Lakáskeresés Svájcban

Lassan két hét Zürich után úgy gondoltam, hogy írok egy kicsit a lakáskeresésről. Ez azért érdekes téma, mert igen intenzíven kezdtem el csinálni mostanság, és ez volt számomra a legelképzelhetetlenebb dolog, amit a svájci élettel kapcsolatban hallottam.

Magyarországon adva van egy erősen kínálati piac: aki próbált már meg kiadni lakást, az pontosan tudja, hogy az nem egy egyszerű dolog. (Az eladásról ne is beszéljünk, az mostanság szinte lehetetlen.) Van, hogy hónapokig keresgél az ember (ismerősökön keresztül, újságban, online hirdetve), mármint bérlőt keresgél, aki kivenné a lakását. Egyébként is igen korlátozottak a lehetőségek, mivel ugye azt mindenki jól tudja, hogy odahaza a lakásokat kb. 95%-ban azok lakják, akik a tulajdonosok.

Mielőtt kijöttem volna ide, sok (rém)történetet hallottam a svájci lakáskeresésről: durván keresleti piac, egy albérletre 10-100 bérlő is jelentkezik, a megtekintéseken egymás lábát tiporják az emberek stb. Ugyan már, legyintett az egyszeri Laci, majd biztos azért fogok itt küzdeni, hogy valakinek albérleti díjat fizethessek! Ha találok egy szép lakás, akkor majd szépen írok “a” főbérlőnek egy emailt, hogy kegyeskedem kivenni, megállapodunk, minden szép és jó.

Nos, ez nem teljesen így működik … :)

Konkrétan az van, hogy egy lakásra tényleg tucatnyian jelentkeznek. Eddig 4 lakásban jártam, keddig pedig még 6 helyre megyek, mert ha az ember nem így tolja, akkor soha nem fog albérletet szerezni. Voltam olyan Besichtigungon (ez a lakásbejárás ékes német megfelelője) a világ végén egy kicsivel túl, hogy sötét éjszaka átvettem a kilincset az előző bérlőjelölttől, majd amikor már két egész perce a tulajjal beszélgettem, már jött a következő jelentkező. A kiadandó ojjektumot onnan lehet felismerni egyébként, hogy a bejárati ajtó előtt tucatnyi lábbeli várja benn tengő-lengő gazdáját. A lakás átnézése ilyen esetekben kb. olyan, mint amikor reggel 7:30-kor a kalauz elkezdi ellenőrizni a jegyeket-bérleteket a 4-6-os villamoson …

Tegyük fel, hogy sikeresen túlélte az ember a lakásnézést (magát az időpontot egyébként a még gyönyörűbb Besichtigungsterminnek nevezzük). Ezen aktus végén a helybeli lakos (előző bérlő vagy tulaj) átnyújt a pályázónak (erre még később kitérek …) egy mindösszesen 7.500 rubrikából álló A4-es oldalt, ami a keresztségben az Anmeldung für Wohnung nevet kapta. Erre a lapra csak néhány alapvető adatot kell felvinnie a lelkes jövendőbeli bérlőnek, úgymint név, cím, telefonszám, foglalkozás, származási hely, családi állapot, nagylábujj hossza, játszik-e skótdudán, van-e kutyája-macskája-körömgombája, miért költözik el az előző helyről stb.; és ugyanezt még egyszer, ha az illető férjjel/feleséggel/házibaráttal szándékozik beköltözni. Természetesen minden kérdés németül van, így aztán az embernek muszáj németül is válaszolnia, mert hülyén néz ki, ha a “Haben Sie Haustiere?” kérdésre adott “Nincs egy se!” válasz. (Azért én következetesen minden pöttyözött helyen Business Analystként helyezem magam munkahelyi kontextusba, a Geschäft Analytikert maximum a vállamra tetováltatnám gót betűkkel.)

Ha már német: a helyi lakosok szinte kivétel nélkül (lehet, hogy én voltam balszerencsés) nem, vagy csak alig beszélnek angolul. Már túl vagyok a harmadik német nyelvű, telefonos időpontegyeztetésemen, …

 – Do you speak English?
 – Nein.
 – Ich möchte ein Besichtigungstermin haben. Samstag oder Sonntag. OK?
 – Bla bla … Montag … bla … 18 Uhr … bla bla …
 -OK, danke, see you there!

… illetve lakásbejárásomon, …

Gut, gut. Ja, das ist schön. Cool, izé, gut!

… de még mindig nehezen oldódom fel, amikor újabb időpontot egyeztetek, vagy lakást járok be. Ja, és a német az még rendben lenne, de a helyi nyelv nem német, hanem Schwyzerdütsch! (Végtelen hosszú Wikipédia-szócikk és rengeteg svájcinémet-német szótár a tanúm rá, hogy igazat írok.) Amikor egy helyivel beszélek, általában megkérem, hogy közös nevezőként próbáljuk meg a Hochdeutsch-ot (pontosabban Standarddeutsch-ot) beszélni; így legalább 7%-kal több az esélyem arra, hogy megértsem, a mosógép a pincében van, a hetedik ajtón balra, és a mellette levő lapon kell jelentkezni mosásra. (A svájci élet ilyen mélységeivel egy külön posztban foglalkozom majd.)

Szóval akkor ott tartottunk, hogy lakást kerestem, találtam, telefonáltam, lakást néztem. Kész? Dehogy, még csak most kezdődik … Szóval ha egy lakás rabul ejtette a szívedet, pályáznod kell rá. A fent említett formanyomtatvány kitöltése szükséges, de nem elégséges, néhány apróságra még szükség van. Általában kell az Ausländerausweis másolata (ez ilyen fényképes letelepedési/munkavállalási irat), egy nem túl régi Betreibungsauszug (ez igazolja, hogy nem tartozol), egy referencia levél (valaki ajánl, hogy de jól laktál nála, vagy de jó munkásember vagy), és maga a pályázatod, ami egy fura szerelemgyereke a család CV-jének és motivációs levelének. Igen, szépen leírod, hogy ez és ez vagy, ez és ez a családod, ezt meg ezt csináljátok. Csatolsz szép, mosolygós fotót magadról, a gyerekekről (háziállatot, zeneszerszámot gondosan kiretusálod). Ja, és leírod, hogy életedben ilyen szép lakást nem láttál, évekre előre ebben képzeled el a boldog családi életedet; és megtisztelve éreznéd magad, ha ezt a néhány marék svájci frankot havi rendszerességgel átnyújthatnád e bérlemény használatának ellentételezéseként.

Visszaolvasva a fent leírtakat szinte már normálisnak tűnik ez a rendszer. Naponta átlag 2-3 órám megy el az online keresgéléssel, telefonálgatással, az utazással, nézelődéssel. Az elején utáltam. Most már megszoktam. Találok majd egy szép kis helyet, és akkor boldog és elégedett leszek. Az “ember célja e küzdés maga” – miért pont a lakáskereséssel ne legyen ez így? :)

9 Replies to “Lakáskeresés Svájcban”

 1. Hát ez megaLOL:D Ez rosszabb mint hollandiában…ahol azért szintén elég kemény háború folyik az albikért; tekintve rendkívül sok ember él rendkívül kicsi területen:)

 2. Szia, szeretném megkérdezni hogy egy svájci albérlet kivevéséhez minden esetben szükség van B-s engedélyre?
  Vagy mi az ami mindenképpen szükséges hozzá?
  Soha nem lehet “feketén” kivenni albérletet?
  Csak a nagyvárosokban ilyen nehéz vagy vidékiesebb helyeken is??
  A rezsik sokba kerülnek?
  Kérlek, tudnál tanácsot adni? Emailben?
  A blogot nagyon élveztem!:)
  Köszönöm szépen előre is!

