Szombat este másodszor mentünk el Regivel az Olimpiába (első látogatásunkról beszámoló itt), ezúttal évfordulót ünnepelni. Elvárásaink nem is lehettek volna magasabbak: ugyanolyan gasztroélményt akartunk, mint múltkor, sőt. Nem csalódtunk, sőt.
Az Olimpia még mindig ugyanúgy működik: bemész, leülsz, mondasz egy számot, aztán indul a móka. Annyi változás történt, hogy a személyzet bővült, több pincér lett, így Csongrádi Csabával kevesebbet találkozik a vendég; illetve teltház volt, így egy idő után már elég hangos lett a hely. De ez legyen a legnagyobb probléma.
Ezúttal mind a ketten 6 fogást ettünk, ami igazából 6+3 lett. A 7 fogáshoz képest kimaradt az “atlanti tonhal”, arról nem tudunk nyilatkozni. Aperitifnek toltunk egy cigánymeggy pálinkát, a fogások között szikvizet ittunk, illetve minden ételhez (amihez ajánlottak) ittunk egy pohár bort. Lássuk a menüt!
1. fogás: Kagylósaláta, morgóhal salátaágyon pácolva, házi kenyér vajjal
Utálom a kagylót. Nem bírom az állagát, a külseje ilyen keményebb, a belseje puhább (nem, nem a kagylóhéjról beszélek, hanem a húsáról). Nem szeretem az ízét se, általában olyan erős halíze van, mintha az ember végignyalná egy norvég halász régi gumicsizmáját. No, ilyen előítéletekkel kezdett nálam a kagylósaláta… Aztán megkóstoltam, és rájöttem, hogy az Olimpiában tényleg mindegy, hogy mit szeretsz vagy mit nem szeretsz: minden étel olyan, hogy ízleni fog. Szóval a kagylósaláta (mind a három ujjpercnyi kagylócska) isteni volt, finom, és valahogy egyáltalán nem kagylós. A morgóhaldarabka egy salátalevélen várta a végzetét, ő is megevődött. A kenyeret helyben sütik, nincs is rá panasz.
2. fogás: Sült kacsamáj tokhallal, mogyorókrémmel, mangóval és mangóhabbal
Amíg Olimpia lesz, addig ez a fogás is marad. Egyszerűen leírhatatlan a máj, ha mind a 6 (9) fogás ez lenne, akkor sem unnám meg. A tokhalszelet a tetején olyan egy kicsit, mint egy szelet sovány bacon, annyira jól megy a májhoz, hogy csodálkozom: hogyhogy nincs közös leszármazottja a kacsának és a tokhalnak?
3. fogás: Csicsókakrémleves csicsókakockákkal és posírozott tojással
Ezt a csicsókát nem ismertem eddig, de így, krémleves és pirított kocka formájában rögtön bejött. A krémleveseket egyébként is szeretjük, tök jó, hogy végre nem a hagyományos brokkoli-hagyma-sütőtök-fokhagyma négyesből választottak alapanyagot. A posírozásról nem tudtam, micsoda (azért reméltem, hogy legális), Regi mondta, hogy olyan, mint a buggyantás, mondjuk ez se sokat segített (konyhahülye vagyok, na). Mindenesetre az nagyon tetszett, hogy a tojás sárgája és fehérje teljesen egynemű lett.
4. fogás: Ráktempura spenóttal és wasabihabbal
A ráktempura azt jelenti, hogy palacsintatésztában kisütik a rákot. (Ez volt a vacsora “aha!” része.) Finom volt, annyira, hogy még a farkát is elropogtattuk (mármint a ráknak). Ezt a habozást nagyon szeretik itt, jól is megy nekik, bár ha nem vagy elég gyors, kicsit elfolyik. A wasabi pont egy kicsit volt csak csípős.
5. fogás: Bébicsirke mandulás újburgonyával és mentás cukorborsópürével
Kicsit sajnáltuk a csirkét, hogy idő előtt lemészárolták, de hát ez van, a rántottához képest még mindig hosszú élete volt. A tányéron a legfinomabb étel — meglepetés — az újburgonya volt. Kiváló!
6. fogás: Kecske gnocchival és finomfőzelékkel
Talán ez volt a fő-főétel. Kecske, még nem ettelek, nem is értem, miért, mert finom vagy! Gnocchi, ti is jók voltatok! De megint csak a legáltalánosabb, elvileg legunalmasabb rész volt a legjobb: a finomfőzelék! A hozzávalók nem felkockázva, hanem félbevágva voltak (sárgarépa, fehérrépa, retek (?)) — mekkora ötlet! A rántás meg nem az a mindent elborító katyvasz volt. Ha a finomfőzelék mindig ilyen lenne, nem kéne finomnak hívni ahhoz, hogy a gyerekek megegyék a menzán.
7. fogás: Sajttál (kecskesajt szilvás vörösborredukcióval, brie, gorgonzola gesztenyemézzel)
Megint a sajtok választották el a főételeket a desszertektől — nem meglepő, de nekem ezzel nincs bajom. Nem tudom, a redukció ebben az értelemben mit jelent, de finom volt, jól ment a kecskesajt fanyarságához. A brie az brie, imádom. A gorgonzola meg majdnem szétesett, annyira érett volt — remélem, legközelebb bevállalják a lábszagú pálpusztait is!
8. fogás: Eper meggyzselével, pisztáciával
Egy félbevágott eper, benne egy kis meggyzselé, körötte pisztáciareszelék — finom, de semmi extra.
9. fogás: Zöldtea-mousse mogyoróval és citromfagylalt
Méltó vége a fogások hosszú sorának: édeskés mousse, savanykás citromfagylalt. Itt kicsit elkámpicsorodtunk, mert véget ért a gasztrotúra (nem vagyok ám modoros, egy kicsit sem). A mousse-nak jó állaga és íze volt, az pedig, hogy zöldteából készült, azért tetszett, mert egy kicsit feldobta az embert, mint egy jó kávé.
Összességében: 5 pont, mármint az ötös skálán. Ennél jobb és több egy étteremnél nem kell és nem is nagyon lehet. Hibátlan! Egyébként az anyagiak: 6 (9) fogás 7800 Ft-ért, egy pohár — az ételhez tökéletesen illő — bor 6–800 Ft, pálinka kb. egy ezres. Nem olcsó, de ezért az élményért teljesen korrekt. Megyünk még sokszor!
Vélemény, hozzászólás?