Hiltl (Sihl utca)

Ugye a címből is kiderül, hogy étteremkritika következik?

Regivel múlt héten volt egy kimenős esténk, és megünnepelendő svájci közös életünk első évfordulóját, egyébként pedig hatodik évfordulónkat, elmentünk egy étterembe. Választásunk a Haus Hiltl c. étteremre esett, ahol Regi már volt egyszer egy barátjával, és azóta mindenáron el akart vinni.

Magamról annyit, hogy amióta fogam van, minden nap ettem húst. Nemrég próbáltam étrendembe beiktatni egy húsmentes napot, nos, este hatkor már tikkeltem, és tömeggyilkos gondolataim voltak. Nem vagyok egy vegán hippi, na.

A Hiltlről annyit, hogy a legrégebbi vegetáriánus étterem a világon (1898 – pedig akkoriban még nem volt divat a legelés), és saját szócikke van a Wikipédián.

A fenti két bekezdésből is látszik, hogy a Hiltl vert helyzetből indult, főleg, hogy ezt megelőzően legutóbb a Pampasban voltunk (amelynek weboldala nemes egyszerűséggel a steak.hu). De Regi tényleg annyira áradozott róla, hogy egy idő után már engem is nagyon érdekelt. Félelemmel vegyes várakozással léptem be az étterembe, Regi csak szimplán éhes volt.

Regi tapasztalatai alapján úgy döntöttünk, hogy a büfévacsorát választjuk, abból is a lemérős verziót. Ez annyit jelent, hogy a földszinti büféasztalokról bármit lehet választani, minden ugyanannyiba kerül, attől függetlenül, hogy “hús”, köret, saláta, mousse vagy szósz. Minden tányért le kell mérni, jön a blokk, aztán a pincér elveszi és lekönyveli szépen. Van egyébként à la carte rendelés is, illetve a büféből 55 frankért all-you-can-eat módszerrel is lehet táplálkozni (ez egyébként a lemérős verzióban egy kilónak számít).

Tányér 1

Mindketten három-három tányérral ettünk, két sósat (azt mégsem írhatom, hogy húst körettel) és egy édeset (desszert). Összességében sikerült megkóstolnom legalább tízféle főzöldséget és ugyanennyi mellékzöldséget, mindenféle színben, formában, elkészítési módon.

Tányér 2

Elképesztően változatos módokon készülnek az ételek, kis túlzással tényleg szinte észre sem lehet venni, hogy az ember csirkemell helyett épp tofut rágcsál. Minden nagyon kellemesen fűszerezett, nem az a sótlan-ízetlen párolt zöldség, amire asszociálnék. Rengeteg fogásuk van az indiai konyhából, így kellemesen csípős adagokat is sikerült kifognom. Az egész vacsorával kapcsolatban az egyetlen negatívum, ami eszembe jut, hogy még a “háromcsilis” ételek sem voltak erősek, csak csípősek.

Tányér 3

Szumma szummárum, nagyon jó volt minden, szép étterem, jó étel-ital, kedves személyzet. Életem legjobb* vegetáriánus étterme!

*: első

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *