Szöveges feladat

írta:

| kategória:

Mate­ma­ti­kai szö­ve­ges fel­adat követ­ke­zik, közép­szín­tű érett­sé­gi fel­adat­sor, 1/2 pontért.

A cse­pe­li Tes­co áru­ház a múlt héten 12 forin­tért adta a zsem­le darab­ját. Mivel már a leg­ki­sebb pék­ség is bőven elér­te ezt az árat (sőt, mi 10 forin­tért vesszük a zsem­lét), rájöt­tek, hogy árat köll csök­ken­te­ni. Csök­ken­tet­tek hát, egé­szen pon­to­san 8 forintra.

Mivel Tes­có­ról van szó, hatal­mas betűk­kel és szá­mok­kal kell kiír­ni, hogy a zsem­le itt és most akci­ós. Azt is rá kell írni, hogy mennyi is az az akció, hiszen a mátyár az egy olyan nép, hogy:

— Van egy fél kiló raty­lim, 100 forint. Kell?
— Nem!

Viszont:

— Van egy fél kiló raty­lim, nem 200 forint, hanem 100. Kell?
— Naná!

Tehát azt is fel kell írni, hogy hány szá­za­lék­kal kerül keve­seb­be az adott akci­ós ter­mék. A kér­dés tehát adott: ha múlt héten 12 forint volt a zsem­le, és most 8 forint, akkor hány szá­za­lék­kal zuhant az ár?

(…)

A válasz helytelen.

Meg­fej­tés:

-58%
-58%

Comments

6 hozzászólás a(z) “Szöveges feladat” bejegyzéshez

  1. Májkül avatar
    Májkül

    Per­sze valo­ja­ban egy darab zsem­le vasar­la­sa ese­ten a helyes valasz a 0%.

  2. a képen nem 19 ft van?! amúgy 12 ft-nál és 1 zsem­lé­nél tény­leg 0%…

  3. eh, én most nem értem :) szó­val szá­mom­ra az volt a fur­csa, hogy 1.) múlt héten 12 forint volt a zsem­le; 2.) most 8 forint; 3.) az akció sze­rint 19-ről csök­ken­tet­ték 8‑ra az árat. hogy jön ki a 0%?

  4. prank avatar
    prank

    úgy jön ki, hogy ha egy 12 forin­tos zsem­lét veszel, akkor a lefe­le kere­kí­tés miatt 10 forin­tot fizetsz. ha pedig egy 8 forin­tos zsem­lét veszel, akkor a fel­fe­le kere­kí­tés miatt 10 forin­tot fizetsz.

  5. Akkor viszont nem jól írtad meg, Laci, mert nekem sem esett le első­re, hogy mire gon­dolsz… Aho­gyan a kere­kí­té­ses dolog sem, pedig az stimmt! :)

  6. hagy­juk ezt a zsem­le­ga­te-et, írok majd új témát :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük