Évtized

írta:

| kategória:

Egy­re-más­ra jöt­tek és jön­nek ki a külön­bö­ző össze­ál­lí­tá­sok, hogy az évti­zed dala, évti­zed elő­adó­ja, évti­zed film­je, évti­zed talál­mány stb.

Embe­rek!

Ti még min­dig olyan hülyék vagy­tok, mint vol­ta­tok ’99-ben? Ami­kor ezred­for­du­lót ünne­pel­te­tek? Per­sze, jól nézett ki, hogy az 1999-ben az összes karak­tert lecse­rél­jük más­ra, értem én, de attól még nem volt ezred­for­du­ló! Ahogy most se lett vége az évti­zed­nek, majd egy év múl­va, akkor lesz.

Embe­rek!

Volt nul­la­dik év? Dátu­mo­zott vala­ki olyat, hogy 0. júni­us 14.? Nem, not, kei­ne. Az első év — taps, száj­tá­tás, hör­gés, füg­göny fel — az 1. év volt, egy évti­zed — újabb száj­tá­tás — 10 évből áll, így egy évti­zed vége min­dig …10. vagy …20. stb. dec. 31‑e után lesz, nem …09. vagy …19. stb. dec. 31-én. Érti­tek már?

Az embe­ri hülye­ség, ami ugye vég­te­len, az fáj nekem nagyon. Bocs, és köszö­nöm a figyelmet!


Comments

3 hozzászólás a(z) “Évtized” bejegyzéshez

  1. Bol­dog Új Évtizedet!

  2. ez a cikk sze­rin­tem tök meggyőző:

    http://evkonyv.mcse.hu/evk2000/2000.html

    a ked­venc részem:

     A nul­lá­val kez­dett évszám­lá­lás védel­me­zői azon­ban elkö­vet­nek még egy súlyos követ­ke­zet­len­sé­get is. Ha ugyan­is az idő­szá­mí­tá­sunk kez­de­tét köve­tő esz­ten­dő­nek nem egy, hanem nul­la len­ne a sor­szá­ma, akkor a vele kez­dő­dő évti­zed­nek, évszá­zad­nak és évez­red­nek is a nul­la­dik­nak kel­le­ne len­nie. Hiszen sem­mi sem indo­kol­ja, hogy a hosszabb idő­tar­ta­mo­kat más­kép­pen sor­szá­moz­zuk, mint a rövi­deb­be­ket. E logi­ka sze­rint viszont a 0–999-ig tar­tó idő­szak a nul­la­dik évez­red, és 2000-ben nem a har­ma­dik, csak a máso­dik évez­red kezdődik.

  3. ez tök jó indok­lás, erre nem is gon­dol­tam :) köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük