10 ok, amiért az Inter nyeri idén a BL‑t

írta:

| kategória:

Kezd­jük a tények­kel: az Inter idén meg­nyer­te a Cop­pa Ita­li­át, teg­nap behúz­ták a Scu­det­tót is, május 22-én pedig a Bayern Mün­chen ellen ját­sza­nak a BL-dön­tő­ben. Az utób­bi idő­ben túl sok láto­ga­tó volt a blo­gon, így muszáj egy focis poszt­tal jelent­kez­nem, ami köz­tu­dott, hogy 72%-kal veti vissza az oldal­le­töl­té­sek, 95%-kal pedig a kom­men­tek számát.

Szó­val most meg­tud­já­tok (vagy ha kere­kí­tem az olva­sók szá­mát a leg­kö­ze­leb­bi egész szám­ra: meg­tu­dom), hogy miért nye­ri meg idén a BL‑t az Inter.

  1. Elő­ször is azért, mert a világ leg­jobb edző­je még min­dig az Inter edző­je, és ez ezen a héten biz­to­san nem fog vál­toz­ni. (Hogy utá­na mi lesz, az kér­dé­ses. Leg­rosszabb eset­ben Mou­rin­ho átmegy (ott­ma­rad?) Madridba(n), és a másik ked­venc csa­pa­tom edző­je lesz, jaj.)
  2. Azért, mert már csak egy meccset kell nyer­ni, és meg­van a tör­té­nel­mi trip­la. (Ugyan­ez igaz a Bayern­re is, de hát az egy német csa­pat. Német csa­pat Euró­pá­ban pedig ne trip­láz­zon, mert az szo­mo­rú lenne.)
  3. Mert az Inter­nek a leg­erő­sebb a közép­pá­lyás­so­ra az egész vilá­gon. Nem, nem érde­kel a Bar­ca, se a Real, se a töb­bi csa­pat. Ahol Cam­bi­as­so a szű­rő, Sne­ij­der az irá­nyí­tó (figye­lem: mind­ket­tő játé­kos a Real által kido­bott falá­bú!), Stan­ko­vic meg las­san csak cse­re, ott ez nem kér­dés. (Figyel­jük meg a másik dön­tős csa­pat közép­pá­lyás­so­rát. Ribéry és Rob­ben a két szé­len? Azt hiszem, idén ez dön­töt­te el, hogy ki nyer­het BL‑t, és ki nem.)
  4. Mert ha most nem nyer BL‑t az Inter, akkor soha öt éven belül sem fog. A leg­alább a baj­no­ki meccsek felén ját­szó játé­ko­sok átlag­élet­ko­ra 29 év. Ha csak azo­kat néz­zük, akik a meccsek 3/4‑én ját­szot­tak (hív­jük őket alap­em­be­rek­nek), az átlag 31 év. Ez sze­rin­tem tény­leg egy kicsit “Most vagy soha!” han­gu­la­tot köl­csö­nöz az egész­nek, de mond­juk azért annyi­ra nem, mint a Milan­nal. (Ahol a 34 éves Mario Yepes leiga­zo­lá­sa fia­ta­lí­tás­nak szá­mít, hehe.)
  5. Mert olyan nincs, hogy egy Bayern Mün­chen megint BL-dön­tőt nyer­jen. 2001 elég volt, nem bír­na el a világ­fut­ball még egy olyan évti­ze­det, ahol német csa­pat leg­alább két­szer BL‑t nyer­jen. Ha ez bekö­vet­kez­ne, 10 év múl­va egy­részt min­den­hol törö­kök ját­sza­ná­nak, más­részt a fut­ball­ból kitil­ta­nák a lab­dát, har­mad­részt pon­to­zá­son az nyer­né az adott foci­meccset, ame­lyik csa­pat­nál a futott kilo­mé­te­rek szá­ma a leg­na­gyobb len­ne. Ne már!
  6. Mert Lou­is van Gaal 10 éve nem nyert jelen­tős tró­fe­át (aki most azt mond­ja, hogy a hol­land baj­no­ki cím jelen­tős, vagy a Bayern­nel német baj­nok­sá­got nyer­ni vala­mi­re­va­ló tett, az gon­dol­ja ezt át még egy­szer). Ezzel szem­ben Mou­rin­ho egy Por­tó­val nyert BL‑t, legyen elég ennyi.
  7. Mert az Inter­nek van egy Die­go Mili­to nevű játé­ko­sa. Rövi­den ennyi. Hosszab­ban még annyi­val egé­szí­te­ném ki, hogy min­dig van egy ilye­nünk, nem az a hagyo­má­nyos sztár­csa­tár (ld. Ibra, Eto’o, Ronal­do, Vie­ri stb.), hanem az a srác, aki vala­hogy majd­nem min­den meccsen lő egy gólt (kicsit ilyen volt ezelőtt Julio Cruz). Nyil­ván a baj­no­ki címet érő talá­lat is az ő nevé­hez fűzö­dik. Ha 22-én 1–0‑ra nyer az Inter, akkor majd­nem biz­tos vagyok ben­ne, hogy Mili­to lövi azt az egyet.
  8. Mert az Inter­nek van egy Júlio César nevű játé­ko­sa. Szok­ták mon­do­gat­ni a bra­zi­lok­kal kap­cso­lat­ban, hogy ott min­den­ki lab­da­zsong­lőr, rúg­ják a homok­ban (ld. Copa­ca­ba­na) a lab­dát két­éves koruk­tól, ha vala­ki béna, akkor hát­véd lesz, ha még bénább, akkor meg kapus. No, az öreg Júlio (aki 30 éve­sen a töké­le­tes kapus­kor­ba érke­zett) az, aki­re ez pont nem igaz. Iga­zi bra­vúr­ka­pus, aki emel­lett meg­bíz­ha­tó tel­je­sít­mény­re is képes, nem egy olyan potya­gyá­ros, mint egy Dida. Ha 22-én 1–0‑ra nyer az Inter, vagy tizen­egye­sek­kel győz­nek, akkor ő lesz a meccs hőse.
  9. Mert az Inter­nek van egy Mai­con nevű játé­ko­sa. Mai­con egyéb­ként Mai­con Doug­las Sisen­an­do, nevét Micha­el Doug­las­ről kap­ta — vol­na, de Bra­zí­lia nem az angol­nyelv-tudás­ról híres, így jól elír­ták neki. Mai­con a világ leg­jobb jobb­hát­véd­je jelen­leg, Cafu hoz­zá­ké­pest egy hát­ra­vont jobb­ol­da­li söp­rö­ge­tő volt fény­ko­rá­ban. Kicsit olyan, mint­ha Rober­to Car­lost tük­röz­ték vol­na, kicsit meg­nyúj­tot­ták vol­na, és meg­ta­ní­tot­ták vol­na véde­kez­ni. Ha 22-én 1–0‑ra nyer az Inter, akkor a gól előt­ti beadás tőle jön.
  10. Mert az Inter­nek van egy Javi­er Zanet­ti nevű játé­ko­sa. Őszin­tén szól­va Javi­er papát (legyen inkább Il Capit­ano) régeb­ben nem sze­ret­tem, de az a tény, hogy ’95 óta az Inter tag­ja, és az a men­ta­li­tás, amit min­den egyes játék­perc­ben kép­vi­sel, meg­in­ga­tott a róla kiala­kult “jajj, már megint ez az öreg…” gon­do­la­ta­im­ban, és most már tény­leg örü­lök, hogy az Inter­ben ját­szik. Ő az, aki évről évre jobb, 36 éve­sen még min­dig úgy küzd a pályán, mint egy had­osz­tály német kato­na a Blitzk­ri­eg alatt — együtt­vé­ve. A játé­ka egy szó­val kife­jez­ve: sal­lang­men­tes. Gamar­rá­ra mond­ták, hogy ő egy olyan közép­hát­véd, aki nem csak hogy sár­ga vagy piros lapot nem kap, de még sza­bály­ta­lan­kod­ni se sza­bály­ta­lan­ko­dik, na Zanet­ti ugyan­ez, csak egy sor­ral fel­jebb, a szé­len. (Vagy jobb­hát­véd­nek, ha Mai­con nem ját­szik, vagy bal­hát­véd­nek, mint leg­utóbb a Sie­na ellen.) Ha 22-én 1–0‑ra nyer az Inter, akkor ő eme­li majd fel a tró­fe­át elő­ször. (Per­sze min­den más győz­tes ered­mény ese­tén is, de az most mindegy.)

No, hát egy­elő­re ennyi. Amint lát­já­tok, elég­gé 1–0 a tip­pem, ámen.


Comments

Egy hozzászólás a(z) “10 ok, amiért az Inter nyeri idén a BL‑t” bejegyzéshez

  1. inter csak ne nyer­jen Béelt. Rit­ka kimon­da­ni, de nyer­jen a báyer münih, ha már angol spa­nyol olasz csa­pa­tok elszáll­tak mind egyig. az utol­só is száll­jon el mint a kis­ma­dár. Hisz Cipő az cipő, azt meg foci­vál­to­zat­ban a néme­tek talál­ták fel:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük