Bogyó és Babóca a valóságban

Évek óta olvasunk Bogyó és Babócát a gyerekeknek. 5 éves korukra lassan leszoktak róla, kinőtték szerencsére. Nem tudom, hány B&B-mese van összesen, de annyifélét láttam már, olyan változatos felállásokban szerepelnek a rovarok és egyéb állatfajták, hogy azt egy közepesen tehetséges Private Gold-rendező is megirigyelhetné. Két dolog zavart rettentően:

  1. A szereplők hol akkorák, mint igazából (ld. Bogyó és Babóca 1×01, A barátság) – a két kis dög akkora, mint egy cseresznye vs. minden másik mese, ahol meg tojást törnek fel, makkot esznek stb. Mindegy, ezen átugrottam, a Macskafogóban is elfogadtam, hogy Grabowski belemászik a kólásüvegbe, amiből a patkány ivott, pedig egyébként kb. ugyanakkorák.
  2. A szereplők miért élnek ekkora barátságban ahelyett, hogy akkurátusan megennék egymást?

Mivel időm mint a tenger (kifolyik a kezeim közül), ezért az alábbi gyűjtéssel próbálom feldolgozni e második pontot. Miután megtaláltam a megfelelő hentelős videót, akkor utána nagyon hangosan nevettem, amikor lefotóztam a vonatkozó részt a megfelelő mesekönyvből. Néha megdöbbentően stimmelnek az arckifejezések, mintha tényleg mindjárt egymásnak esnének, oszt Bogyó izomból leharapná Babóca 2. bal kezét. (A poszt apropója egy 444-es cikk, amit nem olyan régen olvastam: Nincs az a belezős horror, ami vetekedhetne a látvánnyal, ahogy az egyik állat megeszi a másikat.)

Felhívás: ezek a videók nem cuki kis állatokat mutatnak. Illetve cukik, egy darabig, de aztán az egyik megeszi a másikat. Vagy a másik az egyiket. Vagy csak harcolnak. Vagy harcolnak, és az egyik megeszi a másikat. Olyan nincs, hogy csak úgy elvannak egymással, mondanak egymásnak valamit, és akkor az egyik keservesen sírva fakad. (Vagy Anna/Peti/Gergő fakad keservesen sírva? Ezeket mindig keverem.) Az élet nem ilyen. Ne nézd meg ezeket a videókat!

Százlábú és az egér
Százlábú és az egér

Bogyó és a százlábú
Bogyó és Százlábú

Babóca (vagy igazából akárki, ez a barlangi pók a legkirívóbb szereplő) és a barlangi pók
Babóca és a barlangi pók

Babóca és Baltazár
Babóca és Baltazár

Vendel és Baltazár
Vendel és Baltazár

Bogyó és Sün Soma
Bogyó és Sün Soma

Sün Soma és Baltazár
Sün Soma és Baltazár

Bogyó és a hangyák
Bogyó és a hangyák

Ha Bartos Erika néninek nem tetszik, hogy a gyönyörű rajzait és az élethű szereplőit ilyen alantas témához használtam, akkor készséggel leszedem az összes képet és minden egyéb utalást. Sőt, írok és rajzolok egy saját mesekönyvet, amiben a szereplők nem alá-fölérendeltségi viszonyban lesznek a táplálékláncban!

Ezúton fejezem ki köszönetemet Reginek, aki holnap tovább öregszik. Csak annyit kellett kérdeznem tőle, hogy melyik mesében van benne X és Y, és már mondta is, hogy a kis okkersárga könyvben, amikor elutazik az egész bagázs vidékre haknizni, hogy találkozzanak Bogyó eltitkolt félkegyelmű féltestvérével.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *