor most mennék tusolni”. Nem. Jön az edzés, ami naptól függően 15-20 perc, igen változatos, baromi kemény, már-már szadista. Majd végül jön még 5 perc nyújtás, csak hogy legyen valami kerete az egésznek.

Nem írok az edzésnapokról részletesen, mert akit érdekel, utánanéz, akit meg nem, az már régen átkapcsolt pornóra erről a posztról. Annyi személyes véleményt mondok, hogy vannak szar napok, nagyon szar napok, és amikor a Pure Cardio után egyből jön a Cardio Abs. Ez az első hónap legdurvább edzése: 40 perc “pjúr” – benne 15 perc pihenés nélkül, majd 15 perc hasizmozás, de úgy, hogy a végén sírva könyörögsz a halálért, pedig egy felülés sincs benne. Ez az első hónap, a második alapból min. 60 perces edzésekkel operál. Ja, lesz a jövő héten egy “recovery”, 6 napig ugyanaz a helyrehozó edzés, belenéztünk, 33 perc tömény szívás.

Szóval ez az Insanity, baromira tetszik, nagyon hatásos, és imádom. Amennyiben megérem a végét, beszámolok az eredményekről, meg igény esetén írok részletesebben is róla. Aki még olvasna, annak ajánlom az Insanity hivatalos oldalát, illetve a LifeT!lt részletes bejegyzését.

P.S.: rendeltünk pulzusmérőket, hogy a második hónapban vigyázzon ránk a technika is.