Csináljunk egy gasztroposztot, az úgy sem olyan gyakori idehaza :)
Szóval tegnap voltunk Boróval és Balázzsal a hosszú nevű M‑ben (teljes neve: M. Étterem) vacsorázás céljából. A helyről annyit, hogy ez egy ilyen kevés fogással operáló, minimalista étterem, lehet nézni képeket pl. itt. A “berendezés” (azért írom így, mivel papírba van csomagolva belülről a hely, és arra van felrajzolva könyvespolc, szódásszifon, gyertyatartó stb.) nagyjából tetszett, legalább ötletes, és nem költöttek erre feleslegesen. Alul voltunk, ahol kegyetlen hideg volt egy darabig, aztán csak hideg, miután becsukták az ajtót.
A menü elvileg naponta változik, gyakorlatilag viszont csak 1–2 fogás változik naponta (ami persze nem baj). Van mindig pár leves és előétel, jónéhány főétel (közte vega meglepetés, amiről tényleg nem mondanak semmit), és néhány desszert, ennyi. Én elég válogatós vagyok, de így is sikerült kiválasztanom egy háromfogásos menüt viszonylag gyorsan, szóval szerintem ezzel nincs gond.
Előétel
Camambert fondant-tal kezdtünk, ami azt jelenti, hogy szegény kamambé’ sajtot berakják a sütőbe pár percre, ő meg jól megolvad belsőleg. Adtak hozzá diót (nyami), almát, friss kenyeret. Az olvadt sajt finom volt, teljesen más lett az íze, mint amikor kiveszed a hűtőből, és háromfokosan beletörik a fogad. Szép adag, megérős.
Főétel
Én ettem egy malaccsülköt, csak mert esténként mindig sovány, fehér húsra vágyom. Úgy meg volt sütve, hogy a husi szinte kiesett a bőrből, omlósz volt, a bőr néhol meg finom ropogós. Mellé a lecsó jól illett, bár a hatalmas adag húshoz képest szinte elenyésző volt, illetve egy ilyen zsíros kaja mellé én inkább valami olyat adtam volna, ami felitat, nem pedig ami még jobban tocsog. Persze ott volt a kenyér köretként, de hát az szénhidrát. Összességében azonban nem volt gond, ez is jól el volt találva.
Regi kacsacombot evett, ami így kívülről nézve bizonyára ízlett neki, mivel nem kínálta :) Az illata olyan jó volt, hogy desszert után, mikor nagyüzemben beindult a kacsacomb konyhai gyártása, Balázzsal komolyan elgondolkodtunk egy kacsacombos utódesszerten, de aztán inkább mégsem.
Desszert
Nem akartam desszertet enni, mert már eléggé tele voltam, de egy olyan sajttálnak sosem tudok ellenállni, ahol csak egy sajtfélét ismerek. (Brie, a többi: maasdammer, bleu d’auvergne, morbier, saint nectaire.) Mindegyik sajt fincsi volt, némelyik annyira érett, hogy ahhoz képest egy pálpusztai az sima trappista. Ajánlom!
Regi pedig csokitortát evett, ami szintén ízlett neki szerintem :)
Szumma
Minden finom volt, kaptunk ajándék almapálinkát, kedvesek voltak, viszonylag gyorsan került az étel az asztalunkra. Alkoholizálás nélkül fejenként 4–5.000 forintért 2–3 fogást lehet enni, ami szintén baráti. És van 4sq-en :)
Vélemény, hozzászólás?