 3. nem kell az albérlethez a B permit, az L is elég, de egy B-s előnyben van az L-eshez képest. (a C-s meg előnyben van a B-ssel szemben.)
  “fekete” albérlet: nem tudok ilyenről, biztos létezik. én nem próbálnám ki, mert szerintem ha kiderül, az nagyon drága, és min. herecsúcscsippentés, max. kitoloncolás járhat érte.
  nem feltétlenül azzal függ össze az albérletkeresés nehézsége, hogy “nagyváros” (zürich) vagy falu a település, de nyilván számít. voltam én vidéken is olyan megtekintésen, ahol 5-en voltunk egyszerre. szerintem elsősorban az ár, a lakás minősége és a közlekedés a fontos, de számít az is, hogy mondjuk zürich vagy zürich közeli lakásról van szó.
  a rezsi max. ugyanannyi, mint otthon, vagy még talán kevesebb is.

 4. Húh… Én ezt most átérzem….
  Most ezen megyek keresztül. Még akkor is, ha éppen van hol laknom.
  Én tanuló vagyok. Gondolhatnánk, hogy tanulóknak könnyebb…
  Hát egyáltalán nem. (persze, hogy nincs kolesz…)
  Ahol most lakom, onnan el kell költözöm hamarosan,
  de egyelőre kilátástalan. Ahogy megjelenik egy hirdetés, már kb. akkor esélytelen
  a megszerzése… :D Kegyetlen… Nade… azt mondják, úgy még sose volt,
  hogy ne lett volna valahogy…

 5. Helo.Tamas vagyok.
  Olyan kérdésem lenne ,hogy a Betreibungauszugot hol kell kikérni?
  Köszi
  Üdv
  Tamás

 6. a betreibungsamtban, ami attól függ, milyen településről van szó, különálló hivatal, vagy csak a városháza része. rá kell keresni, hogy “betreibungsamt + település neve”, és akkor megtalálod.

 7. Hello,
  Én és barátnőm most készülünk Luzern-be, Zürich mellé tervező irodába dolgozni. Nyilván lakást keresünk, sok helyen láttam olyat, hogy az ügynökség leszed 30-150%-ot havonta!?? Az mi az? Ha tudod megmondanád nekem légyszíves, mert érdekel. Amúgy tetszik a blogod nagyon hasznos. Belinkelek egy lakást amit kinéztünk ha lesz idő megnéznéd az oldalt érdekelne a véleményed.
  Ez az:
  http://www.immoscout24.ch/en/d/rent-flat-luzern—see/4182510?s=2&t=1&l=79&ci=70&ct=736

  Köszönöm előre is.
  Tisztelettel,
  László

 8. hello.

  erről az ügynökségi dologról most hallottam először. a hirdetésben tényleg le van írva ez, és utána az ügynökség oldalán ott van, hogy hány hónap bérlése esetén mennyi az összeg: http://www.ums.ch/ums-system/services-preise/ mit mondjak, nem semmi, eddig én ilyet még nem láttam, elég kemény, mert ez nem jár vissza, nem úgy, mint a kaució.

  megnéztem a lakást. nem vagyok képben a luzerni albérletekkel, de zürichi szemmel nézve egy ekkora bútorozott lakásért ennyi nem vészes (persze a províziót nem számítva…). néhány dolog:
  – a hirdetésből nem derül ki, hogy hol van a lakás. luzern kisebb, mint zürich, de azért nem mindegy, hogy luzern belváros vagy valami külső kerület.
  – én megnézném a homegate-et is, mert ott vannak hasonló árú lakások anélkül, hogy provízió kellene: http://www.homegate.ch/mieten/moebliertes-wohnobjekt/ort-luzern/trefferliste?tab=list
  – lehet, hogy érdemes business home-ban kezdeni (én így tettem anno), drágább, de pl. benne van a takarítás, az internet stb., sok mindennel nem kell foglalkozni, ami egyébként intéznivaló. cserébe drágább, de megint csak néha fel lehet mondani hetente is, nem csak havonta. pl. ez egy luzerni business home:
  http://mynest.ch/en/apartments/habsburgerstrasse-5a-1br/

  üdv,
  laci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *