10 éves a blog!

Elképesztő mérföldkőhöz érkeztünk: napra pontosan 10 éve írtam először ebbe a blogba! Gyorsan olvassuk is el, mi volt akkor: Új blog, új post!

Mi változott azóta:

  • Van apukám –> nincs apukám :(
  • Facér –> Regi, Kata, Zizi
  • Szigethalom, HU –> Zürich, CH (és közben Göd, Budapest, Rafz, Kloten)
  • 95 kg –> 85 kg (és közben voltam 75 is)
  • 178 cm –> 178,5 cm (mert Regi 178, így muszáj volt nőnöm)
  • Ötödéves, végzős hallgató @ BME-VIK –> Project Manager @ EPAM

Lesz-e még 10 éve markert.hu, és ha igen, ír-e majd bele Kata és Zizi? Kínzó kérdések.

Nincs kontent!

Kontent ugyan tényleg nincs, de felraktam a WordPress 3.6-ot, az meg felrakta a Twenty Thirteen 1.0-át témának. Beraktam az earlös képet is felülre, de csúnya. Nem baj, üres blog + csúnya blog = jó kombináció.

Voltunk otthon két és fél hetet, pont akkor, amikor Svájcban is évezredek óta nem látott meleg nyár volt. Viszont most, hogy visszajöttünk, még mindig tart egy kicsit (talán még lesz egy napsütéses hét), ennek örömére voltunk és és megyünk is még strandolni.

Nos, röviden ennyi.

Szolgálati közlemény

Mivel többen jelezték, hogy nem éppen felhasználóbarát az, hogy egy weboldal olvasás közben fingik, ezért leszedtem a fartscroll.js-t. Illetve csak kikommenteztem, szóval igény esetén gyorsan vissza tudom rakni.

Köszi, Laci!

Nincs mit.

Reagáló téma

Reagáló téma, azaz responsive theme. Höhö.

Szóval ez a reszponzivitás nagyon nagy hype mostanában, szóval úgy voltam vele, én sem hagyhatom ki. Azzal kezdtem, hogy megkérdeztem a barátomat (Google), hogy mit tud responsive wordpress theme keresésre. Aztán rájöttem, hogy 2013 van, szóval a teendő kb. annyi, hogy kiválasztok egy reszponzív WP-témát, oszt kattintok kettőt. Így is lett, a fantasztikus twentytwelve témára esett a választásom.

Igen ám, de így elveszett a még anno Balázs által gründolt fejléc, benne Earl, a parkoló, no meg persze az általam paintelt “My name is Earl Laci”. Rettenetes veszteség érte ezzel a hazai blogszcénát. Nem akartam megvárni, amíg a twitteren trendingel a #holvanazearl és a #lacimonnyonle, szóval fogtam magam, és megint olyan dologba kezdtem, amihez nem értek. (Tegnap például farmernadrágot varrtam. Iszonyatos eredménnyel.)

Először is nagy nehezen megtaláltam, hogy hol van ez az earlös kép. Aztán rájöttem, hogy úgy, ahogy Balázs beépítette, nekem esélyem sincs, mert a CSS-hez hülye vagyok. Aztán véletlenül találtam egy olyat a twentytwelve-ben, hogy custom header. Alakul. Innentől kezdve 30 percet vagdostam Paintben a képet, hol kiszélesítettem, hol összehúztam, végül lett egy ilyen miniatűr izé. Aztán már csak 10 percet töltöttem azzal, hogy rájöjjek, mit és hova kell beírni a style.css-be, hogy középre legyen rendezve. De most megy. Még lehetne olyanokkal trükközni, hogy ha x széles a browser, akkor ez a kép van, ha meg csak x/2, akkor egy másik, no de ilyet nem. Meg lehetne olyat is, hogy legyen innentől minden retinás, na de azt meg végképp nem.

Elköltöztünk! v2.0

Kilenc hónappal és két nappal azt követően, hogy a markert.hu (benne a nagy látogattságú blog.markert.hu) szedte a sátorfáját, és elköltözött, a mai napon újra költöztünk. Az okról majd később, nem volt semmi problémám Lantenékkel, csak így alakult.

Egyébként pedig egyszerűen imádom a WordPresst. Előbb került át a markert.hu az új helyére, minthogy backupoltam volna mindent, így nem ment minden flottul, de az alábbi megoldás tökéletes migrációt eredményezett:

  1. File-ok és könyvtárak átmásolása az új helyre. – 5 perc
  2. DB exportálás és importálás phpMyAdmin segítségével. – 2 perc
  3. A wp_config.php átírása. – 1 perc

Ennyi. És megy minden.

Bocs

Untam már a címlapon ezt a csukát, most itt egy poszt, így kicsit lejjebb csúszik. Tudom, hogy tolni kell a kontentot, de hát most valahogy nem megy. Válságban a blogszakma.

Tudom, tudom!

Up-to-date blog

Aki ma délelőtt-délközben-délután véletlenül nézte a blogot, az talán észrevette, hogy valami nem stimmel. A fejléc az egyfolytában rossz volt, szétcsúszott, fehérség volt benne, a cím se volt a helyén (most sincs). Az történt, hogy a régi (RC4-es) K2-t (ez a theme) frissítettem 1.0.3-ra, ami miatt minden módosítás (pl. Earl a fejlécben) jól elszállt. Aztán megpróbáltam mindent szépen visszarakni, több-kevesebb sikerrel. Ahogy régen, úgy most is Balázs segített CSS-ben, most úgy néz ki, jó lesz. A betvek betűk kicsit változtak, de ez most nekem tetszik.

Ja, még volt egy olyan is, hogy az admin felületen próbáltam feltölteni a headert, hátha. No, ezt nem kellett volna. A K2 valahogy elrakta a feltöltött képet, levágta 200 pixel magasságúra, aztán onnantól kezdve bármit írtam a style.css file-ba, azt inline (ezt ma tanultam) override-olta kegyetlenül. Aztán keresgéltem egy kicsit, és nagy nehez megtaláltam az egyik wp-táblában egy bejegyzést, aminek a nevében szerepelt a k2, a header, meg az image, azt kellett törölni, utána minden frankó volt. Még most is van egy ilyen inline izé, azt majd máskor kitakarítom. Most viszont ennyi volt a CSS-iskola, végeztem.

Aki nem tudja, az tanítja.
Aki tanítani se tudja, az lektorálja.
Aki lektorálni se tudja, az könyvet ír róla.

A kontent magától nem tolódik

Ez a k. VB megint betett a blogolási kedvemnek. Olaszország és Franciaország kiesik, Szlovákia nyolcaddöntős? Mi jöhet még, Magyarország kijut EB-re és/vagy VB-re? Kac, kac, kac.

Szóval sok dolog biztos már. Nem lesz júniusban 30 poszt, pedig jól indultunk. A fele se lesz igaz a VB-s tippjeimnek. Nem leszek 20. az iWiW-es VB-játékban. Nem nyerek 17×1500 forintot a baráti tippjátékon. Ezek legyenek a legnagyobb problémáim az életben :)

Mi volt még, amiről nem írtam, de írhattam volna? Szülinapi meglepetésként Velencei-tó (mármint látogatás, nem kaptam meg ajándékba), szülőkkel szülinapi sütögetés, kravmagás-futásos (ld. Combat run) edzést követő egyheti bicegés, egyre több munka (ez nem panasz, sőt), munkahelyen egyre több ismerős arc feltűnése (Sziffrid a házban, Pityu a pipeline-ban). És végre elmúlt az esős évszak, és remélhetőleg stabilan kerékpározhatok naponta munkába és vissza, illetve hétvégenként nem csak 24-et nézhetünk, míg kinn ömlik az eső (bár ez se rossz elfoglaltság).

Azt mondtam áprilisra, hogy az a hónap telt el eddig a leggyorsabban. Aztán a május még jobban elfogyott. Most meg egy hét van hátra júniusból, ami szintén nem volt egy lassan folydogáló hónap. Mindjárt itt a nyár vége, aztán az ősz, a tél, boldog karácsonyt :)

Ez a poszt kicsit olyan, mintha részegen írtam volna, pedig nem is. Egy fél Heinekent ittam eddig, közben Japán simán veri Dániát (ez az a félmondat, aminek a hatására mindjárt rúg Dánia hármat). Ez a VB olyan, mint a bürokrácia Magyarországon: bármi megtörténhet, és bárminek az ellentéte is. Ezt a VB-t jósolni nehezebb, mint a görögök 2004-es EB-győzelmét kikövetkeztetni.

Tényleg kicsit negatív hangvételű írás ez, pedig nincs semmi bajom, sőt :) Lassan már nem sántítok feltűnően, egy jó kis program, amihez némi közöm van, mindjárt megjelenik az AppStore-ban (bővebbet később), egy nagyobb program ötlete itt alakul a fejemben egy ideje, és így tovább. Tényleg minden jól alakul.

Na, Bendtner most megindul, és akkora gólt lő, hogy az hármat ér rögtön. Vagy nem.

Elköltöztünk!

A mai nappal sikeresen és teljesen átköltözött a blog és minden hozzá tartozó dolog a toportyu.bercsenyi.bme.hu-ról a Gyümölcstárhelyre. Volt némi gondom a wp_config.php-vel, először az adatbázis-elérés, majd a kódolás szomorított el, de most már minden oké. Ha minden igaz, akkor a képek és egyéb tartalmak ugyanúgy megmaradtak mindenhol, mint korábban, mivel tulajdonképpen a markert.hu/wordpress volt eddig is és ezután is ez a fantasztikus blog. Fantasztikus!

Gyümölcstárhely - tárhely, domain, webtárhely

Internet, here we come!

Íme az első, külön bejáratú blogolásom Kispestről, a saját netünket használván.

Pénteken végre bekötötték az ADSL-t T-ék. Igazán köszönöm nekik, hogy két óra 1412 meg DHL-es ügyintézés után voltak olyan szívesek, és lehetővé tették, hogy rájuk költsünk havi párezer forintot. Danke.

Ma (vasárnap) pedig elhoztuk Csepelről a jó öreg SMC routert, és beüzemeltem a Wi-Fit szépen. A LILA_AKAC_KOZ tehát megkezdte sugárzását :)