Tegeződés

írta:

| kategória:

Sok poszt ele­jén — jó ács­hoz mél­tó­an — leszö­ge­zek vala­mit. Most azt szö­ge­zem le, hogy nem vagyok egy tisz­te­let­igény­lő, kon­zer­va­tív, begye­pe­se­dett ikres apu­ka, csak egy ember, aki elvár­ja ugyan­azt a tisz­te­le­tet mások­tól, amit mások­nak megad.

Nem tudom, ki hogy van vele, de mos­ta­ná­ban ren­ge­teg helyen kerü­lök a követ­ke­ző helyzetbe:
Én: Jó napot (kívá­nok)!
Eladó/hivatalnok/éttermi dolgozó/stb.: Szia!/Hello!/Szevasz!/Mizu?

Ez az egyik. Vala­ki igyek­szik meg­tisz­tel­ni a mási­kat azzal, hogy pusz­tán azért, mert ügy­fél, nem hel­lóz­za le rög­tön, de azért vissza­hel­lóz­zák. Nem kell nekem kezet csó­kol­ni, de egy üdvöz­löm vagy jó napot sze­rin­tem bele­fér­ne, még akkor is, ha 26 éves nyik­haj vagyok.

A követ­ke­ző tör­té­net a Cor­vin­ban, a CBA Prí­má­nál ját­szó­dott le múlt héten:
Én: Jó napot kívá­nok! Azt sze­ret­ném meg­kér­dez­ni, hogy van‑e John­nie Wal­ker Black Label? (Nem fel­vá­gás­ból írom, hogy mit vet­tem, csak hogy tény­sze­rű­ek legyünk. Érez­zük, hogy nem egy 0,33-as Cola Ligh­tot vet­tem, hanem egy drá­ga, pré­mi­um italt.)
Pul­tos: Hel­lo! Per­sze, hogy van! Gye­re át ide a másik pulthoz!

Lete­gez. Oké, tegez­ze­tek le! De nem igaz, hogy leg­alább egy mini­má­lis tisz­te­le­tet nem tud meg­ad­ni nekem. Mond­hat­ná azt, hogy “át tud­nál fárad­ni a másik kasszá­hoz?”, vagy “átjön­nél ahhoz a pult­hoz?” stb. De nem, pat­tanj át ide, gec’, és akkor meg­ka­pod a whisky‑t, amit kér­tél. Meg­áll az eszem.

Ennyi.

Nyik­haj: kis sze­ren­csét­len, élet­re nem való ember; sem­mi­re­kel­lő, fele­lőt­len, kör­nye­ze­te által lené­zett (férfi)személy.


Comments

11 hozzászólás a(z) “Tegeződés” bejegyzéshez

  1. elv­ben iga­zad van, gya­kor­lat­ban meg az XD kor­sza­ka van, beszéd­ben is, tíz év és eltű­nik a magá­zás, kb:)

  2. Ked­ves 1ok!

    Köszö­nöm kom­ment­jét, iga­za van Önnek tel­je­sen. Azért sze­rin­tem nem len­ne hát­rány, ha vala­mi fenn­ma­rad­na a magázódásból/udvariaskodásból a jövő­ben is, még akkor is, ha ez se nem tren­di, se nem kúl. IKSZDÉ

    Tisz­te­let­tel:
    László

  3. iga­zá­ból én már le is sza­rom, hiá­ba köszö­nök a válasz vagy nincs, vagy vmi hason­ló amit leírtál.
    vál­to­zik a világ, lany­hul mindenben.

  4. én még időn­ként szok­tam nevel­ni. pl. ha nincs vissza­kö­szö­nés, akkor újra köszö­nök, csak éppen +40 dB-lel. időn­ként műkö­dik, időn­ként nem. előbb-utóbb pedig meg fog­nak verni.

  5. hú, de nagyon utá­lom az ilyesmit.

  6. Pityu avatar
    Pityu

    Nagy az arca önnek Lász­ló ez a baj :)

  7. Balázs avatar
    Balázs

    Ked­ves Laci!

    Tel­je­sen iga­zad van. Manap­ság nem divat udva­ri­as­nak len­ni. Egyik ked­venc esetem:
    Benyi­tok egy bolt­ba és a pult­nál álló tőlem fia­ta­labb hölgy­nek, a höl­gye­ket meg­tisz­te­lő “Kezét csó­ko­lom” kife­je­zést hasz­nál­tam köszö­nés­ként. A válasz első kör­ben egy kaca­gás volt, majd egy meg­jegy­zés, hogy “Nem vagyok én olyan öreg fiacs­kám”. Értem én, hogy a nőnek kell fel­aján­la­nia a tege­ző­dést — de ez a mód­ja kis­sé köz­vet­len­re sikerült:)
    Más­fe­lől pedig úgy gon­do­lom, hogy érde­mes vol­na a gye­re­ke­ket több olyan klasszi­kus magyar visel­ke­dé­si nor­má­ra (illem­re) taní­ta­ni, ami kife­je­zet­ten a saj­tár kis orszá­gunk­hoz kötő­dik. Én nem Magyar­or­szá­gon nőt­tem fel, szü­le­im még­is meg tud­tak taní­ta­ni az alapokra.

    Üdvöz­let­tel:
    PM

  8. Ked­ves Balázs!

    Azt hiszem, nekünk, mint friss és leen­dő szü­lők­nek kell olyan neve­lést adnunk az elkö­vet­ke­zen­dő nem­ze­dék­nek, hogy ők már ne legye­nek olyan parasz­tok, mint pl. én. :)

    Üdvöz­let­tel:
    TPM

  9. Balázs avatar
    Balázs

    !

    Mi a T? Totá­lis? Ter­mék? Tem­po­ral? Túró­ru­di? Eset­leg Teen? 

    Balázs

  10. Balázs avatar
    Balázs

    Na tes­sék, még a blog engi­ne-ed is kisze­di a sab­lon meg­szó­lí­tá­sa­i­mat és üdvöz­le­te­met… Ez a prob­lé­ma ked elglo­ba­li­zá­lód­ni :D

    Üdv:
    B

  11. T mint tek­ni­kál :) (ld. ~ rapid)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük