Eladó az Audink!

Nos, mivel véletlenül vettünk egy VW Sharant tegnap, ezért most van egy felesleges, de annál jobban szeretett autónk. Jó állapot, sok érzelem és élmény, pár karcolás.

Itt a hirdetés, lehet kattintani, ha már fizettem érte vagy 60 frankot:
https://www.autoscout24.ch/de/d/audi-a4-kombi-2012-occasion?vehid=6623694

Egyébként meg nem szerettük volna eladni, jó lett volna megtartani, de itt nem fogunk két kocsit fenntartani, haza meg azért az usque 40% adóért, vámért, miegymásért nem viszem. Szóval vedd meg te, svejci barátom!

Az ár irányár, amennyiben a leendő tulajdonos / pillanatnyi vevő tud idézni legalább 3 vicces történetet a blogomból, azonnal engedek belőle 500 frankot!

Benne voltam a rádióban

Vicces volt, amikor január elején írt egy kollégám, hogy pont most kereste meg őt egy rádiós hölgy: van-e olyan ismerőse, aki “lelépett” a Facebookról? Volt, például én. Rövidre zárt minket, leleveleztem a részleteket a riporter asszonnyal, és ez az egész egy Kossuth rádiós, bő 3 perces interjúban öltött testet. (Nem én vagyok benne végig, hanem Köleséri Sándorral osztozom a világhírnévben.)

Mivel a MédiaKlikk mindenre alkalmas, csak média lejátszására nem, ezért onnan ármányos módon letöltöttem a műsort, kivágtam a vonatkozó részt, és most itt kalóz módon közzéteszem. (Amennyiben ez gond, kérem, az illetékes elvtársak jelezzék ezt a Kontakt menü alatt.)

Forrás: https://www.mediaklikk.hu/musor/trendidok/, https://nava.hu/

Lézeres szemműtétem

Tegnap én is beléptem a sasszeműek táborába. Illetve aznap még inkább vakond voltam, de ez is az átalakulás része.

Előzmények

From: Szemklinika
Sent: Mon, Feb 8, 2010, 8:01 AM
Szeretnénk emlékeztetni, hogy Sasszem kezelést megelőző alkalmassági vizsgálatra várjuk 2010. február 12. (péntek) 16 óra 00 perckor.

Nos, erre nem mentem el mert “jobb szememen heveny kötőhártya-gyulladás” volt.
(…)
From: Szemklinika
Sent: Fri, Dec 14, 2018, 2:17 PM
Szeretnénk emlékeztetni, hogy Sasszem-kezelést megelőző alkalmassági vizsgálatra várjuk 2019. január 19. (szombat) 08 óra 00 perckor.

Igen, sikerült!

A vizsgálat maga is egy élmény volt. Reggel 8-ra érkeztem Regivel, mivel ide (is) kellett kísérő. Kaptam pupillatágító szemcseppet, amitől leesett a vérnyomásom, és utána egész nap kóvályogtam, közelre pedig csak szemüveg nélkül láttam. Megnézték a dioptriáimat és a cilindereimet, a szemnyomásomat, és kikérdezték négy generációra visszamenőleg. Az eredmény: pozitív, alkalmas vagyok mindenféle lézeres szemműtétre.

Kitágult pupilla (elmosódva)
A pupillám egyébként sem kicsi, de így még nagyobb volt, cserébe nem láttam.

A vizsgálat után spontán módon bejelentkeztettek egy nagyon közeli időpontra (február 11.) műtétre, mert sajnos áprilisra még nem lehetett foglalni (ekkorra terveztük a következő hazautat).

A műtét

Február 11-e egy komor, szeles hétfői nap volt. Regi megint elkísért (örök hála!), hogy e nehéz helyzetben ne legyek egyedül. Fél 10-re kaptam időpontot, egyáltalán nem izgultam, ez abból is látszott, hogy a bejelentkezésnél elfelejtettem a születésem napját. Odabenn már megnyugodtam, kitöltöttem pár formanyomtatványt (beleegyezés, hogy lesz, ami lesz; probléma esetén szervdonorrá válás stb.), aztán kaptam egy Xanax-ot. Ezt egyelőre nem kellett bevenni, de úgy éreztem, hogy fólián keresztül, zsebben is már kezd felszívódni, mert határozottan megnyugodtam. A műtét előtt még volt pár rutinvizsgálat, megint mértek dioptriát és cilindert, meg szubjektíven azt, hogy milyen korrekció lenne nekem kellemes. A doktornővel való konzultáció után engedélyt kaptam a Xanax bevételére, aminek örömmel eleget tettem.

Kezdtem lenyugodni. Nagyon profi volt minden, így aztán tényleg azt éreztem, hogy itt baj nem lehet. Szólítottak, mennem kellett az előkészítőbe, a műtő előszobájába. Egy kedves ápolónő vagy nővérke vagy előkészítő hölgy (mindenki nagyon kedves volt) először elmesélte a saját történetét, hogy miként volt neki 3 éve a műtét. (Zárójelben – a szó szoros értelmében: azért ez tényleg a marketing csúcsa, amikor a személyzet egy tagja is így be van avatva és vonva az egész történetbe.) Aztán kaptam védőruházatot, mivel mégiscsak egy komolyabb orvosi beavatkozásról volt szó. A hölgy adott egy hosszúkás zacskót, amit rutinos mozulattal húztam fel a hajamra. Az a lábzsák – mondta, de engem ez sem zökkentett ki. Felhúztam a másik lábzsákot is (nem a fejemre), aztán kaptam hajhálót, végül pedig egy hátulgombolós, anyagában hálós pulóvert is. Ezután jött a smink: a szem körül betadinnal kaptam meg a camouflage-t, a szemembe többféle szemcseppet kaptam (zsibbasztósat, fertőtlenítőset) több hullámban. Elbúcsúztam a szemüvegemtől, és vártam, hogy szólítsanak.

Kijött az előző páciens, ez is egy érdekes koncepció, hogy az előtérben összeeresztik a betegeket, nyilvánvalóan nyugtató szándékkal. Kicsit beszélgettünk, mondta, hogy minden rendben volt. Lefotózták (biztosan azért, hogy ha vakon elcsatangol, akkor legyen róla friss kép a kőrözéshez), gratuláltak neki, majd a váróterembe bocsátották. A műtőt még egy kicsit előkészítették, megkérdeztem, hogy ilyenkor slagozzák-e ki a vért és a könnyeket. Eddigre már mindegy is volt, én jöttem, bementem.

Egy ágyra kellett felfeküdni, ami olyasmi, mint egy masszázságy, van rajta lyuk, csak nem az arcnak, hanem a fej hátsó részének. Ebbe helyezték bele a buksimat, és folyamatosan instruáltak, hogy feljebb, balra, jobbra, maradjon már nyugodtan. Mikor végre megállapodtam, akkor kezdődött maga a műtét. A stressz (annyira nem volt vészes, inkább erre fogom, mint a feledékenységre) miatt nem teljesen emlékszem, hogy mi milyen sorrendben volt, de azt tudom, hogy először valami tágítót raktak a szemeimbe, ami eléggé kellemetlen volt. Aztán jött az a rész, amikor az első lézer (ami kialakít egy lebenyt, amit aztán felhajtanak) vett kezelésbe. Nekem a Xanax ellenére is klausztrofobikus élmény volt, olyan érzés, mintha egy tonnás gép dőlne rá a fejemre, és a szemgolyómmal próbálnám fenntartani. Igazából annyi történt, hogy ezt a gépet rácuppantották a szememre, és az valahogy kilapította a szaruhártyámat, hogy aztán ezt a kis zsebet kivarrja. Kb. 20 mp volt az egész (szemenként), sokat segített, hogy a hölgy számolt vissza. Mikor ezzel megvoltunk, akkor átgurítottak a második lézerhez, ami a munka lényegi részét csinálja. Ez az, ami végülis a felesleges dioptriákat meg cilindereket égeti le a szemből, némi pörkölődésre hajazó szag kíséretében. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy villogó zöld fény, amit nézni kell, és aztán jön a lézer, ami kialakítja a megfelelő alakot, hogy az ember lásson jól. Ahogy dolgozik a lézer, teljesen szétesik a fény (így nem is olyan egyszerű ránézni), kicsit olyan, mintha egy féreglyukban utazna az ember (tapasztalatból mondom), de aztán ez is készen van 30 mp alatt (szemenként). Ekkor jön az, hogy egy mini hólapáttal visszaborítják a lebenyt a szemre, persze közben rettenetes mennyiségű műkönnyet öntenek a szemekbe, és kinyomkodják alóla a beszorult légbuborékokat meg miegymást. Aztán ennek is vége lett, felülhettem, és kinyithattam a szememet.

Egyszerűen beszarás, de láttam! Nem tökéletesen, mert tényleg van egy ilyen enyhe vízfüggöny (mint a Zürich HB-n az Interdiscountnál az a négyoldalú vízesés, amibe egyszer bele fogok állni a kölkökkel, ígérem!), de láttam, és jól láttam. Kimentem, leültem a székbe, ahol 10 perce még az előző ember bátorítgatott, és én is mondtam pár bíztató szót az utánam jövőnek. (Mondjuk mintha valami olyan is lett volna, hogy de baromira para ez az első gép, na mindegy.) Csináltak rólam is fotót, de ez annyira nem érdekelt.

A műtét után

Nekem FEMTO c. kezelésem volt. Elvileg ez egy kevéssé fájdalmas és kellemetlen beavatkozás, minimális gyógyulási idővel. Az előszobából egyenesen a váróterembe vittek, ahol valahogy megtaláltam Regit, aki pedig nem is ott ült, ahol korábban. Leültem, és pihennem kellett. (Ebben nem vagyok jó.) Nem fájt a szemem, de nem volt jó érzés, főleg ez az első lézeres egymásra (leginkább rám) borulás. Később ki is derült, hogy minimális bevérzéseim lettek a szememen oldalt, ahogy nyomták rám a gépet. Aztán kezdődött az első időszak, a műtétet követő 3-4 óra. Ekkor gyakorlatilag használhatatlan az ember szeme, fél óránként kellett műkönnyezni, óránként pedig a receptes szemcseppet (Tobradex) kellett használni. Fél óra pihenés után megnézték a szememet nagyítóval, hogy jól sikerült-e visszahajtani az a lebernyeget. (Jól.) Aztán hazamentünk, Regi vezetett a kocsihoz, én meg vakon botorkáltam. A kocsiban jobb volt, mert sötét volt, de itt is napszemüvegben, csukott szemmel ültem. Aztán itthon ugyanez, sötét szoba, behúnyt szem. Ez volt kb. negyed háromig, és akkor az utasításoknak megfelelően elkezdtem nézni.

Ilyen lett
Nevem Sam.

És láttam, nagyon jól. Láttam közelre, távolra. Kellett mobilozni, számítógépet nézni, tévézni, ilyenkor mindennel tesztelni kell a szemet, amit egyébként is csinál az ember. (Focizni mondjuk nem mentem el.) Éles volt a kép, tiszta, minimális vízhatás. Persze közben rettentő kellemetlen érzés, ez a “szemen keresztül megerőszakoltak” c. poszttraumális tünetegyüttes. Ez volt egészen estig, amikor jött az alvás, amitől a legjobban tartottam.

Háton, párna nélkül kell első nap aludni. Én nem tudok háton aludni, a párnám meg annyira fontos, hogy azzal utazok. Plusz ilyenkor ugye arra is vigyázni kell, hogy az ember ne vakarja a szemét (szigorúan tilos!), úgyhogy kivettem a fürdőköntösből az övet, összekötöztem a csuklóimat, és a két kezemet összekötő bilincset beraktam a hátsóm alá. Ebben a kellemes testhelyzetben aludtam este 10-től kb. fél 4-ig, amikor rettenetes hátfájásra ébredtem. Kicsit kinyújtottam a tagjaimat, és utána még 6-ig tudtam aludni. Sokkal kellemesebb volt az éjszaka, mint ahogy gondoltam.

Másnap (ma) jött az egynapos kontroll. Kérdezték, hogy milyen volt az éjszaka, mondtam, hogy lekötöztem magamat, a vizsgáló hölgy mondta, hogy ilyet még nem hallott (21 év és 100.000 páciens, és még senki?). Aztán bevizsgálták a látásomat is, a bal szem most 100% a jobb pedig 95%, szóval nagyon jól állunk. Az erős fény még zavar, meg úgy általában a sok csöpögetés is, és még mindig érzem a szememet, hogy valami van vele. Nem fáj, de fáradékony, meg érzem, hogy szárad ki. Néha olyan érzésem van, hogy “beh rég van benn a kontaktlencsém, ki kéne venni!”, de inkább nem veszem.

Mindenki azt mondja, hogy élete legjobb döntése volt a sasszemesítés, így hát beállok a sorba. Így.

Update 1: az első hetes kontrollon mindkét szemem 120%-os, tehát nagyon jól látok.

Viszlát, 2018!

A 2017-es évről is írtam egy ilyet, ami biztonsági megfontolásokból egy évig privát volt. Most public lett a bejegyzés, azt is el lehet olvasni, akinek ilyenbe biceg a bokája.

A 2018-as egy speciális év volt, hiszen a 2018 prímtényezős felbontása 2 x 1009, ilyen év pedig 2005 (5 x 401) óta nem volt. Viszont az idei év is ilyen, hiszen 2019 = 3 x 673. Legutóbb két ilyen egymást követő év 1982-ben (2 x 991) és 1983-ban (3 x 661) volt, amit pedig a híres-hírhedt 1984 követett. Egészen elképesztő izgalmak, ugye?

Ennek fényében nem is nagyon lehet havi bontásban értekezni erről az előző évről, hiszen ez így volt egy teljes egész. Meg nem is emlékszem mindenre ilyen pontosan. Inkább arra helyezem a hangsúlyt, hogy miket csináltam tavaly, amiket korábban nem. Néhány dolog nagyon furcsa lesz, előre is szólok!

Foci: 2018-ban már tényleg focista lettem, ahogy azzal már évek óta fenyegettem a sport iránt érdeklődő tömegeket. Az első hivatalos meccs áligazolással megvolt, ahogy az első áligazolásos gól is, aztán az első hivatalos meccs rendes igazolással is. Az idei év nagy célja egy hivatalos meccsen, rendes igazolással elért gól, illetve amennyiben ez nem sikerül, akkor legalább egy kiállítás vagy sárga lap. A lényeg, hogy ragadjon a bélyeg legyen kiírva a nevem a jegyzőkönyvbe, mint főszereplő.

Magyar sajtó: valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag 2018. január 1-én elhatároztam, hogy nem olvasok többé magyar sajtot sajtót (kiv. foci). Ez nem egy újévi fogadalom volt, hanem egyszerűen nem nyitottam meg többé az index.hu-t, 444.hu-t stb. Az elején nagyon furcsa volt, hiszen 2017-ig az online életem jelentékeny részét az ilyen liberális médiákok olvasásával töltöttem. Aztán, ahogy teltek a hetek, egyre könnyebb és könnyebb lett, és egyre kevésbé éreztem azt a negatív hatást, amit egyébként az otthoni hírek olvasása okozott. Másod- és harmadkézből nyilván eljutottak hozzám az ökörségek, a migránsos és sorososos dolgokat nagyjából értem, de alapvetően egy barátkozós remete integrációs szintjével bírok információ szempontjából. Amit nem tudtam elengedni, az az nso.hu, ami politikai megfontolásokból nem egy jó dolog, de sajnos – egyelőre – nem tudtam helyette mást találni. Egyébként azt nem mondom, hogy nem olvastam semmilyen magyar hírt, mert Regi az év elején még emailben (!) küldött 2-3 indexes cikket, illetve még ezeken kívül további 2-3 alkalommal kaptam indexes linkeket, amiket megnyitottam (!), de ennyi volt az összes bűnözésem.

Facebook: szintén 2018 első napjával kezdve beszüntettem facebookos aktivitásomat. Párszor különböző helyeken beléptem az év során, hogy megnyomjam a kijelentkezés gombot, de ennyi volt. Ez a kivonulás az, ami a legjobb döntésem volt 2018-ban, nem tudom elmondani, hogy mennyire nem hiányzik ez az internetes pöcegödör. Azt a sok tucat órát, amit korábban ott töltöttem, most sokkal hasznosabb dolgokkal tudom tölteni, pl. pornót nézek sorozatokat nézünk.

Hús: ez egy eléggé friss dolog, egészen pontosan novemberi. Meglátogatott minket egy nagyon kedves barátunk, akit nevezzünk Nusinak, és aki – kvázi – vegetáriánus. Emiatt ekkoriban nem csináltunk húsos ételeket egy darabig, és aztán úgy is maradtunk. Most az a helyzet, hogy nem vegetáriánusok leszünk Regivel (a gyerekek kimaradnak), hanem reducitáriánusok (röviden reducik), ami számomra úgy definiálható, hogy “amikor lehet, akkor nem eszem húst”. Volt például céges karácsony, akkora vaslapon sült steakekkel, mint a combom, én pedig szóltam, hogy vega menüt kérek. Kaptam is olyan zöldséges “hamburgerhúst”, hogy megszólalt, azt mondta nekem, hogy “száraz vagyok, mint egy cipőtalp, süss át jól, és vess véget a szenvedéseimnek!”, vagy valami hasonlót (nem hallottam a sistergés miatt). A karácsonyi időszakban nyilván beficcent egy kis székelykáposzta, de egy reduci ezt meg(t)eheti.

Német nyelv: ugyancsak januárban elkezdtem napi szinten németezni, persze csak módjával. Ennek lett ugye az eredménye a Duolingo “befejezése” (ld. Ich bin bereit), de azóta sem csökkent az aktivitásom. Néhány nap kimaradt idén, de szerencsére volt streak freeze-em, így a sorozatom egyszer sem szakadt meg, és most 352 napnál járok.

A 2018-as év 96,5%-ában németeztem.

És mi lesz idén, gy.k. 2019-ben? Jó kérdés, jelenleg ezek a terveim:

 • Az olvasási szokásaim újrastruktúrálása, egyben németezéssel való kombinálása. Lehetne például az, hogy átállok a kicker.de-re, és keresek még valami svejci online lapot is, amiből tájékozódhatnók.
 • Szeretnék belépni újra a facebookra, megnézni, hogy milyen értesítéseket kaptam az elmúlt egy évben, és bezárni a kontómat. Esetleg kiírni a falamra, hogy elköltöztem, keressetek offline stb.
 • Szeretnék minden nap legalább fél órát sportolni. Letöltöttem három appot a telefonomra, fekvőtámasz, felülés, guggolás, ezeket csinálhatnám esténként egy picit, biztosan jót tenne. Futhatnék is, bár ez szembemegy azzal a ténnyel, hogy magyar focista vagyok.
 • Szeretnék türelmesebb lenni a magán- és munkahelyi életemben is. Lehetnék egy kicsit lazább, felszabadultabb, nyugodtabb.

Boldog új évet mindenkinek!

Karácsonyi síeléses élménybeszámoló

Senki sem találná ki, hogy hol voltunk idén utoljára síelni: Saas-Feeben. Ha nem lettem volna ott, csak olvasnám, akkor már én is unnám.

December 22-én, szombat délután érkeztünk. Elfoglaltuk a szállást, ami légvonalban 30 méterre volt a tavaly szilveszteri kecótól, szóval ismerős volt a környék. A kilátás az ablakból elviselhető volt.

Az a fehér ott a hegy. Az egyik. Felül a fehér az ég. Jól látszik?

Kipakoltuk a cuccainkat, Regi például (aki ugye nem síelhet még) stílszerűen a sícuccokat helyezte el a közös helyiségekbe. Amikor felakasztotta a síbakancsaimat az egyébként fűthető bakancstartó falra, akkor szólt nekem, hogy van egy másik fekete bakancs, amivel majd ne keverjem össze. Az enyém 45-ös, a másik 42-es; az enyémen az oldalán alul nincs piros csík; illetve az enyém aljának a kialakítása teljesen más, szélesebb és hosszabb, mint a másik. Tehát férfiszemmel nézve két teljesen azonos pár síbakancsról beszéltünk.

O. nap (vasárnap)

Az ötlet az volt, hogy mivel hétfőtől a három síképes családtag síiskolába ment, ezért használjuk ki vasárnapot, és síeljük be magunkat. Délelőtt még egy kicsit szüttyögtünk, így kb. fél 11 körül terveztük az indulást. Felöltöztünk (aláöltöző, sízokni, polár pulcsi, sínadrág és -kabát stb.), majd kimentünk, hogy a felszerelés maradék részét is magunkra applikáljuk. Örömmel konstatáltam, hogy csak egy fekete síbakancs van a tárolóban, így nem kell visszaemlékeznem, hogy melyik az enyém, mert ugye csak ez lehet az. Felráncigáltam a lábaimra a bakancsokat, nehezen jöttek fel, nyomott mindenhol, de gondoltam, hogy majd jobb lesz, a síelés az már csak ilyen kényelmetlen sport.

Kisétáltunk a tőlünk 600 méterre található sípályához. A sportpályán (ami nyáron tenisz- és futballpálya, télen pedig egy baromi nagy havas tér) mondtam a kölköknek, hogy felcsatolunk (gy.k. a léceket a bakancsra csatlakoztatjuk), és így haladunk tovább. Ők ezt viszonylag gyakorlottan és ügyesen abszolválták, én viszont küszködtem. Beleléptem a kötésbe a bakanccsal, és meglepődve konstatáltam, hogy a bakancs április óta vagy 3 centivel összement. Biztos a különböző hőtágulási együttható a bakancs és a léc között, esetleg a Coriolis-erő – gondoltam.

Szóval sikeresen felvettem a lábamnál 3 számmal kisebb bakancsot. Síelni nem csak a fájdalomtól, de az eltérő kötésmérettől sem tudtam. Lecsatoltattam a gyerekeket, és hazaindultunk. Menet közben Regit telefonon update-eltem, hogy mire hazaérünk, már lecsillapodjanak a kedélyek egy kicsit. Hazaértünk. A bakancsom sehol. Nem baj, legalább tudunk együtt ebédelni délben.

Délután hazaért Uwe, a másik vendég, aki az én bakancsomat vette fel. Mondta nekem, amikor találkoztunk, hogy “elcseréltük a bakancsainkat”. ElcserélTED, gondoltam, de mivel A2/B1 szintű németemmel minden igét jelenidő E/3-ban használok, inkább nem mondtam semmit.

3 körül újra felkerekedtünk, hogy a napot mégiscsak egy kis síeléssel zárjuk. Először a lenti pályákon csúszkáltunk kicsit, de ezt hamar meguntuk. Mondtam a kölköknek, hogy akkor menjünk fel a hegyre, gyerek még az idő, egy csúszás simán belefér. Véletlenül rossz felvonóra szálltunk, így arra a hegyre mentünk fel, amit pont el akartam kerülni. Fura is volt, mert alig voltak rajtunk kívül a gondolában, és azok az emberek is mind a fenti étterembe mentek, nem síelni. Sebaj, legalább lesz hely a pályán.

Figyeljük meg a gyermekek lelkes arckifejezését! Zizi szeme mintha azt mondaná: “apa, mit keresünk mi itt?”, közben Kata némán tűr. Zizi kabátja nem pixeles, hanem direkt ilyen.

Volt. Rajtunk kívül egy teremtett lélek sem volt. Elkezdtünk lecsúszni hármasban, elöl Zizi, utána Kata, aztán én. A pálya jeges és buckás volt, kb. 30 méterenként valamelyik gyerek elesett, és perceket töltöttünk el, amíg újra el tudtunk indulni. Az egyik különösen nehéz szakasznál Zizi elejtette a botját, tiltakozásom ellenére Kata lecsatolta a lécét, és a botért indult. Itt már éreztem, hogy baj lesz.

Én is lecsatoltam, és visszamentem értük. A botot Zizi kezébe nyomtam, aztán próbáltam visszanyomni Kata bakancsát a cipőbe. Tele volt havas-jeges törtmelékkel, leveregettem ezt a lábáról és a lécről, közben lejjebb csúsztunk, kezdtük elölről. Ekkor értek oda hozzánk a hegyimentők.

Jó sielők Önök? – kérdezte az egyik. Hogyne! – mondtam kevés meggyőződéssel. Segített felcsatolni Kata lécét, aztán nekem is, amikor ugyanúgy szenvedtem a saját léceimmel. Aztán mind elindultunk lefelé konvojban, mint egy nagy család, ahol néhány családtag jól tud síelni, mi meg nem.

Két ilyen kis gyerekkel egyedül a hegyen … – mondta a másik új barátunk. Hát igen, ez nem életem legjobb ötlete volt – ismertem be. Mentünk tovább. Este 5 körül értünk a völgybe. Eddigre már tök sötét volt, alig láttunk valamit, ezen pedig a sötétítős síszemüveg sem segített. Így lett vége a nulladik napnak, amit sikeresként könyveltünk el (hiszen életben maradtunk).

Az utolsó csúszás, a gyerekek GPS-es nyomkövetőjével trekkelve. A biztonság kedvéért vittük magunkkal, hogy megtaláljanak minket a lavina alatt.

1.nap (hétfő)

A nap jól indult: a saját bakancsomat vettem fel. A “szomszéd” a magáéra öles betűkkel ráírta, hogy “UWE”, így többet nem tudtuk összecserélni.

A síiskola 10-kor kezdődött minden nap, és délután 1-ig tartott. A lányokat a piros királynő csoportba osztották be (vannak színek meg szintek, zöld, kék, piros, fekete, azon belül meg hercegnő, királynő, csillag), én a felnőtt hármas csoportba kértem magam (itt csak 1 és 6 között vannak csoportok, unalmas). Aztán kiderült, hogy túl sokan vagyunk a csoportban, ezért átraktak a jobbak közé, így – mint utóbb kiderült – négyeske lettem, pedig legutóbb kettes voltam. Nem baj, legalább lesz kihívás. Tanárnak megkaptam Fabiant, akit láttunk az SRF bi de Lütben (ami egy ilyen meghatározhatatlan TV-műsor a svájci állami csatornán, miszerint riporterek elmennek valahova, és bemutatják az adott várost / települést / térséget), szóval kijelenthető, hogy egy celeb lett a síoktatóm.

 1. rész: «SRF bi de Lüt – Die Skilehrer» in Saas-Fee 3×01
 2. rész: «SRF bi de Lüt – Die Skilehrer» in Saas-Fee 3×02
 3. rész: «SRF bi de Lüt – Die Skilehrer» in Saas-Fee 3×03

A nap jól indult: egész délelőtt esett. Az eső és a hozzá társuló viharos erejű szél miatt minden fenti pályát lezártak, így mindenki, aki aznap síelni akart, a lenti két pályára nyomult. Emiatt aztán 20-30 percig tartott minden felvonós sorbanállás, volt hát idő alaposan kipihenni a 2-3 perces csúszásokat. Közben persze mindenki gyorsan átázott, és a folyamatos utánpótlás miatt egyre mélyebbre hatolt a ruhánkban a nedvesség. Dél körül az eső először havasesővé vált, aztán apróbb jégdarabkák jöttek, és lassan átértünk havazásba. Közben a hőmérséklet fagypont alá esett, emiatt a kabátok és nadrágok elkezdtek megfagyni, és mindenkinek furcsán darabos lett a mozgása. Az oktatás 1 körül ért véget, a gyerekekkel rohantuk haza, és ebéd után már ki sem mertünk jönni a lakásból.

2. nap (kedd)

Gyönyörű napos időnk volt, elállt a havazás is. A pályák jó állapotban, sok friss hóval vártak minket. A csoportommal együtt felmentünk az egyik magasabb hegyre, ahol olyan dolgokat is gyakoroltunk, amiket egyébként a lenti libalegelőkön nem lehetett (pl. síelés). Itt már piros és fekete pályák is voltak, nem csak kékek. Mindenféle feladatokat kaptunk, fogtuk magunk előtt meg a könyökünkkel a hátunk mögött a botokat, igyekeztünk párhuzamosan síelve szűk kanyarokkal haladni. Mentünk kigyóban, egymás mellett szinkronban, Fabian jó dolgokat tanított, tényleg éreztem, hogy fejlődök. Az egyik utolsó csúszás alkalmával csináltunk off-piste síelést is, amikor a kijelölt pálya mellett mentünk. Az egyik ilyen alkalommal elvesztettem az uralmamat a léceim fölött, ugrattam kettőt-hármat, és hanyatt fekve beleálltam a mély hóba. Nem éreztem semmi extrát, de az oktató úr később mutatta, hogy sikeresen eltörtem a lécemet, valószínűleg ahogy beleütköztem egy nem látszó fatörzsbe vagy sziklába. Nem kell semmi komolyra gondolni, az egyik léc vége elhasadt, és viccesen lifegett. Mikor már hazaértünk, akkor szigszalaggal és pillanatragasztóval javítottam meg a bibit, de inkább nem fotózom le, hogy hogyan sikerült.

Délután a jó időre való tekintettel felmentünk a lányokkal síelni újra, de ezúttal figyeltem a helyes sífelvonó- és pályaválasztásra. A síelés legalább annyira jól ment, mint az ellenfényes fotózás.

Nem én vagyok az új Robert Capa, de még valószínűleg a magyar Alberto Tomba sem.

3. nap (szerda)

A harmadik napon síelő-pályafutásom során először feljutottam a legmagasabb saas-fee-i hegyre léccel és csoporttal, az Allalinnal. Erről azt kell tudni, hogy a legmagasabban futó európai “metró” visz fel rá, amitől még az is klausztrifóbiás lesz, aki egyébként tériszonyos. Szép, napos idő volt, ha tudnék fotózni, akkor ennél szebb képet is tudtam volna lőni.

Van itt minden: hegy, ég, sziklák, hó, gleccser. A többi irányba is ezt lehetett látni, csak arra volt a Nap.
Szelfiben is nagyon erős vagyok. Figyeljük meg a háttérben azt a szép táblát, illetve a szemüvegemen visszatükröződő karomat!

Délután megest felmentünk a lányokkal a magosba, és megtaláltuk a nyugati világ legjegesebb fekete pályáját. Amikor nem estem el, akkor azt videóztam, ahogy a lányok igen.

Kata a fekete, Zizi a másik.

4. nap (csütörtök)

Ezen a napon semmi említésre méltó nem történt.

5. nap (péntek)

Kicsiny ám annál lelkesebb csoportunk (amiben a svájci síoktatón és magyar informatikuson kívül volt kazah-ujgur hölgy; hollandus úr; Kanadában született vietnámi származású hölgy, aki 25 év Dánia után került valahogy Svájcba; maláj ex-PM hölgy, aki most teremkerékpáros edző, Szingapúrban élő brit – hogy csak néhányat említsek) az első csúszás alkalmával egy akkora tömegkarambolt hozott össze, amiben a 9 főből 8-an benne voltunk. Mindenünk mindenki más mindenjével összeakadt, olyanok voltunk, mint egy síléces Laokoón-csoport. A leginkább az a hölgy lepődött meg, hogy kimaradt a mókából, aki addig minden nap legalább ötször eltaknyolt, és mindig csak úgy tudott megállni, hogy valakit ledöntött a lábáról.

Miután ezt is kibírtuk, még jött egy újabb off-piste feladat, aztán már tényleg csak egy gyors csúszás a völgybe. Én az egyik teljesen egyenes részen meginogtam, és teljes sebességgel belerohantam egy hófalba. Sajnos erről sincs videó.

Gleccser.

A kalóz

Rég nem volt poszt, mert 2 hétig szabadságon volt a szerkesztőség. Jó kifogás! Rég nem volt poszt, mert Kata legutóbbi, lényegretörő bejegyzése óta nem írtam. Egyébként Kata azóta űrhajós szeretne lenni, ez a kertészes dolog annyira 2018. május.

A szabadság jól telt, 15 éjszakát aludtunk távol itthonról, és ezt a 15 éjszakát sikerült 7 különböző ágyban tölteni. Az állandóságot a párnáink jelentették, amiket csak egyszer hagytunk el, amikor nekem kellett volna bepakolnom őket. Egyébként minden szuper volt, jön is a szokásos szabadságos kép.

Markert-torony: majdnem olyan, mint a Trump Tower, csak olcsóbb a bérleti díj.

De nem is ez a lényeg, hanem az angyaliszigeti kaland, amiről mesélni akartam. Van egy kis telkünk egy szigeten (Angyali-sziget), rajta egy kő- és egy faház. Sok érdekes történet köthető ide, többek közt itt ficamodott ki Regi bokája pár órával azt követően, hogy bejelentettük anyukáméknak az eljegyzésünket (írtam már erről?); itt (sem) tanultam meg korcsolyázni; itt pecáztam a legtöbbet életemben (ez nagyjából 4 órát jelent). A lányok nagyon szeretik, mert lehet fürödni, játszani a kertben, horgászni. Mivel ez egy sziget, ezért van egy csónakunk is, amivel a szárazföldről át lehet ide kelni. E csónakot az esetek nagy részében kb. 200 méteren használjuk, néha azonban felkerekedünk, és a Kis-Duna széltében való átszelése helyett hosszában (!) indulunk útnak. Ez történt most is.

Jól felkészültünk: mentőmellény a gyerekeken, tartalék benzin a motorhoz, anyukám mint másodtiszt, én pedig a kapitány. Északnak vettük az irányt, a part mentén hajókáztunk. Néhány száz méter nyugalom után azt vettem észre, hogy velünk szemben, déli irányba halad egy nagyobb, fehér színű motorcsónak. Rögtön beugrott a vízállás-jelentés, miszerint a Kis-Dunán Angyali-szigetnél folyamszűkület van, hosszúsága 120, szélessége 50, hajóvonták találkozása tilos. Gondoltam, akkor kikerülöm, így hát a kezemet jobbra toltam, a csónak tehát balra fordult. Igenám, de a manőver közben észleltem, hogy a szemközti kolléga eközben jobbra, tehát velem szembe fordult. Semmi gond, a trieszti kadétiskolában nem véletlenül jártam a “Folyami manőverezés alapjai” tárgyra (2 kredit), tehát egy laza csuklómozdulattal balra húztam a motort, ami miatt a csónak jobbra indult. Ki lehet találni, hogy eközben a fehér mocsó (szeretném kivenni a részemet a nyelvújításból, és a motorcsónak helyett a továbbiakban ezt az új kifejezést használni) szintén korrigált, és balra fordult. Nem lesz ez így jó, gondoltam, a hatalmas sebesség (3 csomó, ez nagyjából 5 és fél km/h-nak felel meg) miatt a két hajó közötti távolság rohamosan csökkent, 100 méter ha maradt. Ekkor tűnt fel, hogy a fehér hajó nyomokban kéket is tartalmaz, valamilyen felirat is van az elején, ami R-rel kezdődik és ENDŐRSÉG-gel végződik.

Itt kezdett leesni, hogy ez a jobbra-balra-jobbra keringő valószínűleg azért történt, hogy a rendőrök lezárják előttem az utat, ezzel is megállásra kényszerítsenek minket. Mivel törvénytisztelő állampolgár vagyok, ezért nem menekültem el (a csónak végsebessége nagyjából 10 km/h, így ez egyébként is nehéz lett volna), hanem nagyjából 5 perc szenvedés után a rendőrcsónak mellé navigáltam. A két rendőr úr közúti közfolyós vízi ellenőrzésbe kezdett.

Rámnézve azt rögtön látták, hogy igazán gyakorlott és nagytudású kapitánnyal van dolguk, ez az előbbi manőverezésből is kiderült. A gyerekeken volt mentőmellény, ez tetszett nekik, az is, hogy van lánc a hajón és evező, ha megállna a motor. Nagyjából itt ért véget az öröm, és kezdődött a bánat.

– Horgonyuk van?

– Milyen horgony? Ilyen vasmacskás izé?

– Horgony!

– Az nincs.

– Fehér jelzőfény?

– Nincs.

– Névtábla?

– Lekopott.

– Tűzoltókészülék?

– Ide, a csónakba, amikor a vízen vagyunk?!

– Van önöknél tartalék benzin, ezért kötelező a tűzoltókészülék.

– Értem. Az sincs.

– Papírok?

– Nem hoztunk, hogy ne legyenek vizesek.

– Hát, nem állunk valami jól…

Mit mondjak, volt már kellemesebb beszélgetésem rendőrrel. Szóval nagyon úgy nézett ki, hogy ezt nem ússzuk meg egy kis ejnye-bejnyével. Mondta a magasabb rangú rendőr úr, hogy ez vagy helyszíni bírság, vagy feljelentés. Az utóbbit elfelejtettük, mert ugye nincs magyarországi lakcímem, nem akartam nemzetközi bonyodalmakat okozni. (Már láttam magam előtt a szalagcímeket: Der ungarische Pirat kann nicht in der Schweiz leben!) Mondtam hát neki, hogy adjon egy csekket.

Ilyet se mondott még nekem senki

 – mondta egészen őszintén. Miközben a jegyzőkönyvet töltötte, a kollégájával kellemesen elbeszélgettünk, ekkorra már a teljesen megszeppent lányok is feloldódtak egy kicsit. Volt a rendőrcsónakban egy nagy bot, 3-4 méter hosszú, piros-fehér csíkos. Kata kérdezte, hogy az mi. Mondtam, hogy azzal vágják fejbe a kötözködő állampolgárakat, és már vártam a tarkónlövést, de úgy néz ki, a vízen több a humorérzék, még a rendőrökben is, mert életben hagytak.

Életem egyik legjobban elszórt 15’000 forintja.

Így csónakázik a svájci magyar a Dunán.

Én vagyok Kata

szeretem a nyuszikat

a kedvenc ételem a spageti bolonyai szószal

szeretek olvasni

ha nagy leszek kertész leszek

Focista lettem

Évek óta (ld. 2016, 2017) fenyegetőzöm azzal, hogy focista leszek. 2018. április 21-én – ahogy egy csapattársam mondta – végre férfi lettem.

Az egész a NAGY MECCS előtti nap péntekén kezdődött. Van nekünk egy WhatsApp-csoportunk, a félreértések elkerülése végett az a neve, hogy “Ulti és foci” – itt szoktuk megbeszélni, hogy ki milyen alapozót vett akciósan, illetve hogy mi lesz a következő szabásminta, amit megvalósítunk. Fura is volt hát, hogy Dénes barátom/kollégám/leendő csapattársam miért írta be a következő üzeneteket:

Focistak a cseten. Holnapra nem vagyunk meg az FC VBZ kovetkezo meccsere
Be tud valaki ugrani?
Laci, Gabor?
Reggel 10-kor van a meccs
Itt: Hardhof 19 8064 Zürich
Ballabasok elonyben

Sok okból kifolyólag megszólítva éreztem magam: az FC VBZ-tel azóta kacérkodom, amióta a Kappelin (az iskolaudvaron) focizunk; a bal a jobbik lábam; és Laci vagyok. Nem volt mit tenni, azt tettem, amit egy jó magyar (leendő) focista tenne: rögtön kimentettem magam, és sérültet jelentettem.

Ez nem Zizi karja.

Bizonyára sokakban felmerül, hogy miként sikerült egy ilyen korrekt és 16 bitnyi színárnyalatot felmutatni képes véraláfutást szereznem olyan passzív életmóddal, mint amilyet élek. A válasz egyszerű: véradás.

Sajnos ismernek már engem az emberek, és a kifogást a neki (nekem?) kijáró szkeptikussággal vegyes szarkazmussal fogadták. Fél deci alvadt vér nem mentett meg a meccstől. Beletörődtem a sorsomba, és szóban (hogy ne legyen nyoma, és még ki tudjak farolni, ha meggondolnám magamat) visszaigazoltam a meccset.

Este előkerestem (igazából Regi kereste elő, aki szintén izgatott volt, nyilván mindig is focistafeleség akart lenni) a stoplis cipőmet. Utoljára tavaly ősszel játszottam benne, amikor elég saras volt a pálya. Erre onnan emlékeztem, hogy a cipőkön darabonként nagyjából másfél kiló megkövesedett sár volt, amit a beleragadt fűszálak karbonszálként erősítettek. Nem volt több fél óránál lerobbantani a cipőkről a koszt, és utána a kád – ahol a műveletet végeztem – majdnem olyan tiszta volt, mint amikor elkezdtem. A cipő mellett sípcsontvédőre volt szükség, ezt is sikerült megtalálni. Dénes biztatott, hogy ha nincs meg a védő az sem baj, az egyik csapattárs egyszer például egy papucsot rakott be a sportszárba, mondjuk még az is egy fokkal jobban véd, mint a lábszőr. A felszerelést a csapat biztosította, én készen álltam.

Relatíve nyugodtan aludtam, de az izgatottság miatt korán keltem. Nem akartam túl sokat enni a NAGY MECCS előtt, ittam egy kávét, és ettem egy banánt (kiegyensúlyozott focistaétrend meccsnapra). A pálya tőlünk biciklivel kb. 8 perc, én az idegesség miatt erre is rászámoltam még vagy 20 percet, így jó korán értem oda. Gyülekeztek a csapattársak (akiket nem ismertem), én meg mászkáltam fel-alá, és Dénest vártam.

A fenti térképen látszik, hogy ez a hely egy sportkomplexum sok focipályával. Senki se gondoljon egy Santiago Bernabéura, még a Pancho Arénára is csak nyomokban emlékeztet, igazából ezek sima pályák egymás mellett, mi a legtávolabbira voltunk kivezényelve, a 11-esre. Előtte azonban öltözés és eligazítás.

Az öltözőben találkoztam a csapattársaimmal. Nagyrészük helyi, némelyek ténylegesen VBZ-esek (ez a BKV-nak felel meg), a csapat egyre növekvő része azonban magyar és/vagy epamos. Mivel egy sportorvosit és az igazolást még Svájcban sem lehet egy péntek este alatt elintézni, ezért kiderült, hogy én hamis igazolással fogok szerepelni életem első meccsén. Megkaptam az új nevemet (én lettem Péter, aki egyébként szintén egy honfitárs kolléga), betanultam az új születésnapomat (érdekes, hogy pont András-napra esik), én adminisztratíve készen álltam. Közben kaptam mezt, gatyát, sportszárat, ezeket próbáltam olyan sorrendben és olyan testrészekre felvenni, ahogy azt a többiektől láttam. Stílszerűen a 14-es mezt kaptam, ezzel is emlékezve az identitáscserém előtti születésnapomra.

Ez az egyetlen fényképem van életem első meccséről.

10-kor kezdődött a meccs, mi fél 10 körül indultunk a pályára. Az edző bá’ elmondta a taktikát (felolvasta a kezdő tizenegyet, és elmondta, hogy csere leszek – ennyi volt), és kezdődött a bemelegítés. Passzolgatás körbe-körbe, váltakozó vezényszavakkal, amiket nyilván nem értettem. Rúgtunk párat kapura, kocogtunk, nyújtottunk, tisztára, mint a nagyok. Aztán lassan közeledett a 10 óra, megérkezett az ellenfél is. Bizonyára sokan hallottak már az FC Gastro United 1-ről, ők az FC VBZ egyik legnagyobb mumusai. Állítólag évek óta mindig kikapunk tőlük, időnként ollózós gólokat lőnek, szóval teljesen egy futballcsapat benyomását keltik. Én az egyik ellenféllel már találkoztam a vécében, ahol a meccs utáni doppingvizsgálatra gyakoroltunk a piszoárnál. A mi csapatunk elsősorban sportos villamossofőrökre és kehes informatikusokra épül, ez a srác meg magas volt (még nálam is magasabb), izmos, és ránézésre focista. Nem jó ómen.

A kispadon kezdtem hát a meccset. 3-1-4-2-es formációban kezdtünk, de ebből a pályán nem sok látszott. Ilyen szinten ezek a posztok eléggé esetlegesek, igazából fut mindenki mindenfele, aztán néha eszükbe jut, hogy milyen poszton kellene játszaniuk, és visszazárnak a helyükre. Én már pályára lépésem előtt elfáradtam, mert el kellett mennem egy elrúgott labdáért, amihez az egész “stadiont” meg kellett kerülnöm. Viszonylag jól tartottuk (mi!) magunkat, fél óra elteltével még 0-0 volt, sőt, még helyzeteink is voltak. Ekkor szólt nekem a mester, hogy rutinomat és gyorsaságomat innentől kezdve a pályán kamatoztathatnám, és beállított. Kaptam taktikai utasításokat is: legyek csatár, mert ott nem baj, ha elvesztem a labdát. Ennyi. Felkocogtam hát a kezdőkörbe.

A pályán máshogy telik az idő. Néztem már kismillió meccset, hol sörrel, hol anélkül, hol projektoron, hol tévén, hol stadionban. 2 x 45 perc, közte 15 perc szünet, mint régen az iskolában az első két óra. Viszont amikor az ember játszik, akkor valahogy teljesen másként tűnik az egész. A jegyzőkönyv tanulsága szerint a 32. percben álltam be, tehát bő 10 perccel a szünet előtt. Mégis annyi minden történt, annyi emlékezetes esetet felejtettem el azóta, hogy az hihetetlen.

 • Beállításom után volt egy sprintem a kapu elé, jött be a labda, de nem értem el, mindössze 5-6 méter hiányzott.
 • Megtámadtam az ellenfél egyik védőjét, aki ezen annyira meglepődött, hogy a lábamba rúgta a labdát, ahonnan az alapvonal irányába gurult tovább. Futottunk utána mindketten, de mivel ő focista, én meg nem, ő volt a gyorsabb, és kikísérte.
 • Megszereztem egy szabad labdát a saját 16-osomon belül, és lepasszoltam. Közben valaki majdnem belémrúgott, de nem sikerült neki, ezért elnézést kért.
 • Kényszerítőztem egy csapattársammal, és nem adtam el a labdát.
 • Adtam egy középszar passzt a tizenhatos vonalára a csatártársamnak, aztán valahogy visszakerült hozzám a labda, lőni próbáltam, de nem sikerült.

Nagyjából ennyi történt velem, közben meg az ellenfél rúgott két gólt, amiről én nem tehettem, mert csatár voltam, ugye. Azért szünetben az edző lecserélt, azzal a kommenttel, hogy a második félidőben még beállhatok.

Szünet után tehát újfent a kispadon találtam magam. Jöttek szurkolók (hárman), ők próbáltak velem, a csapat lecserélt csaló sztárjával beszélgetni, de nem sikerült ez sem. Közben kaptunk egy harmadik gólt, annak azért kicsit örültem, hogy nem csak akkor rúgnak nekünk gólt, amikor a pályán vagyok. Aztán az egyik csapattársam, aki addig partjelzőként funkcionált, beállt, így nekem kellett előlépnem lecserélt játékosból asszisztenssé. Kaptam zászlót is, próbáltam akkor lengetni, amikor a másik kolléga is szokta. Egyszer beintettem egy lest, amikor az ellenfél támadott, és rámszólt az edző, hogy “legyen les”, egyébként nagyjából eseménytelenül teltek a percek.

10 perc sem volt hátra a meccsből, amikor újra eljött az én időm. Visszacseréltek, ezúttal a középpályára, nem mintha ez bármit is számítana. Labdához nem értem egyszer sem, szemmel vertem az ellenfelet a támadásai közben, és mivel nem kaptuk be a negyedik gólt, kijelenthető, hogy hatásosan. Hármas sípszó, mindenki gratulált mindenkinek, véget ért az első meccsem.

Mivel ez hivatalos céges liga, ezért van jegyzőkönyv is. Akit érdekel, az megnézheti a labdarúgószövetség zürichi régiójának hivatalos oldalán: FC VBZ 0:3 (0:2) FC Gastro United 1.

Így lettem hát focista, kihúzva ezt is a nem létező és igen rövid bakancslistámról. Pár óra múlva újra meccs, megint nem vagyunk meg elegen, így megest valaki más nevében játszhatok. Megyek is öltözni.

UPDATE: a második meccs érdekesen sikerült:

 • Kezdő voltam, így felsorakoztam a többiekkel a meccs előtt, pacsiztam az ellenféllel, nagyon profi volt. Még a nem létező közönségnek is integettünk, megköszönve előre a szurkolást.
 • Baloldali középpályást játszottam, leginkább a balhátvédünkkel dolgoztam össze védekezésben. Igazi bajtársi kapcsolat alakult ki közöttünk az első félidő során.
 • Az elején eléggé megilletődött voltam, labdákat vesztettem, nem ment túl jól. Aztán amikor belejöttem volna, akkor meghúztam a jobb vádlimat, és onnantól nem tudtam futni.
 • Ennek ellenére egyszer felmentem támadni, az egyik csapattárstól hozzám pattant a labda, betörtem a tizenhatoson belülre, kapura lőttem, és a kapus nagy nehézségek árán ütötte szögletre a labdát. Ez volt az egyetlen kapuralövésünk az egész meccsen.
 • Az egyik eladott labdámból lekontráztak minket, és ebből lőtték az első (és később kiderült: győztes) gólt.
 • Félidőben próbáltam nyújtani a vádlimat, de csak rosszabb lett, szóval cserét kértem. Összesen kb. 55-60 percet játszottam.
 • A lecserélésemet követően összeomlott a csapat (lehet, hogy ebben szerepet játszott az is, hogy a 60+-os edzőnk is beállt), és a vége 0-4 lett. Az ellenfél az utolsó helyezett volt, mi voltunk az utolsó előttiek.
 • Itt a jegyzőkönyv: FC VBZ 0:4 (0:1) FC HLT.

Én vagyok Zizi

szeretem az elefántokat a fagyit is szeretem

szeretem a családomat

ma van vasárnap a családal elmegyűnk brancsolni mert holnap elutaszunk