Névválasztás

Hogy, hogy nem, úgy alakult, hogy megint csak kellett választanunk egy nevet az egyébként tökéletes “Markert” családnév mellé. Nem egyszerű az ilyen feladat. Először is, vannak praktikus megfontolások:

 1. Németes vezetéknévhez nem olyan jó a latinos keresztnév, ezért nem lehet mondjuk Markert Alejandro.
 2. Hagyományos hangzású vezetéknévhez nem passzol a haladó szellemű keresztnév, így nem lehet Markert Aviána.
 3. Nem lehet mindkettő hosszú, mert kifogy a tintapatron, így elvethető a Markert Bonaventúra.
 4. Érdemes figyelni arra is, hogy ha alacsony hangrendű az egyik név, akkor a másik is legyen az, ugyanez magas/magas esetén is, de a Markert az vegyes hangrendű, így végülis erre nem kell figyelni?
 5. Vigyázni kell a magánhangzók és mássalhangzók ütközésére, mert a Markert Dzsamalt még a lengyelek is nehezen ejtik ki.
 6. Nem árt odafigyelni az áthallásokra, mert nem mindegy, hogy Markert Eszter vagy Marker Teszter.

Ha ezeken túl vagyunk, akkor jöhet az ötletelés a maradék nagyjából 600 potenciális névvel.

Viszonylag hamar eldöntöttem, hogy ha fiú lenne az új gyermek, akkor az egyetlen lehetséges név az a Bendegúz. Markert Bendegúz, baromi menő. Mondjuk a fenti 6 alapelvből 2-3 sérül, de hát mégiscsak Bendegúz. Mivel a családban van más is, muszáj volt támogatókat szereznem az ötletemhez. Katával elég volt egyszer megnézni az Indul a bakterházat, és már rögtön megvolt a buy-in a részéről. Zizi eléggé Regi befolyása alá került, és azt mondta, hogy “ne már, Apa, ne rontsuk már el az életét egy ilyen névvel”. Nonszensz. Gondoltam, cselhez folyamodok, és megpróbálom meggyőzni máshogy:

– Zizi, kapsz 20 frankot, ha támogatod a Bendegúz nevet.

– Apa, ne hülyéskedj már! Ezt nem lehet így eldönteni!

– 50 frank.

– Oké, lehet Bendegúz!

Akárhogy is számoljuk, megvolt a kétharmad a családon belül, sőt, háromnegyed is. Regit minden további nélkül leszavazhattuk.

Kiderült a gyerek neme: leány.

Kata, Zizi, Laci (egyszerre): basszus, nem lesz Bendegúz!

Mentünk hát tovább női vonalon, ami azért nem egyszerű, mert két igen jó nevet 2011-ben már ellőttünk. Sőt, nem is kettőt, hanem négyet, hiszen Katalin Zóra is, Izabella pedig Hanga. A háttérben az volt egyébként ezekkel a nevekkel kapcsolatban az ötlet, hogy legyen egy hagyományosabb és egy modernebb, aztán a gyerek majd válogat.

Több nevet is kipróbáltunk, de valahogy nem volt az igazi, nem állt rá a szánk. Volt egy hosszabb időszak, amikor a Szonját favorizáltuk, de újranéztük a Sofőröket, és ez mindent elrontott. Aztán beugrottam, hogy a nagy fehér denevérnek nagy fehér guánója van Anna. Hagyományos, szép, ki tudják mondani Svájcban is, nem ütközik (nagyon) a Markerttel.

De mi legyen a másik név?

Egyszer csak felizzott a horizonton Dénes barátom (aki szintén január 20-ai és szintén iker) ex-barátnőjének a neve.

Médea, azaz Médi.

Jelentése: bölcs asszony. Ízlelgettük, próbálgattuk, megcselendzseltük, és állva maradt. Elkezdtük használni, és úgy is működött. Aztán egy kellemes nyári napon a teraszon henyéltünk, beszélgettünk, és hirtelen szembe jött a név eredetijéül szolgáló Médeia Wikipédia-szócikke:

Médeia (görögül Μήδεια, „férfiasság”) kolkhiszi varázslónő, Hekaté papnője a görög mitológiában.
Aiétész király és Idüia lánya. Héra és Aphrodité szerelmet keltettek benne Iaszón iránt, ezért segített a Kolkhiszba hajózott Iaszónnak az aranygyapjú megszerzésében. Utána megszökött Iaszónnal és az argonautákkal Iolkoszba indultak. Útközben megölte testvérét, Apszürtoszt, akit magukkal vittek.
Iolkoszban rávette Peliasz lányait, hogy öljék meg öreg édesapjukat, mert varázserejével meg fogja őt fiatalítani. Mivel az ígéretét nem teljesítette, Peliasz fia kiűzte őket a városból. Ezután Iaszón és Médeia több évig Korinthoszban, Kreón udvarában éltek. Később Iaszón elhidegült Médeiától és Kreuszát akarta feleségül venni, de Médeia egy méreggel átitatott díszköntössel megölte vetélytársnőjét. A kitűzött esküvő napján Médeia megölte saját két gyermekét is, hogy ezzel is bántsa a hűtlen Iaszónt.
Ezután Athénba repült sárkányfogaton, itt Aigeusz befogadta. A hazatérő Thészeuszt meg akarta mérgezni, de nem sikerült neki. A gyilkossági kísérlet miatt Aigeusz is elűzte, ekkor visszatért Kolkhiszba.

Tehát a név első és leghíresebb viselője testvér- és gyermekgyilkos, de szimplán sorozatgyilkos és felbújtó is.

A szócikk elolvasása után Regivel egymásra néztünk, és azt mondtuk:

Jó, akkor legyen Médi!

Mondjuk az Édes Anna áthallás se semmi, nemdebár?

4 Replies to “Névválasztás”

 1. Médin Svájc? (Csak tolmácsolom életem párját, tudod, milyen.)

 2. This is the right website for anybody who wishes
  to understand this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with
  you (not that I personally will need to…HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a topic that has been discussed for ages.
  Excellent stuff, just excellent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *